Начало Филми Личности Легендата Шон Конъри
Личности

Легендата Шон Конъри

Портал Култура
01.11.2020
12153
Шон Конъри като Джеймс Бонд

Една година след построяването на Берлинската стена, в разгара на Студената война, се появява Агент 007 – неговото име е Шон Конъри. Трудно е да се каже какво е накарало тогавашните продуценти на екранизацията по романа на Иън Флеминг да предпочетат неизвестния шотландец пред Кари Грант, Джеймс Стюард, Марлон Брандо. Вероятно не са искали лице, което зрителите вече идентифицират с други роли. Първият Джеймс Бонд във филма „Доктор Но“ (1962 г.) се оказва грандиозен успех. Твърди се, че Бил Клинтън казал на Шон Конъри: „Без вас нямаше да спечелим Студената война“. Със седемте екранни приключения на Агент 007 Шон Конъри не само получава място в историята на киното и попкултурата, но като таен агент и плейбой, със спортната си кола и мартинито, „разклатено, не разбъркано“, се превръща в емблема на бленувания Запад. Силата на оригинала е толкова дълголетна, че през 1983 г. Шон Конъри, който още през 1971 г. е изоставил ролята на Джеймс Бонд, се завръща отново в „Никога не казвай никога“.

„В името на розата“

Сър Томас Шон Конъри е роден през 1930 г. в семейството на тираджия и чистачка от Единбург. На 16 години постъпва във флота, но е освободен заради язвата си. Работи като дърводелец, занимава се с бодибилдинг и дори с футбол. Изкарва си прехраната като модел на студентите от Колежа по изкуствата и с участие в реклами. Така е открит за малка роля в прочутия мюзикъл „Южният Пасифик“. Получава роли в телевизията. Актьорската професия усвоява сам.

През 1964 г. играе във филма на Хичкок „Марни“. До своето пенсиониране Шон Конъри създава над 90 роли. „Някои забравих, други се опитах да не забравя“. Играе в „Робин Худ“, „Шотландски боец“, както и в екранизацията по романа „В името на розата“ на Умберто Еко. Едно от най-запомнящите се негови участия е в „Недосегаемите“ на Брайън де Палма – за ролята си в този филм през 1988 г. получава първия си и единствен Оскар. Появява се и като бащата на Индиана Джоунс през 1989 г., а режисьорът Стивън Спилбърг го причислява към петимата най-добри актьори в света.

В „Недосегаемите“

Ала дори и през 90-те години, когато вече е достигнал върховете в професията, Шон Конъри си остава Агент 007. Затова често се гневи, когато след всичките му роли в киното, театъра и телевизионните спектакли медиите все така го свързват с Джеймс Бонд. „Трябва ли да ходя с табела, на която пише: „Играл съм в театъра, чел съм Ибсен, Пирандело, Шекспир и дори Пруст!“.

Шон Конъри, който от своята младост носи татуировка Scotland Forever на ръката, а през 1992 г. влиза в Шотландската национална партия, се застъпва за независимостта на родината си и дарява милиони на образователни институции. Вероятно неговият патриотизъм е причина толкова късно, едва през 2000 г., да бъде удостоен с рицарско звание от британската кралица Елизабет II. През 2008 г. излиза и неговата автобиография „Да бъдеш шотландец“. Последната му роля в киното е в „Лигата на необикновените“ на Стивън Норингтън през 2003 г.

През 2006 г. актьорът се оттегля от киното, не се отзовава на молбите на много британци да участва отново във филмите за Индиана Джоунс. В последните си години живее заедно със съпругата си на Бахамите и в Испания. На 25 август той отбеляза 90-годишния си юбилей. Шон Конъри си отиде от този свят на 31 октомври 2020 г.

Портал Култура
01.11.2020

Свързани статии

Още от автора