Начало Музика Концерти И пак е време за джаз
Концерти

И пак е време за джаз

8484
Гретчен Парлато

Един от най-добрите джаз фестивали у нас – Пловдив Джаз Фест, започва на 4 ноември. Четири вечери, в които публиката ще се срещне с големи изпълнители, чиито имена се знаят и в Европа, и по света. Както обикновено подборът, направен от Мирослава Кацарова, е безупречен. Имена от световната сцена – заедно с български изпълнители, достойни за световна сцена. Както винаги имаме и акцент – тази година това са пианистите. 

Началото ще е истинско музикално предизвикателство. Четирима пианисти от четири държави ще представят музиката на легендарния джаз музикант и композитор Чарлз Мингъс. В проекта участват Антони Дончев (България), Дани Грисет (САЩ), Пьотр Вилезол (Полша) и Роберто Таренци (Италия). Солови и дуетни изпълнения на пиано, както и изпълнения на осем ръце ще прозвучат в този специален концерт, създаден единствено за осмото издание на фестивала в Пловдив.

В първа вечер на 4 ноември ще има и една много интересна и необичайна среща – с талантливата тромпетистка от британско-бахрейнски произход Яз Ахмед и нейния квартет. Тя е работила с Radiohead, Лий Scratch Пери, Transglobal Underground, Артуро О’Фарил, Наташа Атлас и др.

Яз Ахмед

На 5 ноември българската публика ще слуша една от любимите си изпълнителки, певица, без чието име няма как да говорим за български джаз – Йълдъз Ибрахимова. На сцената тя ще излезе заедно с  Живко Петров, Веселин Веселинов-Еко и Христо Йоцов. И ще получи също така тазгодишната Награда за цялостен принос в джаз музиката.

Американският пианист и композитор Емет Коен със своето трио ще завърши тази втора вечер. Свирил и записвал с Рон Картър, Бени Голсън, Джими Коб, Джими Хийт, Тути Хийт, Кърт Елинг, Били Харт и др., той е модерен музикант със свое лице и присъствие в джаза.

И на 6 ноември програмата ще продължи с пиано. И то какво. Може би най-известният фламенко джаз пианист, познат и на нашата публика от концертите си с Теодосий Спасов – Давид Пеня Дорантес, ще се качи на пловдивската сцена заедно със своето трио.

7 ноември. Последната вечер. Без съмнение очаква ни уникално музикално преживяване. Гретчен Парлато със своята група, в която свири един от най-интересните съвременни пианисти – Тейлър Айгсти, спечелил тази година Грами за най-добър съвременен инструментален албум. Гретчен Парлато участва в над 85 албума и има четири издадени албума като лидер. За първи път е номинирана за Грами през 2013 г. Албумът ѝ The Lost and Found от 2011 г. пък получава над 30 национални и международни награди, включително наградата на списание DownBeat за най-добър вокален албум. Още като студентка тя пее с Хърби Хенкок и Уейн Шортър, по-нататък си сътрудничи с много музиканти, сред които са Маркъс Милър и Аирто Морейра. Музицирането на Парлато е оригинално, иновативно и приковава вниманието на зрителите. Определяна е като „хипнотизираща“ певица. През 2021 г. тя издаде своя нов албум Flor, който отдава почит на бразилската музика и е първият ѝ студиен албум за последните близо десет години. Той ѝ донесе и втората номинация за Грами за най-добър вокален албум и бе описан като прекрасен синтез между американска популярна музика, европейска класическа музика и бразилски стандарти.„За мен най-добрият начин да бъдеш артист е да си напълно себе си като не се притесняваш да покажеш собствената си уязвимост“, казва тя.

И да, Пловдив Джаз Фест прави за пореден път точно това – събира артисти с индивидуалност, оригинален творчески почерк и най-важното – с дълбока любов към музиката.

Катя Атанасова е завършила българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, специализирала е „Културни и литературни изследвания“ в НБУ. Работила е като преподавател по литература, литературен наблюдател на в-к „Капител“, после редактор в „Капитал Лайт“. Била е творчески директор на две рекламни агенции, главен редактор на списанията EGO и Bulgaria Air. Има издаден един сборник с разкази – „Неспокойни истории“, С., 2006, „Обсидиан“. Автор е на пиесата „Да изядеш ябълката“. Нейният разказ „Страх от глезени“ (Fear of Ankles), в превод на Богдан Русев, бе селектиран за годишната антология Best European Fiction на американското издателство Dalkey Archive Press, която излезе в началото на 2014 г. Води спецкурсове в СУ и НБУ.