Начало Книги Годишни награди Конкурс на Портал Култура 2023 за проза и хуманитаристика
Годишни награди

Конкурс на Портал Култура 2023 за проза и хуманитаристика

Портал Култура
23.01.2023
7936

Портал Култура обявява годишния си конкурс за проза и хуманитаристика. Срокът за кандидатстване е 20 април 2023 г.

Отличията са учредени през 2014 г. от Фондация „Комунитас” и предвиждат раздаването на годишни конкурсни награди в следните раздели:

– проза (сборник с разкази, повест, роман);
– хуманитаристика;

  1. А също и на следните специални награди:

– две специални награди (определят се от журито за цялостно творчество или за изключителен принос в областта на литературата и хуманитаристиката); 
– една специална награда за принос към гражданското общество (връчва се от Фондация „Комунитас” на личност, която с дейността си променя българското общество).

В конкурса могат да участват само творби, публикувани в периода 1 януари – 31 декември 2022 г. Те трябва да са дело на съвременни български автори; да имат безспорни художествени достойнства и приносен характер за българската словесност в отстояването на общочовешките и християнски ценности.

  1. В двата конкурсни раздела се присъждат:

– I награда (в размер на 5000 лв.)
– II награда (в размер на 3000 лв.)

За да е валидно заявлението за участие в конкурса, до 20 април т. г. кандидатите трябва да предоставят безвъзмездно 2 екземпляра от предложените от тях книги, придружени от формуляр, който може да се изтегли ТУК: FORM-2023 word или FORM-2023 пдф

Предоставените екземпляри не се връщат, а се предоставят на книжния фонд за дарения на Фондация „Комунитас” в подкрепа на библиотеките в страната.

Адрес за изпращане по пощата на книгите и на формуляра за кандидатстване: Фондация „Комунитас“, София 1000, бул. „Патриарх Евтимий“ 22, ет. 3, за Годишните награди на Портал Култура.

Телефон за контакти: Портал Култура: 02/434 10 54.

Присъждането на наградата се извършва в два кръга. В първия кръг (в началото на юли) се определят номинациите, а във втория кръг (до 1 октомври) – „кратките номинации” (по 4 във всеки раздел). Имената на победителите в конкурса ще бъдат обявени на официална церемония на 1 ноември, в Деня на Народните будители.

Журито може и да не присъди награда в дадена категория, ако сметне, че няма достойна кандидатура.

Решението за наградите не подлежи на преразглеждане. 

Портал Култура
23.01.2023

Свързани статии

Още от автора