Начало Сцена Опера Красимира Стоянова и Соня Йончева в новия сезон на Миланската Скала
Опера

Красимира Стоянова и Соня Йончева в новия сезон на Миланската Скала

16781
„Танхойзер“, снимка Marco Brescia; Rudy Amisano

Соня Йончева ще бъде Федора в едноименната опера на Джордано (на 31 март), а на 23 април Красимира Стоянова ще изпълни партията на Елизабет от операта „Танхойзер“ на Вагнер.

Новият сезон на Миланската Скала предлага петнадесет заглавя, десет от които ще бъдат с нови продукции. Основната идея в съставянето на програмата е представянето на италианския репертоар, като до големите опери на Верди и Пучини се включват творби от белкантото, от веризма, но преди всичко тези, които са били представени за първи път на тази сцена. В плана се завръщат френската опера, една творба на Вагнер, също и проекти, посветени на барока и на съвременната опера.

Новият сезон предлага няколко важни акцента. Главният диригент, след като открие сезона с „Тоска“, ще дирижира за първи път опера на Рихард Щраус, като същевременно ще направи и цикъл със симфониите на Лудвиг ван Бетовен. Сред световните диригенти, които ще гостуват в Скалата, е Зубин Мета с две опери на Верди, както и с премиерата на „Нетолерантност“ на Луиджи Ноно. За първи път ще бъде представена в сценичен вариант операта „Семела“ на Хендел с диригент Джанлука Капуано, който ще застане за пръв път на диригентския пулт в театъра. Още един диригент ще направи своя оперен дебют – Лоренцо Виоти, който тридесет години беше директор на операта в Амстардам – това съобщи интендантът и артистичен директор на Миланската Скала Александър Перейра.

Всяка година на 7 декември, деня на св. Амвросий, покровителя на Милано, стотици меломани се събират за откриването на сезона на прочутия оперен театър. Още хиляди следят директните излъчвания по целия свят. Първата опера, представена там на 3 август 1778 г., е „Разпознатата Европа“ от Антонио Салиери. След последния ремонт, завършил през 2004 г., театърът е открит отново със същата опера. В момента главен диригент е Рикардо Шайи.

Ето и още няколко акцента от програмата. След „Турандот“, „Момичето от Златния Запад“, „Мадам Бътерфлай“ и „Манон Леско“ дойде ред на „Тоска“. „Пучини е композиторът на живота ми“ – казва Рикардо Шайи. Заглавната роля ще изпълни Анна Нетребко, а постановката е на Давиде Ливърмор.

Оперите на Верди са три. „Трубадур“ ще дирижира Никола Луизоти, участват Людмила Монастырская, Виолета Урмана, Масимо Кавалети и Франческо Мели. Под палката на Зубин Мета в „Бал с маски“ ще пеят Сайоа  Ернандес, Виолета Урмана, Фабио Сартори и Лука Салси, а в „Травиата“ – Марина Ребека, Франческо Мели, Лео Нучи и Пласидо Доминго.

Рядко поставяната заради трудността да бъдат намерени подходящи изпълнители „Джоконда“ на Амилкаре Понкиели ще събере Сайоа Ернандес, Даниела Барчелона, Лука Салси, Юдит Кутаси и Франческо Мели. Ще дирижира Адам Фишер, а режисьор отново ще бъде Давиде Ливърмор.

През 1913 г. в Скалата е световната премиера на „Любовта на тримата крале“ на Итало Монтемези под палката на Тулио Серафин. Сега Карло Рици ще дирижира Феручо Фурлането, Роберто Фронтали, Джорджо Беруджи и Федерика Ломбарди. Друга рядко играна творба е „Федора“ на Умберто Джордано, която ще събере на сцената в Милано Роберто Аланя и Соня Йончева, а на пулта ще бъде Даниел Орен.

Много актуална за днешното време е създадената през 1960 г. „Нетолерантност“ на Луиджи Ноно. Заедно с тази едноактна опера Зубин Мета ще представи и „Очакване“ на Арнолд Шьонберг, а в двете произведения ще пее Камила Нилунд.

Двете творби от белкантовия репертоар са на Джоакино Росини. „Турчинът в Италия“ ще осъществят диригентът Диего Фазолис, а изпълнителите са от новото поколение Росиниеви певци – Роза Феола, Алекс Еспозито, Едгардо Рока, Джулио Мастрототаро и Матия Оливиери. С „Пътуване до Реймс“ ще бъде почетена паметта на големия режисьор Лука Ронкони.

снимка wikipedia

След като открие сезона, Рикардо Шайи ще представи в Милано своята първа опера на Рихард Щраус и това е „Саломе“ с Малин Бистрьом, Михаел Фоле, Анна Мария Кюри и Роберто Сака. Възстановката на „Танхойзер“ на Рихард Вагнер предлага изключителен международен състав – Петер Зайферт и Красимира Стоянова. На пулта ще бъде Адам Фишер.

Отново ще бъде представена „Ромео и Жулиета“ на Шарл Гуно с диригент Лоренцо Виоти и с Диана Дамрау и Виторио Григоло. Даниеле Гати се завръща с новата продукция на „Пелеас и Мелизанда“ на Клод Дебюси с Бернард Рихтер и Патриция Петибон.

Проектът за изпълнение на барокови опери на оригинални инструменти е за Чечилия Бартоли, която след тазгодишната „Юлий Цезар“ ще се представи в „Семела“. Заедно с нея на сцената ще бъдат Йън Бостридж, Макс Еманюел Ченчич и Сара Мингардо. Спектакълът ще води Джанлука Капуано.

Важна страна от сезона на Миланската Скала са симфоничните цикли. Концертите са в понеделник и ще бъдат общо десет. Този сезон Рикардо Шайи ще отбележи 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен с неговите девет симфонии. В този сезон ще се завърнат и Зубин Мета, Джанандреа Носеда и Мунг-Вун Чунг, а дебют с оркестъра ще направи Иван Фишер. В Скалата ще се завърне Рикардо Мути начело на Чикагския симфоничен оркестър. Коледния концерт ще дирижира сър Джон Еиът Гардинър. С концерт ще бъде отбелязана 50-годишнината от дебюта на Пласидо Доминго в Скалата. Симфоничният сезон ще закрие Кристиан Тилеман с Дрезденската филхармония.

Както навсякъде по света, и в Милано се грижат за децата. В проекта „Големи спектакли за малките“ ще бъде представена „Пепеляшка“ за деца. Предвидени са общо 29 представления. Благодарение на този проект десетки хиляди малчугани вече познават шедьоврите на Моцарт, Росини и Доницети.

„Нашите абонати са нашият най-ценен актив“ – казва Александър Перейра. След успеха на въвеждащите лекции за най-редките и най-необичайни заглавия, театърът е решил да разшири инициативата за всички творби от сезона 2019/2020, като предложи на всички зрители възможността да задълбочат познанията си.

У нас откриването сезона на Миланската Скала традиционно се излъчва от програма „Христо Ботев“ на БНР. А на 9 юни Рикардо Шайи ще дирижира Оркестъра на Миланската Скала на площада пред катедралата за грандиозно събитие, наречено „Концерт за Милано“. Това се случва за седми пореден път, а входът е свободен. Ще прозвучат Симфония №9 в ми минор „Из новия свят“ от Антонин Дворжак и творби на Нино Рота.

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. До януари 2022 г. е главен редактор на програма „Христо Ботев“.

Свързани статии

Още от автора

No posts to display