Начало Книги Извън хронологията на паметта
Книги

Извън хронологията на паметта

1163
Berlin, Alexanderplatz, Fernsehturm, Weltzeituhr, Nacht
Берлин, Александерплац, 1974, снимка Bundesarchiv

„Във времена на гаснещата светлина“ (в превод на Жанина Драгостинова) е мащабна сага, в която големи, световни събития са разказани чрез съдбата на четири поколения. Но романът на Ойген Руге, пръв и единствен за автора си, роден в СССР, живял в ГДР и емигрирал в тогавашната Западна Германия, не следва поколенческата хронология. Той се движи напред-назад, прескача между 2001 и 50-те, 60-те, 70-те, 80-те и 90-те. Тези сюжетни „скокове“ не накърняват семейната история на фамилията Умницер, напротив, те я обособяват от другата, голяма история – на комунистическия СССР, на съществуването на двете Германии – ГДР и ФРГ, на „размразяването“, на падането на Стената. И обратно – времето на тези събития създава и съгражда и личното време на героите, личната им съдба.

Има една особена опорна точка в романа на Ойген Руге – 1 октомври 1989 г. Това е датата, на която Вилхелм Умницер, главата на тази фамилия, празнува своя 90-и рожден ден. Разказът за това семейно честване се разпростира в шест отделни глави, всяка от които предава различна гледна точка към него. Дата, към която повествованието винаги отива или пък се връща – все едно дали от 1952, 1961, 2001, 1973, 1995 г. Това „спиране“ на сюжета, отмяната на хронологията на историческото време, своеобразното визуализиране на героите, от различен ъгъл, в тяхната различна поколенческа, но и чисто човешка природа, действа на принципа на театралното и именно там, в тази точка, семейството Умницер единствено може да постигне относителната си цялост. Цялост, която всъщност се състои от вече несъвместими „отломки“.

2Защото в този роман драматизмът е и в сблъсъка на идеи, на политически избори. Вилхелм и жена му Шарлоте, синът му Курт и жена му, рускинята Ирина са привърженици на комунистическата идея, а Александър, внукът на Вилхелм, избира бягството от ГДР. Чрез този герой, най-рефлективен, най-проницателен и едновременно с това най-дистанциран идеологически – може би защото се бори и с тежка болест – приеман и неприеман от семейството си, повествованието постига и „приземяването“, съвременната гледна точка, хумора и една безкомпромисна откровеност.  А чисто жанрово – отиването отвъд и встрани от големия семеен епос – руски или немски, придобиването на характеристиките на една по-скоро американска прозаическа традиция. Срещата пък на 90-годишния патриарх и 12-годишния син на Александър – Маркус, който той оставя в ГДР заедно с майка му, е среща на две абсолютно несводими една към друга човешки екосистеми, среща с „вкаменелост“, пребиваваща единствено в миналото и сегашното – за това момче, което вижда прабаба си и прадядо си като „динозаври, сбрани на кафе и сладки“.

Вероятно, ако се опрем на биографичните данни за автора на „Във времена на гаснещата светлина“ Ойген Руге, ще можем да припознаем и личен биографичен опит, вложен в романа. Освен възрастово близък до Александър Умницер, Руге също емигрира в Западна Германия, където живее и до днес, пише пиеси, сценарии за документални филми, превежда.

Но извън това, важното е, че романът му е наистина постижение в осмислянето на една цяла епоха, в способността да се разказва историята през личното, в осмислянето на събитията по начин, който не разчита, че животът може да бъде едностранчив и непротиворечив.

Катя Атанасова е завършила българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, специализирала е „Културни и литературни изследвания“ в НБУ. Работила е като преподавател по литература, литературен наблюдател на в-к „Капител“, после редактор в „Капитал Лайт“. Била е творчески директор на две рекламни агенции, главен редактор на списанията EGO и Bulgaria Air. Има издаден един сборник с разкази – „Неспокойни истории“, С., 2006, „Обсидиан“. Автор е на пиесата „Да изядеш ябълката“. Нейният разказ „Страх от глезени“ (Fear of Ankles), в превод на Богдан Русев, бе селектиран за годишната антология Best European Fiction на американското издателство Dalkey Archive Press, която излезе в началото на 2014 г. Води спецкурсове в СУ и НБУ.

Свързани статии