Начало Галерия Лусия и химикалките
Галерия

Лусия и химикалките

Ася Чанева
01.04.2024
1415
Лусия Медзикян, фотография личен архив

Една почитателка на Рембранд и на бароковата живопис откри своята неповторима техника и печели все по-голяма популярност. Тя не обича познатото и търси провокацията. Създава картините си с цветни химикалки върху моделиран цветен картон и така постига триизмерен ефект.

Тя е Лусия Медзикян и химикалките са нейната запазена марка, която прави стила ѝ разпознаваем. С разноцветното мастило тя постига колорит и прецизност в детайлите, колкото и странно да изглежда това за рисунки, създадени с химикалки.

Понякога рисува и с тънкописци, главно жълтите тонове, тъй като химикалките с този цвят са твърде бледи, а чрез жълтото художничката внася светлина в изображенията си. Когато рисува хора, Лусия използва и цветни моливи, за да постигне телесния цвят на лицата и ръцете.

Изцяло самоука в техниката с химикалки, преди няколко години Лусия започва да експериментира само със синята, след това добавя черна и червена и скоро решава, че почти всичко може да се нарисува с химикалки в най-различни цветове. Дори когато понякога рисува с маслени бои, тя добавя по нещо различно и нестандартно – залепва грамофонна плоча върху платното например или добавя причудливи метални орнаменти.

Лусия Медзикян, илюстрация към „Арменски народни приказки“, изд. „Емас“

Работи и с текстил и коприна, тъй като завършва Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн в София, а след това специализира художествена тъкан и се дипломира като художник живописец в Софийския университет.

В творческия си път досега Лусия е участвала в 13 съвместни изложби, нейни картини са притежание на колекционери и любители на изкуството у нас, в Германия, Обединеното кралство, Чехия, Франция, Армения и др.

Лусия илюстрира наскоро излезлия сборник „Арменски народни приказки“ със съставител Силва Налбантян-Хачерян. Сборникът съдържа 45 илюстрации с химикалки, издаден е от издателство „Емас“. Младата художничка привлича вниманието през 2019 г., когато заедно с Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“ организира изложбата „Армения и България – цветове и форми“, на която в София и във Варна са показани живописни и скулптурни творби на 30 артисти от Армения и България.

Лусия Медзикян вярва, че човешкият потенциал се разгръща точно тогава, когато си мислим, че сме на ръба на силите си, тогава разбираме, че сме силни и можем да постигаме много.

Ася Чанева
01.04.2024