Начало Галерия Култура и толерантност
Галерия

Култура и толерантност

Портал Култура
07.10.2020
12845
Снимка Стефан Джамбазов

На културата на толерантността е посветен арт хепънингът на Фондация „Въпреки“ на 10 октомври, събота. За трети път той ще се случи на улица „Цар Самуил“ в София, в отсечката между „Солунска“ и „Денкоглу“, която ще бъде затворена за автомобили между 12 и18 часа. Изборът на организаторите – Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов, се определя от концентрирането на галерии и културни пространства в тази част на градския център.

Те обясняват: „Културата е толерантност по самата си същност – опит да разбереш света и хората. Но и толерантността включва в себе си културата на общуване, емпатията, интереса към различието и различните, към хората, животните и природата. И все пак докъде са границите на толерантността към нетолерантните? Всичко това искаме да обговорим, изтанцуваме, изрисуваме, обсъдим между по-младите и не толкова“.

Партньори на фондацията са три училища: 134 СУ „Димчо Дебелянов“, Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“, Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“. В галерия „Интро” на същата улица ще бъдат подредени социални плакати на ученици от НГПИ „Свети Лука“, а в галерия „Париж“ – картини на ученици от НУИ „Илия Петров“. В новото пространство на Derida Dance Center на ул. „Цар Самуил“ 32 от 13 часа ще се състои откриването и награждаването на ученици, създали плакати, рисунки и есета на тема толерантност. Пак там от 14 часа ще може да се види спектакълът „Синтетики“ за вредата от пластмасата, хореографията е на Живко Желязков. Час по-късно ще се проведе дискусия „Културата като толерантност“ с участието на ученици. Там своята дейност ще представи фондация „Вижънъри“, осъществила графити проекти в София по темата за толерантността. От 16 часа пък е представянето на проекта „Нонумент“ на Стефан А. Щерев и германската група ЛИГНА (Оле Фрам, Торстен Михаелсен, Михаел Хюнерс), посветен на символа на комунизма на връх Бузлуджа. (Нонументи са монументи, които са загубили или променили символната си стойност в резултат на промени в идеологията.) На финала от 17 часа е концертът на Марина Великова, вокал, и Венцислав Благоев, тромпет, „Отразена луна“, дзен импровизации върху вибрациите на тишината.
Всички събития са със свободен вход. 

Арт хепънингът на Фондация „Въпреки“ е финансиран от Програма „Европа“ на Столична община.

Портал Култура
07.10.2020

Още от автора