Начало Идеи Гледна точка И цялото путинско войнство…
Гледна точка

И цялото путинско войнство…

4639

Руската агресия срещу Украйна има своя хибриден или паралелен вариант в социалните мрежи. Жестоките руски обстрели и военни престъпления се съпровождат от не по-малко ожесточени проруски медийни канонади срещу всеки, нескланящ глава пред „исполина от Кремъл“, който пък в очите на противниците си е само едно „зло джудже“.

Изобщо „новата фейсбук реалност“ започва да се превръща в „медийна митология“. Досущ по Толкин, братя Грим или „играта на тронове“. Сили на тъмата срещу бранителите на светлината: орки и елфи, коболди и таласъми… Медийни митове, които просто са си самодостатъчни; те могат да са разрушителни или съзидателни, но не се нуждаят от истината, по-скоро се конкурират с нея и искат да я заличат и обезличат.

Така се изграждат и отбраняват „медийните балони“ (или бастиони) на путинизма, в които господства друга „истина“, паралелна на реалността. Особена „пара-реалност“, в която живеят немалко хора и където армията на троловете е в настъпление срещу всички „други“. Информационно-психологическа специална операция (ИПСО), осъществявана от Кремъл.

Ето защо след вълна от особено яростен „хейт“ срещу статията ми „Готвачът и човекоядецът“, реших да изследвам аналитично пропутинските коментари в Портал Култура – не само под тази моя публикация, но и под последните статии на колегите ми Теодора Димова и Калин Янакиев. И то не за да се заяждам на дребно. Струва ми се важно, все пак с оглед на истината, да се очертаят някои психологически „установки“, характерни за „ненавистническата митология“, която взима връх в тези среди:

Първо: яростната и персонална атака против автора на всяка критична статия срещу Путин или изобличаваща военните престъпления в Украйна. Пълна невъзможност да се приеме дори за миг какъвто и да било факт, низвергващ култа към „путинизма“ или величието на Матушка Рус.

Съответно: авторът на статията не е автор, нито е човек с позиция (ако въобще е човек?), щом гради тезата си въз основа на „подобни факти“ или на познанията си за руската (или съветската) история и култура, натрупани през годините. Той е „афтора“, „драскач“, „алчен и примитивен грантоусвоител“, пишещ „тъпотии за неграмотни“. Изобщо: „много ситничък“. И тъй нататък, и тъй нататък… Цитатите са буквални, спестявам имената на авторите им (или техните обозначения, тъй като някои от фейсбук профилите са празни, което навява на мисли за „рубликации“). И ги спестявам не за друго, а защото Портал Култура е пространство, зачитащо достойнството на „ответната страна“.  

Второ: не бива да се вярва на нищо от „противната страна“; там лъжат. Лъжа е всичко: войната, която всъщност не е война, а умиротворителна или специална операция, без която щяло да стане много по-„страшно“. Лъжа са репортажите във всички световни медии за попаденията в жилищни блокове в Днипро, за смъртта на жени и деца, за зверствата в Буча… Всичко това го няма и не го е имало, а и да го е имало, то е „друго“: най-вероятно „укронацистите“ сами са извършили тези зверства срещу своя народ или пък „витязите на Вагнер“ са били принудени да действат в „самозащита“, за да отстоят баланса в световната политика срещу „сатанистите“ (още буквални цитати от форума на Портал Култура).

Накратко, ето какво гласи посланието на една наша „читателка“ (оправен е само правописът):

Не трябва да се вярва на това, с което ни облъчват информационно за войната!

Глупави са тия, които са съгласни със ситуацията, защото това писане и говорене е поръчково. Защо никой не казва нищо за американските лаборатории в Украйна, в които се правят опасни експерименти!

Който не ползва главата си за украшение, не трябва да повтаря като папагал, каквото ти говорят по тв, истината е друга, останалото е политика !

Истината е „някъде там“, а делириумът в „медийния балон“ на путинизма очевидно е тотален. И след всяка следваща „податка“, изблиците конвулсивно се засилват:

Колко много приказки, вместо да кажеш направо: „Мразя го тоя Путин“. На Путин му е все тая от такива приказки. Той има божествена мисия и ще я осъществи докрай, колкото и както да му пречат.

Да не повярва човек… Ала така се стига до „заклеймяващото проклятие“ от поредна „читателка“, което не закъснява – путинските тръби на страшния съд вече кобно ечат:  

Знаете ли, вие сте гнусна банда безбожници, които нямат свян дори от Бога! Путин е ниво, за което мнозина държавни главни не могат дори и да си мечтаят да достигнат! А на въпросната драскачка предлагам да се поупражни в мислотворство върху „гениалните“ образи на Байдън и укрофашиста Зеленски! Там може и да намери утеха за низките си страсти! И това, което вижда един вярващ, православен християнин в Путин, вие няма как да го видите, защото тънете в собствените си екскременти.

Е, оттук нататък има ли смисъл да се продължава… Всичко е вече „безпощадно ясно“, формулирано с още по-лаконична простота от друг участник във форума ни (със следния запис):

Вова, мъй с табой!

Допълнено с не по-малка политическата сентенциозност на друг негов съ-ратник:

А Путин си го каза в прав текст: „За какво ни е светът без Русия“. Кой разбрал, разбрал…

И накрая, последният сегмент на атаката: защо пишете за Путинова Русия, а не пишете за „култура“?

Омръзна ми да отговарям на всички тези глупости, само ще попитам следното: ами вие въобще четете ли нашите публикации?! Защо ли не съзирам нито едно от вашите имена (или прозвища) под най-новите ни статии за кино, за пътеписите на Андерсен, за постановката на „Сън в лятна нощ“ или поезията на Борис Христов? Там такива „ФБ персонажи“ просто няма! И никога не е имало!

Щракванията вътре в профилите на споменатите лица обикновено показват препратки към „Бессмертный полк, „Беларуската гара“, други путински гаргари и забележете – снимки на бабанковци или татуирани персонажи от воайажи в Европа. Никога не в Москва или Мурманск, интересно защо…

Което не пречи на силната им загриженост за „културата“ (и за нашето издание) да избликват най-често под следната форма: 

Портал КУЛТУРА ????
Ама сериозно ли?

И тутакси друга „читателка“ – с бодящ очите „руски изказ“ – вдига топката, връщайки играта в началото:

Казахте го много точно, правильно, и доступно. Просто някои хора пишат коментарии, без да имат никаква информация и понятие за това, което става в Украина, кьдето „човекоядци“- вече нацисти, бендеровци и фашисти, уничтожават собствен народ Украины и самата дьржава.

Това може и да е цитат „копи-пейст“ от „форума-майка“… Нали все пак трябва да се пестят време и сили. И, общо взето, коментарите в тази посока са „копие под индиго“:

Не знаех, че Путин е интересен за вестник „Портал Култура“. Не сте това, което бяхте. Политизирахте се.

Следват отново персонализации с изказ, силно напомнящ на обратен превод с помощта на Google translate:  

Тони, професор! Забавно четиво! Ще бъде забавно какво ще пишеш след няколко месеца! Относно биография, философ помисли колко пъти мнение си сменил! Аз не посмях и веднъж.

Не съм си сменял позицията, нито робувам на „кървави митологии“. За разлика от „цялото путинско войнство“.

Тони Николов е философ и журналист. Главен редактор на Портал Култура и сп. "Култура". Специализирал е в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши социални науки (Париж) в групата на проф. Жак льо Гоф. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M) в Лувен. От 2005 г. до 2009 г. е главен редактор на Радио Франс Ентернасионал – България. Автор на статии в областта на средновековната и съвременната философия, преводач на книги на Ж. П. Сартр, Ж. Ф. Лиотар, А. Безансон, Ж.Бернанос, Р. Жирар, Ж. Грийн, Вл. Гика, К. Вирджил Георгиу и на книгата на Бенедикт XVI „Светлина на света”. Съставител на четиритомника с есета на Георги Марков и на неиздадените ръкописи на Иван Хаджийски. Дългогодишен хоноруван преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”. Автор на книгите: "Пропуканата България" ("Хермес", 2015), "Българската дилема"("Хермес", 2017), "Спомнена София" ("Рива", 2021, отличена с Наградата на София за литература), "Бленувана София" ("Рива", 2022), "Има такава държава" ("Хермес", 2023), "Незабравена София" ("Рива", 2023)

Свързани статии

Още от автора