Начало Музика Концерти Изкуството на барока
Концерти

Изкуството на барока

6827

Тази година фестивалът „Изкуството на барока“ започва на 29 септември отново с Балкански бароков концерт. Миналата година галаконцертът, събрал специалисти по барокова музика от Сърбия, Гърция и България, предизвика голям интерес. До 26 ноември ще има десет концертни събития и още няколко съпътстващи – филм за римската архитектура и музика, уъркшоп, майсторски клас, както и срещи със забележителни интерпретатори на бароковия репертоар. Много от тях вече са гостували на фестивала, но тази година ще открием и нови имена. Разказва Зефира Вълова, артистичната директорка на фестивала.

„Тази година в партньорство с Двореца на децата ще направим няколко образователни концерта за най-малките, но и майсторски класове с децата от филхармония „Пионер“, с други инструменталисти, за които младата възраст не е задължително условие. Важно е да имат интерес към старинния репертоар, да разполагат или да са се опитвали да свирят на старинни инструменти, да искат да се срещнат с тях“, обяснява Зефира Вълова. Концертите са в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“, тържествената залата на БАН, СГХГ, Ларгото на Сердика, Двореца на децата и концертната зала на ОКИ „Надежда“.

„Откриването е на Ларгото на Сердика, емблематично място, което разкрива какъв изключителен център на Балканите е била София. Централна фигура е Георг Филип Телеман със своите камерни творби. Отново ще участва Предраг Госта, един от най-активните сръбски музиканти в сферата на информираната интерпретация, чембалист и диригент. Ще гостуват изпълнителката на флейта и блок флейта Мейла Томе Пихлер, която от години живее в Сърбия и има фестивал за старинна музика в Нови Сад, и Роза Хелена Иполито, която свири на виола да гамба… Миналата година положихме основите на една идея, която се надявам да се утвърди. Платформата за сътрудничество между балкански музиканти даде резултат в един концерт с безкрайна продължителност, с много различни изпълнители – музиканти с различна съдба, свързали живота си с Балканите. Тази година програмата е камерна, обичана от публиката и вероятно най-емблематична за барока.
Вторият концерт със забележителното заглавие „Ангел или демон“ ще бъде на същото място и е посветен на годишнините на двама небарокови композитори – Франц Шуберт и Николо Паганини. В този концерт ще участват Лаура Андриани – виртуозна цигуларка от ансамбъл Il pomo d`oro, която скоро ще издаде диск с капричиите на Паганини, изпълнени по исторически начин, със старинен лък, с кожени струни, Архимеде де Мартини – виола, и Людовико Минази – виолончело. Отбелязваме с концерт Мадалена Ломбардини Сирмен като композиторка. Инициативата идва от цигуларката Искрена Йорданова, която от години живее в Лисабон. В програмата са дуети за две цигулки. Заедно с нас ще се включи и виолончелистката Линда Манчева, която ще бъде партньор в триата на същата композиторка. На 29 октомври в концерта „Съзведия“ присъстват много нови лица и един вокален ансамбъл, Dai monti verdi, ръководен от Северин Василев, тенор и диригент. Тези певци насочват вниманието си към мадригалния репертоар. Програмата включва Жак де Верт, фламандско-холандско-датски композитор, и много негови съвременници, от които най-известен е Ян Питерсон Свелинк, холандският майстор на ренесансова музика. Партньори в концерта са Фестивалният бароков ансамбъл, в който участват музиканти от Гърция и България, и един великолепен млад цигулар от Венецуела, Пабло Лопес, който идва от инициативата за ранно музикално образование, наречена El Systema.“

Особен акцент е концертът с кауза на 8 ноември в аулата на СУ, който се организира съвместно с фондация „Синергия“. „С това сдружение отдавна имахме идея да работим заедно. То е ангажирано с хора в неравностойно положение със зрителни нарушения. Познавайки много такива изпълнители, които се сблъскват с различни трудности – набор на нотен материал, достъп до концертни зали, равнопоставеност на техния талант с този на други изпълнители, имаме идеята да дадем път, да отворим нови пространства и подиуми за музиканти като тях“, обяснява Зефира.

Вечерта на 21 ноември е посветена на римския композитор Ерменеджилдо дел Чинкуе. Пиесите са премиерни не само у нас, но и в световен план – сонати за две и три виолончели в изпълнение на Людовико Минази, Кристина Видони и Теодоро Бау, специализирали в сферата на старинния репертоар. Чембалистът Андреа Бокарела е носител на престижни награди, а Симоне Валеротонда е сред най-активните изпълнители на струнно-щипкови инструменти и на лютня. Отделно Теодоро Бау ще има и рецитал, който включва и прочутата цигулкова Шакона на Бах, която той пресъздава по впечатляващ начин на виола да гамба.

„За мен е важно да се чуват качествени изпълнители, защото тези по-млади и не толкова често чувани имена всъщност са бъдещето на музикалните сцени. Те внасят своя нов прочит. Важно е нашата публика да се докосва до най-стойностното, най-представителното в момента.“

В края на ноември Ерик Босграф, който не за първи път ще свири в столицата, ще има партньорство със Симфониета „София“ с диригент Свилен Симеонов. Концертът е наречен „Съвременни интерпретатори на Бах“.

„В този състав свири фаготистката Сабина Йорданова. Познанството на Ерик с тази наша специалистка по барокови инструменти ме наведе на мисълта, че оркестърът, базиран в Културния институт „Надежда“, би могъл да направи концерт с обичани творби от Телеман, Бах и др. автори. Така искаме да вдъхновим наши млади изпълнители, които нямат възможност да се сдобият със стари инструменти.“

Последният концерт е посветен на танца. Партньор е балетната школа на Маша Илиева. Заглавието е „Дворцови танци“, но ще звучи не само танцувална музика. Професионални и млади изпълнители ще представят танци, близки до автентичните. Ще свири и цигуларката София Проданова, която изпълнява барокова музика. Тя скоро бе наградена на конкурса „Бах“ в Лайпциг.

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. До януари 2022 г. е главен редактор на програма „Христо Ботев“.

Свързани статии

Още от автора

No posts to display