0
1480

Кратък речник
на съдебната реформа

Dani-Smilov-F

Амнезия – Състояние, в което си забравил защо си се захванал със съдебната реформа изобщо. А именно заради проблема с безконтролността на прокуратурата и нейната честа и неправомерна политизация, както и заради наличието на „гнили ябълки“ в съда.

Бойко Борисов – Български политик, вероятно страдащ от амнезия. Симптомите се изразяват в непремерени хвалебствия за Главния прокурор и неоправдани нападки срещу хората, заради чиито усилия в тази област все пак нещо започна да се случва.

Време – Изтича на 9-и декември, когато ще се гласуват конституционните поправки.

Гнила ябълка – Плод на дългогодишната доминация на определени политически сили в службите и ВСС. Според самите гнили ябълки – тези сили са основно ДПС.

Делян – „10“ от тефтерчето, в което (докато се проучваше от прокуратурата) някой подправи ДП на „10“, а после беше откраднато, тъкмо когато вещо лице се облекчаваше в храстите.

Европейска комисия – Наднационален орган, заради който тези, които не искат съдебна реформа, и тези, които страдат от амнезия, извършват действия, създаващи впечатление за съдебна реформа.

Жрица на правосъдието – Като „жрица на любовта“, но в съдебната система.

Зомби – Професори, интелектуалци и други бивши ДС агенти, извадени от фризера, за да говорят срещу съдебната реформа и министъра на правосъдието.

Истина Нещо, което обикновено или не присъства в обвинението, или пък след това не може да бъде доказано в съда при обществено значими наказателни дела.

Йерархична и централизирана – Всяка диктатура и българската прокуратура.

Комисия по етика – Много комисия, малко етика.

Лютви Местан – Лидер на партия, който използва съдебната реформа, за да стане част от управляващото мнозинство, като изхвърли реформаторите от него.

Магистрат – Носител на власт, облечен в изключителна формална независимост, който понякога се отказва от нея заради едно или друго изкушение.

Независимост – Главният прокурор да е отговорен само пред себе си.

Опраскване – Праворазправа с цел праворазпорване.

Прокурорска квота – Квота, по-голяма от всяка друга.

Радан Кънев – Лидер, който дразни Бойко Борисов, като твърди, че без Христо Иванов съдебна реформа няма да се случи, защото е прав в това си твърдение.

Свраки – каки Обръщение към огромната част от феминизираната съдийска професия.

Тайно гласуване – Практика, която прави проблемите във ВСС явни.

Уважение към закона – Понятие, част от идеала за правовата държава, което все още не е намерило точната си дефиниция в български условия.

Фризьорски салон – Форум, на който се обсъждат действията на премиера по повод текущи скандали в съдебната система.

Христо Иванов – Политик, страдащ от неспособност за амнезия, което нарушава комуникацията му с противниците на съдебната реформа.

Цацаров – Магистрат, който чудесно си върши работата.

Ченалова И тя, но до един момент, в който френският посланик я разкри.

Шансове – все по-малки.

Щатен конституционалист – Човек, преминал от друг щат към коментиране на конституционализма в медиите по повод на конституционната поправка.

Ъгъла – Място в съдебната система, в което най-вероятно ще откриете читави магистрати, а не гнили ябълки.

Юстиция – дума, за която нямаме директен превод, защото „справедливост“ на български означава нещо друго.

Янева – Изключително приказлив магистрат, който като цяло си е вършил работата.

Бонус към речника:

Яне Янев– Съветник на премиера по въпросите на корупцията.

Даниел Смилов е политолог и специалист по сравнително конституционно право. Програмен директор на Центъра за либерални стратегии, София, ежегоден гост-преподавател в Централно европейския университет, Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра „Политология” на СУ „Св. Климент Охридски”. Той има докторати от Централно европейския университет в Будапеща (SJD, Summa cum laude, 1999) и Оксфордския университет (DPhil, 2003). Специализирал е в University of California, Berkeley, Boalt Hall School of Law и European University Institute, Florence. Автор е на редица академични публикации на английски език в областта на конституционното право, финансирането на политическите партии и антикорупционната политика. Публикувал е и множество статии в българския печат и периодични издания.
Предишна статияДецата и литературата за тях
Следваща статияКоледно хоро