Начало Филми Премиери Какво очакваме от Кан
Премиери

Какво очакваме от Кан

Соня Александрова
04.06.2021
4786
Кадър от филма „Френският диспечер“ на Уес Андерсън

За България най-добрата новина от пресконференцията преди 74-ия международен кинофестивал в Кан (6–17 юли) е присъствието в паралелната програма „Особен поглед“ на българо-френската продукция „Жените също плачат“ на дуото Мина Милева и Весела Казакова. В нея участва и актрисата Мария Бакалова, обект на неотдавнашни настървени дебати в социалните мрежи и медиите.

Генералният директор Тиери Фремо обяви конкурсните заглавия (23, с очакване за още едно) и някои новости. Той изтъкна, че повечето от авторите са останали верни на Кан след несъстоялия се фестивал миналата година и са очаквали неговото издание „на живо“. Има, разбира се, и нови филми, заснети с портативен компютър, измежду 2300-те заявки за участие. 18 хиляди журналисти са поискали акредитация.

Фестивалът ще бъде открит със състезателния „Анет“ на Лео Каракс, който се завръща в Кан девет години след „Холи Мотърс“. Първият англоезичен филм на режисьора е мюзикъл в днешен Лос Анджелис и разказва историята на комика Хенри (Адам Драйвър) и международно признатата певица Ан (Марион Котияр). На сцената те са идеалната и щастлива двойка. Раждането на дъщеря им Анет, мистериозно дете с изключителна съдба, ще промени тяхното съществуване.

Новият филм на Мина Милева и Весела Казакова е в програмата „Особен поглед“

Сред претендентите за Златна палма са „Френският диспечер“ на Уес Андерсън с неговите предпочитани актьори Бил Мъри и Тилда Суинтън, Бенисио дел Торо и Франсис Макдорманд, Матийо  Амалрик и Ейдриън Броуди; „Три етажа“ на Нани Морети; „Бенедета“ на Пол Верховен; „Денят на флага“ на Шон Пен с дъщеря му Дилън и сина му Хопър; Жак Одиар с „Париж, 13-и район“; Асгар Фархади с „Герой“; Кирил Серебренников с „Петрови в грипа“; „Всичко мина добре“ на Франсоа Озон със Софи Марсо, Хана Шигула и Шарлот Рамплинг. Сред кандидатките за Златна Палма (за 74 издания тя е спечелена само от една жена, Джейн Кемпиън за „Пианото“) са: Катрин Корсини с „Фрактурата“; Джулия Дюкурно с  „Титан“ (с Винсент Линдон); Миа Хансен-Льове с „Остров Бергман“ (с Миа Вашиковска и Тим Рот); Илдико Енеди с „Историята на жена ми“.

Журито за първи път ще бъде оглавявано от афроамериканец – Спайк Лий, който също е останал верен на обещанието си към фестивала от 2020 г. Фремо обясни и смисъла на новата програма „Премиера в Кан“ – филми, които биха могли да бъдат част от конкурса: „Трябва все пак да уважаваме журито и да не го натоварваме“. Автори са Оливър Стоун, Шарлот Генсбур, Матийо Амалрик и др.

Джоди Фостър © RR

Джоди Фостър ще бъде наградена със Златна палма за цялостно творчество. „Кан е фестивал, на който дължа много, той напълно промени живота ми“, казва тя. Американската актриса, режисьор и продуцент ще бъде почетен гост на церемонията по откриването във фестивалния Дворец. Тази чест са имали Жана Моро, Бернардо Бертолучи, Джейн Фонда, Жан-Пол Белмондо, Мануел де Оливейра, Жан-Пиер Лео, Анес Варда и Ален Делон. Джоди Фостър започва кариерата си на 10 години. В Кан тя ще се изкачи по същите стъпала, изминати от нея на 13 години, заедно с Мартин Скорсезе, когато филмът му „Шофьор на такси“ печели Златна палма (1976). „Джоди непрекъснато се преоткрива“, казва Тиери Фремо. Изборът ѝ като актриса и режисьор я прави ценна в нашето толкова объркано време. Ще я приемем с топлота и възхищение!“

Соня Александрова
04.06.2021

Свързани статии

Още от автора