Начало Идеи Актуално Ислямски центрове на Балканите
Актуално

Ислямски центрове на Балканите

4084
Джихадистът Абу Мукатил ал Косови отправя призив за джихад към мюсюлманите в Косово, Македония, Албания и въобще на Балканите

Стотици мюсюлмани от балканските страни се сражават за въоръжени джихадистки групировки – преди всичко за „Ислямска държава“ и „Джабат ал нусра“ в Сирия и Ирак.

Отбелязвайки една година от провъзгласяването на Халифата в Мосул, „Ислямска държава“ поздрави мюсюлманите на Балканите с видеопослание, в което ги призова „да се върнат към религията си” и да се включат в „свещената война в името на Аллах”. Същевременно заплаши „неверниците” на полуострова с „черна съдба” като отговор за насилието в миналото над балканските мюсюлмани. Видеозаписът изненада неприятно властите и населението в Босна, Косово и Албания, тъй като заплахите са отправени от техни съграждани. Вторият шок за косоварите дойде, след като швейцарска телевизия разкри, че световният шампион по тайбокс Валдет Гаши, гражданин на Косово и Германия, се е присъединил към „Ислямска държава“ в Сирия. Самият Гаши заяви, че е успял да привлече свои последователи за каузата на джихад и че би взел със себе си в Сирия двете си дъщери. Изненадите, подготвени от Абу Бакр ал Багдади, не приключиха с това. На 4 юни тази година бе излъчено 20-минутно негово послание до балканските мюсюлмани. Филмът показва ежедневието на джихадисти от Босна, Косово и Албания. Те са снимани как пишат писма на албански и босненски до мюсюлманите в своите бивши страни. Ридван Акифи, наричан още Абу Мукатил ал Косови (в превод убиецът от Косово), отправя заплахи към безбожниците и им обещава кошмари, които ще ги преследват не само в сънищата им. „Ще ви убием – казва той – ще използваме пояси с взривни вещества и ще извършим самоубийствени атентати, ще ви изпратим мъже, които предпочитат смъртта пред живота”. Косовският вестник „Коха Диторе” посвещава на Акифи цяла страница, на която е публикувана снимка на джихадиста, застанал пред джамия. Според изданието двамата му по-малки братя вече са се присъединили към „Ислямска държава“, като единият от тях впоследствие е задържан от косовските власти в обвинение за терористична дейност. Семейството на Акифи хвърли отговорността за радикализирането на сина си върху правителството и мюфтийството, оглавявано от Наим Търнава, тъй като не са взели мерки срещу радикалните имами и не са положили усилия за отклоняване на младите имами от погрешния път.

Самият Акифи е учил в ислямското училище „Аладин” в родния си град, а впоследствие е следвал в Ислямския факултет в Прищина. Косовският експерт Наим Малоку заявява във в. „Зири”, че организацията „Ал Ифта” начело с Търнава е насърчавала младите хора да се включат в джихада в Сирия. Впоследствие правителството се усетило и арестувало някои радикални имами. Приет и е закон, който криминализира участието във въоръжени стълкновения в чужди страни. Друг експерт по сигурността – Уми Ислами, твърди пак за „Зири”, че казусът Търнава показва необходимостта от прочистване на джамиите от имами, които призовават мюсюлманите към екстремизъм и насилие.

Балканските държави не са изолирани от събитията в Близкия изток. Подобно на другите европейски страни те отбелязват с безпокойство засилващо се влияние на ислямистките екстремисти. Стотици са мюсюлманите от тези страни, които се сражават за въоръжени джихадистки групи, преди всичко за „Ислямска държава“ и „Джабат ал нусра“ [1] в Сирия и Ирак. Тази информация е потвърдена и от правителствата на тези държави, които мобилизираха тайните си служби за противодействие на новата заплаха. Американският експерт Роберт Спенсър, който ръководи неправителствената организация „Джихад уоч“, предупреди преди няколко години за опасността от възникване на т.нар. „ислямистки анклави“ в Албания, Македония и Босна и Херцеговина. В тези държави мюсюлманите съставят съответно 70%, 30% и 60% от населението. Според полуофициални източници от 2012 г. насам в Сирия и Ирак се сражават между 600 и 700 доброволци от Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Македония и Албания. Както твърди изследователят Тимъти Холман, „броят на доброволците в началото на сирийския конфликт не надвишаваше 12 души, в момента обаче техният брой е вече няколкостотин души, като повечето от тях са от Косово и Босна.“

Форуми и мероприятия

През януари външните министри на международната коалиция срещу тероризма посветиха срещата си в Брюксел на участието на граждани от Балканите в „джихада“ в Сирия и Ирак. Американският външен министър Джон Кери изненада всички с информацията, че американските тайни служби са нанесли превантивни удари срещу спящи клетки на джихадисти в Австрия, Малайзия и Косово, а в Германия, Австралия и Великобритания са предприети криминални разследвания на дейността на терористи. Според публикации в местните медии Косово е на седмо място в Европа по брой на сражаващи се в Сирия и Ирак граждани. Същевременно правителството в Прищина и медиите прикриват факта, че от 2012 г. насам десетки косовари са се присъединили към джихадистите в Близкия изток. Особено шокиращ за наблюдателите бе фактът, че синът на мюфтията на Косово Наим Търнава публикува в Туитър, че желае да се сражава в Сирия и да се превърне в мъченик за свещената кауза. Според белградския в. „Куриер“ общият брой на жителите на балкански страни, сражаващи се в Сирия и Ирак на страната на джихадистите, е достигнал 500 души. Както споменават някои наблюдатели, след 1999 г. се увеличава броят на косоварите, които попадат под влиянието на радикалното учение на уахабизма. Този процес се осъществява с посредничеството на благотворителни организации от страни в Персийския залив, които развиват дейност на територията на Косово след войната със Сърбия. С увеличаването на броя на косоварите, участващи в сраженията в Сирия, министерството на вътрешните работи в Прищина предприема редица мерки за неутрализиране и арестуване на местни ислямистки радикали. Според главния мюфтия Сабри Байгора „рекрутирането на доброволци се извършва чрез социалните мрежи“. Както съобщи зам.-министърът на външните работи на Косово Петрит Селими в интервю за ливанския вестник „Ал Ахбар“, „политическият ислям в Косово получава подкрепа от неправителствени донори от Близкия изток“ и „това е предизвикателство за демократичния процес в страната“. Според съветничката на президента на Косово Гарентина Края в страната действат ислямистки секти от типа „такфири“. В интервю, което взех от министъра на вътрешните работи на Косово Байрам Реджепи, той каза: “ Онова, което най-много тревожи правителството на Косово през настоящия етап е радикализирането на косоварски младежи и включването им в боевете в Близкия изток“. Министърът сподели и големите трудности, които срещат властите в Прищина в усилията си да предотвратят подобен „износ на десетки радикализирани младежи“ към района на Близкия изток. Реджепи прокара в парламента нов антитерористичен закон, който криминализира действията на всеки гражданин на страната, който се присъедини към световния джихад. Както споделя и съветничката Края – това е проблем не само на Косово, но на цяла Европа.

Властите в Косово си сътрудничат с разузнавателните служби на САЩ и ЕС и обменят информация за спящи терористични клетки. Същевременно се извършват превантивни арести на лица, които представляват непосредствен риск за сигурността на страната и региона. Според косоварския сайт Лайм.дот европейските антитерористични структури са поискали от косоварското разузнаване да предприеме съответни действия, за да предотврати планирани нападения срещу правителствени обекти и чуждестранни граждани в Косово. Според тяхната информация такива нападения са били планирани от „Ислямска държава“ в координация с нейни спящи клетки на Балканите. Според сведения от разузнавателните служби понастоящем в Сирия и Ирак се сражават над 200 доброволци от Южна Сърбия, по-голямата част от които са мюсюлмани от албански произход. Всички те са придобили боен опит по време на югославската гражданска война в периода 1998-2001 г.

Най-опасните косоварски джихадисти

По официални сведения косоварските джихадисти в Сирия са около 55 души. Медиите в страната постоянно съобщават за акции на антитерористичните звена срещу вербовчиците на джихадисти за Сирия и Ирак. Както съобщи в. „Коха Диторе“, в районите Качаник и Хани и Елезит са арестувани младежи по обвинение в принадлежност към ислямски терористични групировки. Това е станало, след като бил открит склад с оръжие, в който имало също военни униформи и уреди за нощно наблюдение. Същият вестник информира няколко седмици по-късно за ареста в Прищина на лица, които са се опитали да закупят голямо количество оръжие. Според официална информация салафитски групировки формират бойни групи, съсредоточени в района Качаник, като една от тях е наречена „Барими“ (в превод от албански принцип).

Косовският клон на „Ислямска държава“ се ръководи от Лавдрим Мухаджери, наричан още Абу Абдаллах ал Косови. Той е един от първите доброволци, отправили се на джихад в Сирия, където поема вербуването и обучението на албански джихадисти. Впоследствие взема участие в нападението срещу Мосул и става една от звездите на ИДИЛ. Името му се споменава често в социалните мрежи. В свои изявления Абу Абдаллах ал Косови призовава за освобождаване на Андалусия (стара арабска и мюсюлманска мечта, тъй като тази провинция е била владение на маврите – Б. А.) и изгаряне на паспортите, издавани от държавите на неверниците. Той участва при обезглавяването на сирийски пленник на ИДИЛ. По неофициална информация Мухаджери е работил в американската база Бондстийл в Косово. Впоследствие шефовете му препоръчват да се прехвърли в американски лагер в Ирак, където пък той обявява присъединяването си към „Ал Кайда“. Според Мохамед Ал Арнаут, албански експерт по балкански отношения, Мухаджери е вербувал редица косовари, които са получили ускорено военно обучение за извършване на самоубийствени атентати. Един от тези наемници е Балирам Хита, джихадистът, който миналата година се взриви на бариера на иракската армия в Багдад. Редица представители на косоварските културни среди и либерални дейци изразяват недоволството си от ролята на Саудитска Арабия и други страни от Залива, които изпращат благотворителни мисии, чиято основна цел всъщност е изграждането на джамии в различни краища на страната. Последните са много активни в пропагандирането на уахабитския прочит на Корана сред най-бедните косоварски слоеве – основни реципиенти на материалната помощ.

Албания не е имунизирана срещу джихада

Друга балканска страна, която стана притегателен център за набиране на доброволци за световния джихад, е Албания. Това напоследък се признава и от властите в Тирана. Според официални сведения наскоро е арестувана група, чиито членове принадлежат към структурите на „Ислямска държава“ и която е възнамерявала да извърши терористични акции в редица балкански държави. Твърди се, че джихадистът Гeнс Селими е бил арестуван при завръщането му от сражения в Сирия и е признал, че има план за извършването на сериозни терористични акции на Балканите. Компетентните органи са арестували и други заговорници, след като са подслушвали техни телефонни разговори в течение на месеци. При това структурите към „Ислямска държава“ планирали терористични акции не само на Балканите, но и в Западна Европа. Разкрит е заговор за терористични действия в Швейцария, чиято албанска общност съставлява 6% от населението на страната, т.е. около 200 000 души.

Албанците в Швейцария и Европа

Етикетирани като напредничави европейски мюсюлмани, албанците бяха приети с широки обятия в Западна Европа. Впоследствие обаче развитието на събитията в ислямския свят и появата на въоръжени джихадистки движения срещу сирийския режим откриха пред албанците възможности за участие в редиците на „Ислямска държава“. Индоктринирането на албанското население в духа на ислямския радикализъм е особено опасно поради наличието на албански общности в няколко балкански държави, сред които Сърбия, Косово, Македония и Черна гора. Не минава и месец без албански младежи да се отправят на джихад в Сирия, което обаче не поражда никакви коментари от страна на официалните власти в тези страни. Ал Арнаут твърди, че ако присъединяването на албанци към „Ислямска държава“ може да се обясни с тяхната бедност и с ширещата се безработица, която в Косово достига 50%, както и с процесите на сегрегация в Македония и Сърбия, то това на албанските младежи второ поколение имигранти в Европа е труднообяснимо. Неотдавна се състоя процес срещу Крeшник Бериша – 20-годишен германски гражданин от албански произход, обвинен че през миналия септември се е присъединил към ИДИЛ. Обвиняемият е второ поколение имигрант, след като родителите му са получили статут на бежанци от Югославия. Роден е край Франкфурт и е учил в този град, бил известен с либералните си възгледи –дори станал футболист в еврейския клуб „Макаби Франкфурт“. През 2012 г. обаче се увлякъл по радикалния ислям, а впоследствие се прехвърлил в Сирия. След завръщането си в Германия през 2014 г. бил арестуван. Осъден е на 3 години и 9 месеца затвор с обвинение в съпричастност към терористични действия.

Босна: открит път към халифата

След като мюсюлмани от различни страни започнаха да се стичат в Сирия, за да попълнят редиците на терористичните групировки, босненското правителство обяви, че мобилизира силите за сигурност срещу организираното вербуване на радикални младежи. Преди няколко  седмици босненската полиция съобщи, че е арестувала петима босненци и един шведски гражданин от арабски произход, които са се опитвали да пренесат бомба със закъснител в друга държава, за да извършат терористичен акт. Трима от тях са се готвили да напуснат страната с автомобил, в който е била скрита въпросната бомба, а другите двама са били заловени в столицата Сараево. Бившият министър на сигурността в Босна и Херцеговина Фахрудин Радончич заяви в интервю за в. „Новини“ в края на 2013 г., че вербуването на бойци за Сирия става организирано с участието на чужди структури, които използват трудната икономическа ситуация в страната. Също в края на 2013 г в. „Дневни аваз“ съобщи, че абсолвентът по английски език в Института по образование в Бихач Анис Муджич е изчезнал безследно. Впоследствие стана ясно, че той се сражава в редиците на ИДИЛ в Сирия под името Абу Салахедин ал Мухаджир. Неговото семейство научава от социалните мрежи, че междувременно той се е оженил за босненката Едина Мулалич, воюваща редом до него в Алепо. Според германски експерти, цитирани от в. „Тагесшпигел“, в местността Горна Маоча, наричана „босненската уахабитска столица“, се намира основният лагер за обучение на новите бойци от цяла Европа, които впоследствие се вливат в редиците на „Ислямска държава“. В Босна вече бе приет закон, който криминализира участието в терористични акции на джихадистките групировки в чужбина или в местни конфликти в други държави. За тези деяния се предвижда затвор над десет години. Същевременно бе прекратена дейността на повече от 10 ислямски и арабски фондации, след като бе установено участието им във финансирането на терористични дейности. Бе забранена и дейността на 15 имами, заради привързаността им към радикалния ислям и проповядване на враждебност и насилие към немюсюлмани. Понастоящем косоварските власти разследват 130 техни следовници, подозирани в принадлежност към терористични организации и връзки с джихадисти в Близкия изток.

Има подозрения, че радикалните проповедници набират потенциални джихадисти чрез неофициални салафитски мрежи. “Няма съмнение, че процесът на рекрутиране е възможен заради съществуването на салафистки мрежи”, каза за АФП босненският журналист Есад Хечимович. Уахабитската общност в Босна е все още много малка – около 3000 души, но служи като база за вербуване на джихадисти. „По време на конфликтите на Балканите тук имаше чуждестранни бойци. Днес имаме бойци от Босна и от Балканите, които участват в конфликти по света”, заявява още Хечимович. Реагирайки на нападението срещу полицейския участък в Зворник, министърът на сигурността Драган Мектич предупреди, че тероризмът е станал “сериозен проблем”. “Трябва да използваме целия си капацитет да спрем този тероризъм, който се разпространява из Босна. Или ние ще победим тероризма, или той ще победи нас”, каза още той.

Около 150 босненци са се присъединили към джихадистките групи в Ирак и Сирия. Според разузнавателните служби 50 от тях са се върнали от бойните полета. През февруари на летището в Сараево бяха арестувани двама души, заподозрени в опит да се присъединят към „Ислямска държава“. “Онези, които се връщат в страната, са много опасни. Те естествено са под наблюдение, опасността е в това, че започват да вербуват други младежи”, казва Ясмин Ахич, професор във Факултета по криминалистика в университета в Сараево.

Сърбия и мюсюлманите от Санджак

Сърбия също не е пощадена от ИДИЛ. По-голямата част от мюсюлманите в тази страна, т.нар. бошняци,  са разделени според изследователя Ал Арнаут на лоялисти, верни на постоянния си министър, назначен след падането на режима на Милошевич, и опозиция, която призовава НАТО да се намеси в защита на бошняците. Трета група техни представители са активни участници в джихада на страната на „Ислямска държава“. Според демографското проучване от 2011 г. мюсюлманите в Сърбия са около 2,9% или общо към 300 000 души. Двеста хиляди от тях са съсредоточени в пет окръга в западната част на страната, докато останалите около сто хиляди са албанци, които обитават три окръга в южната й част. По-малък е броят на турците и ромите. Бошняците в провинция Санджак се оплакват от явна дискриминация. Лидерът на националистическата им партия Сюлейман Углянин призовава международната общност и НАТО да се намесят, за да гарантират защитата на етническите и религиозни права на бошняците.

Нещата се усложняват и поради съперничеството между двете организации, представляващи мюсюлманското население: Сръбската ислямска общност начело с главата на улемите Адам Зилкич и Мюсюлманската общност в Сърбия на мюфтията на Санджак Муамер Зукорлич. Разколът улеснява разпространението на салафитски идеи сред мюсюлманите в провинцията. Там те намират благодатна почва и поради липсата на перспектива пред младежите заради икономическата криза. С появата на „Ислямска държава“ тези тенденции се засилиха. Според наблюдателите в момента на страната на ИДИЛ се сражават над 100 бойци от Санджак. Най-известен сред тях е Абу Саяф, който загина миналия февруари. На свой ред и Белград криминализира участието на свои граждани в терористични организации, както и присъединяването им към въоръжени групи във военни конфликти в чужбина.

България – мост към Близкия изток

Българските власти отричат участието на български граждани в редиците на ИДИЛ и други терористични организации, но същевременно са изправени пред предизвикателството на новопоявилите се салафитски групи. Наскоро знамето на „Ислямска държава“ бе развято в пазарджишкия квартал „Изток“, обитаван от ромска мюсюлманска общност, която страда от дискриминация, алиенация и бедност. Всичко това я превръща в подходяща среда за дейността на благотворителни ислямски организации от различни арабски държави. Тази общност е ухажвана, най-вече преди избори, и от политическите партии в страната. В социалните мрежи се появиха снимки на салафити и забрадени жени от този етнос, демонстриращи символите и логото на „Ислямската държава“. Както е известно, в Пазарджик неотдавна бе гледано делото срещу 11 имами, обвинени в опит за сваляне на демократичния строй в страната и пропагандиране на насилие и радикален ислям. Турският вестник „Хюриет“ писа, че България се е превърнала в отправен пункт на джихадистите по пътя им към Сирия и Ирак. Подобно на Фриц-Жоли Жоашен – един от съмишлениците на Куаши – екстрадиран от България във Франция, стотици други европейски доброволци минават през страната на път за Сирия. Тъй като маршрутът им обикновено пресича сухопътната граница с Турция, контролът върху техните придвижвания е затруднен. Според сведения на френското разузнаване, „този маршрут се предпочита от джихадистите, тъй като летището в Истанбул се намира под постоянно наблюдение, докато преминаването на българско-турската граница е относително лесно“. Публична тайна сред арабско-мюсюлманските общности в България е съществуването на организирана група, която се занимава с нелегалното прехвърляне на имигранти през границата, като някои от нейните членове са българи от арабски произход. С тях има полицаи и граничари, които нелегално прекарват имигранти в Западна Европа.

ИДИЛ открито заплаши, че ще внедри сред бежанците свои бойци. Преди години западните медии разкриха, че един от съучастниците в терористичния акт в Мадрид е бил арестуван от сръбските власти на границата. Същият пътувал с влак до Димитровград на сръбска територия. Впоследствие се установило, че преди това той влязъл в България и прекарал известно време тук, въпреки че името му било обявено за издирване от Интерпол. Според някои оценки новите бойци на ИДИЛ достигат до България, следвайки маршрут, чието начало е Австрия. Това е същият подход, използван от извършителите на терористичния акт в Сарафово, принадлежащи към „Хизбула“ и притежаващи западни паспорти. Координаторът на борбата срещу тероризма в ЕС Жил де Керков, който посети София в началото на януари тази година, счита, че местните власти следва да наложат постоянно наблюдение и да предприемат „по-сериозни мерки за предотвратяване на пресичането на границата с Турция от страна на европейски джихадисти, отправили се към Сирия и Ирак“.

През последните месеци София започна да засилва контрола на границите, акцентирайки върху проверката на пътническите превозни средства, пътуващи между София и Истанбул през Капитан Андреево. Според служител на фирмата „Метро“, който пътува по този маршрут, граничните полицаи проверяват документите за самоличност и билетите на всички пътници в съответствие с шенгенските стандарти. Както обаче изтъкна бившият министър на вътрешните работи Веселин Вучков, българската полиция не може да вземе своевременни мерки срещу потенциалните нарушители, освен ако не е известена предварително от страните-членки на Шенген. Последното обаче се случвало рядко. От друга страна, България също криминализира принадлежността към терористични групи и участието в сражения извън страната.

Граничният пункт Капитан Андреево се е превърнал в нова фронтова линия във войната, която води Западът срещу джихадистките канали. Откакто бяха засилени мерките за проверка и контрол по летищата, България се превърна в сухопътен коридор, по който най-лесно се стига до Турция – последен етап преди територията на „Ислямска държава“ в Сирия, писа френският вестник „Монд“. Коли, камиони и автобуси минават денем и нощем по този път, смятан за най-добрия начин да дискретно напускане на Европа както от разузнавателните служби, така и от джихадистите. „Монд“ отбелязва още, че България не е член на шенгенското пространство. „Въпреки полаганите от София реални усилия, в антиджихадистката мрежа остават дупки“, пише френското издание. Цитирайки българското вътрешно министерство, вестникът отбелязва, че „броят на кандидатите за джихад рязко се е покачил през 2013 г. Стотици хора са отишли в Сирия, минавайки през България“.

Cофия обаче смята, че сведенията, които предоставят Босна и Херцеговина или Косово за джихадистите, са слабо използваеми, въпреки наличието на платформа за обмен на информация. „Неслучайно толкова много отишли в Сирия чуждестранни бойци произхождат от тези страни“, казва заместник-вътрешният министър Филип Гунев.

Хърватското разузнаване: ИДИЛ представлява заплаха за нацията

Досега Хърватия като че ли нямаше проблеми с джихадистите. Според доклад на хърватското разузнаване липсват сведения за участие на граждани на тази държава в редиците на „Ислямска държава“ или другите джихадистки формации в Сирия и Ирак. В същия документ обаче се твърди, че „джихадисти от други балкански и европейски държави използват хърватската територия при пътуването си към Близкия изток“. Същевременно не се изключва вероятността страната да се превърне в цел на терористични операции в бъдеще. Всичко това кара тайните служби в Хърватия да вземат активно участие и да координират действията си с партньорски организации в Западна Европа и света. Според министъра на вътрешните работи Ранко Остоич неучастието на хървати в ИДИЛ не означава, че не трябва да се вземат превантивни мерки срещу тази заплаха.

В последно време под прицела на джихадистките мрежи се оказаха Албания, Сърбия и Косово. В Сърбия и Албания през март бе воден съдебен процес против 15 мъже, обвинени за вербуване и финансиране на доброволци за войната в Сирия. Други четирима души – двама джихадисти и други двама, които са набирали бойци, също бяха обвинени в началото на април в Сараево.

„За първи път в региона са съдени хора, които по много префинен начин приканват другите да отидат на бойните полета и да извършат престъпления”, подчертава професор Ясмин Ахич и добавя, че епилогът на тези процеси предстои.


[1] Филиал на „Ал Кайда“ в Сирия.

Мохамед Халаф е журналист, хоноруван преподавател във Философския факултет и във Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, автор на книгата „Фауда. Колапсът на Близкия изток“ (2019).

Свързани статии

Още от автора

No posts to display