Начало Идеи Актуално „Катедралата” Добри Добрев от Байлово
Актуално

„Катедралата” Добри Добрев от Байлово

Владо Трифонов
20.07.2014
3688

Сигурно сте чували приказката, че някои хора остаряват като катедрали. Сигурно сте се питали също така – как се остарява като катедрала? Е, хубаво погледнете този човек на снимките. Вгледайте се във фигурата и лицето му. Имат ли нещо общо с лицата и фигурите на папуняците от Народното събрание? Или на шкембестите кроманьонци от българския бизнес? Или на безполовите досадници от екрана на телевизора? Нямат. Ето затова дядо Добри ще остарява като катедралата в Кьолн или Тински храм в Прага, а другите – като галоши.

Радвам се, че направих тези снимки и вече ги знаят по цял свят – от Америка през Европа до Русия и обратно. Радвам се и на онези безброй копипейстници, които ги крадяха – това е точната дума – и дори не си правеха труда да напишат името на автора. За да ги оправдая пред себе си, започнах да наричам кражбите им „благородни”. С други думи, кражби в името на един от малкото хора, които с външния си вид и поведение облагородяват страната ни. (Друг въпрос е дали дядо Добри щеше да иска някой да краде в негово име).

И така: на 20 юли (неделя) дядо Добри Димитров Добрев от село Байлово навършва 100 години. Няма да му връчат награда за принос в българската култура, макар той да е културно чудо. И орден „Стара планина” няма да му връчат – пазят го за едни други хора. Но дядо Добри едва ли мисли за награди и ордени. По-важното е, че българите му засвидетелстват уважение, на каквото нито един от днешните ни министри и политици не може да се надява – приживе или посмъртно.

Снимките пък са подарък от мен, с пожелание да ме радва още дълго с богатото си присъствие, в тази иначе бедна държава.

 

Владо Трифонов
20.07.2014

Свързани статии


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/kultura/public_html/web/wp-content/themes/Newspaper-child/loop-related-tags-post.php on line 12

Още от автора