Начало Книги Изплетени приказки
Книги

Изплетени приказки

Соня Александрова
05.03.2023
3442
илюстрация Клементина Малчева

Докато прелиствах „Приказки на една кука“ (издателство „Фама“, 2022 г.) на Роси Бърдарска, се върнах във Времето (един от героите в тях) на нашето запознанство. Тя е сестра на мой колега от ВИТИЗ, но се сближихме след посещението ми у тях, във Варна заедно със сина на Инокентий Смоктуновски. Тогава тя беше младо момиче, завършило Института за култура в Санкт Петербург (Ленинград). После стана майка, сега и баба. Преводачка от руски, авторка на книги, уж случайна актриса в родния си град, заета с каква ли не обществена дейност, Роси не стои на мира, защото любопитството е неизменна част от нейния характер.

Ето и сега с тези „Приказки на една кука“, посветени на децата и внуците ѝ, „както и на всички обитатели на Страната на детството“, ни поставя пред приятно изпитание.

Виждам по снимките, че на представянето на своята книга неотдавна в Арт салона на радио Варна авторката е запретнала престилката, за да се превъплъти в баба Роска, която плете приказките си. Какво по-точно хрумване от това!

Внуците ѝ Знайка, Питанко и Малечко вместо послушни слушатели са основни действащи лица, които движат сюжета, а с него и кълбото на баба си. Лека-полека тя изплита 11 приказки, по-кратки или по-дълги. Без съмнение те са родени не само от фантазията на Роси, но най-вече от хрумките на малчуганите през дългогодишните им посещения в дома ѝ на село. А от него лъха спокойствие, но и аромат на вкусни гозби, около които децата подскачат и се облизват.

Бърдарска преобръща приказния жанр още в началото с „Объркана приказка“, където забавно смесва класическите и любими на поколения деца произведения „Червената шапчица“, „Котаракът в чизми“, „Снежанка и седемте джуджета“. Кръстосва едни герои с други, гъделичка вниманието на внуците си и на читателите. Оставя края на всяка история отворен, за да доразвие фантазията на малки и големи. Не назидава пряко и така възпитава деца и родители. Насърчава ги да общуват по-често. Боцка с намеци за днешния ден. Предан съучастник на авторката е художничката на илюстрациите Клементина Малчева, направила ѝ дори шарж.

Приказките не изобилстват с обичайните животни. Техни герои са Времето, Шапката, Дивата вишна, Дъждът, Чадърът, Зимата, Облаците, Дърветата, Реката, Червената обувчица, Водното конче. Те изразяват по достъпен начин по-сложни за разбиране от децата понятия – невъзможна любов, човешки характери, самота, приятелство, старост, смърт. Кръговратът на един човешки живот.

Над всичко в „Приказки на една кука“ властва бисерният български език. Как пък не намерих нито една чуждица, с която изобилства днешното ни общуване! Малките се забавляват, докато големите си спомнят вкусни изрази (само един от многото примери – „ушите му плющят“).

Кълбото свършва, приказките вече са изплетени. Достойнството на книгата и желанието на Роси Бърдарска е деца и възрастни да не забождат нос само в компютъра, таблета или мобилния телефон, а да си повдигнат главите, за да видят и потънат в Страната на детството.

Соня Александрова
05.03.2023

Още от автора