Начало Филми Премиери Истината струва твърде скъпо
Премиери

Истината струва твърде скъпо

Четвърта власт
27.09.2013
1274

2b

Новият телевизионен сериал на БНТ „Четвърта власт”, който започва на 29 септември, неделя (20,45 ч.), разказва за скандали в българската политика и журналистика. Той поставя въпроса как медиите и политиците общуват помежду си в една държава, в която битката е „журналистиката да остане обществен глас”.

В дванадесетте епизода (всеки по 54 мин.) на „Четвърта власт” зрителите ще имат възможност да проследят едно репортерско разследване, в което главните герои са политици и журналисти, а историята е изплетена от факти и събития, които ни изглеждат странно познати.

Действието се развива в редакцията на един вестник, който се опитва да работи по свои правила за независима журналистика в едно изпълнено със зависимости общество. Разследването сблъсква външния и вътрешния свят, в които журналистите живеят, за да разберат те, че изборът им е да станат част от манипулацията или да се изправят срещу нея. На екрана се случва онова, което се случва и в живота – ожесточена борба за власт, мръсна политическа игра, удари под кръста, изнасяне на информация, натиск  и отчаяна журналистическа съпротива. Шпионаж, секс компромати, рекет и измамни схеми са познати жанрови похвати, които разчитат на интереса на аудиторията.

Сериалът е политически трилър, в който ролята на службите в манипулирането на обществените и политическите процеси надхвърля криминалната сюжетна линия.  Зрителят влиза в напрегнатия свят на екип журналисти, в който амбицията, конкуренцията, зависимостите на миналото и търсенето на истината се заплащат скъпо. Седмичният вестник „Четвърта власт”, където те работят, води бавна и изтощителна битка за разобличаването на висши представители на властта и порочните им схеми.

През своите дванадесет епизода „Четвърта власт” повдига редица етични въпроси: докъде сме склонни да стигнем, за да осъществим  целите си; какво можем и какво не можем да простим на един журналист; може ли добрата кауза да оправдае мръсните средства и как медиите и политиците общуват помежду си в една държава, в която битката е „журналистиката да остане обществен глас”.

Структурно  „Четвърта власт” е сезонен сериал. Всеки сезон сглобява пъзела на едно голямо журналистическо разследване. Главните герои преминават от сезон в сезон, но случаите, които разплитат, са различни. Въпреки че сценарият е написан и снимките са приключили преди половин година, актуалният контекст ще държи вниманието на зрителя до края на историята. Първият сезон показва теми, които не са третирани досега в български сериал: кои са механизмите, които манипулират обществото; схемите , които държат досиетата и хората, които се възползват от тях; кой кого подслушва и защо; как се ражда съвременният политически Франкенщайн; каква е невидимата страна на политическата игра и каква е ролята на медиите и журналистите във всичко това.

Изборът на заглавието на сериала „Четвърта власт” е предизвикателство към българската обществено-политическа система, в която журналистиката трябва да възстанови своята сила и независимост. В мотивите за неговото създаване преди една година пише: „ Ако сериалът въвлече зрителя в гражданска реакция, това означава, че сме нарушили онова „мълчание, което ни прави съучастници и убива демокрацията”.

Новият сериал на БНТ спечели безспорното първо място в конкурсната сесия за селекция на телевизионни филмови проекти през лятото на 2012 г. В мотивите на Художествената комисия е отбелязано, че проектът в „мащабна степен отговаря на обществената мисия на БНТ, има творчески потенциал и трябва да се реализира приоритетно по отношение на всички останали одобрени проекти”. Снимачният период на продукцията започва през декември 2012 г. и приключва през март 2013 г. Филмът е окончателно завършен и предаден във фонда на БНТ през май 2013 г.

Изключителният кастинг е запазена марка на БНТ.
В главните роли са:  Мила Парушева , Христо Шопов, Самуел Финци, Владимир Пенев, Михаил Билалов, Деян Донков, Атанас Атанасов, Ивайло Герасков, Владимир Карамазов, Христо Петков,  Снежина Петрова, Светлана Янчева, Ана Пападопулу, Александра Василева, Деси Моралес и др.

Сценарният екип включва:  Александър Чобанов, Александър Спасов, Ваня Николова, Велислава Попова, Емил Андреев, Йордан Банков, Росен Босев, Димитър Коцев-Шошо и Стоян Радев

Консултанти: Севда Шишманова, Найо Тицин

Оператори: Антон Бакарски и Владимир Михайлов

Режисьори: Димитър Коцев – Шошо и Стоян Радев

Монтаж: Зорница Коцева

Музика: Виктор Стоянов

Продуцент БНТ – Севда Шишманова, изпълнителен продуцент:  Найо Тицин -„Спотлайт”

 

Четвърта власт
27.09.2013

Свързани статии