Начало Филми Премиери „Мафия Inc.“ – в добрите традиции на жанра
Премиери

„Мафия Inc.“ – в добрите традиции на жанра

Никола Икономов
23.11.2020
6215
„Мафия Inc.“

Представеният на тазгодишното издание на Cinelibri филм „Мафия Inc.“ е изненадващо завладяващ гангстерски епос в най-добрите традиции на един жанр, който в последните години беше почти напълно пренебрегнат, изключение прави триумфът на „Ирландецът“ на Скорсезе от миналата зима. Неволно се замислям колко кураж се иска да работиш над нещо, което неизбежно ще бъде сравнявано с творбите на двамата титани в жанра – Франсис Форд Копола и Мартин Скорсезе. Впрочем Копола обяви тази година, че скоро ще представи преправената и ремастерирана режисьорска версия на „Кръстникът“, част III, която най-накрая ще има завършека, който първоначално са искали и Копола, и сценаристът Марио Пузо.

Квебекският режисьор на „Мафия Inc.“ Даниел Гру очевидно не се е уплашил от тежката сянка на гореспоменатите колоси, когато се е захванал с адаптацията на едноименния бестселър на Андре Седило и Андре Ноел. Романът описва дългогодишната кървава следа на сицилианския клан Рицуто, който изгражда своята канадска империя чрез насилие и корупция, заговори и компромати и я превръща в една от най-мощните престъпни организации в Северна Америка. Режисьорът Даниел Гру и сценаристът Силвен Ги променят имената и някои събития и обединяват герои от богатия на факти роман. Гру признава, че по много причини, включително и юридически, е избрал един повече художествен и по-малко документален подход. По този начин е имал много по-голяма свобода да разкаже какво действително се е случило.

Синове и бащи

Филмът „Мафия Inc.“ разказва отчасти измислената история на Винсент „Винс“ Гамаш (Марк-Андре Гронден), необуздания син на скромен шивач, който още от юношеските си години гравитира към своя най-добър приятел Джако (Дони Фалсети) и неговото семейство – Патерно, което контролира почти изцяло подземния свят на Монреал. Двете момчета израстват като братя. Когато един ден Винс спасява живота на Джако, баща му – дон Франк Патерно (Серджо Кастелито), взима младежа под крилото си. Авторитетният патриарх на клана Патерно не крие привързаността си към Винс, знаейки, че това момче може да бъде безстрашен изпълнител на волята му, което e невъзможно да очаква от собствения си мекушав син.

„Мафия Inc.“

Ситуацията се усложнява, когато сестрата на Винс – Софи Гамаш (Милен Макей), се сгодява за другия син на Патерно – Патрицио (Майкъл Ричи). Точно тогава кланът е на път да налее голяма част от средствата си в грандиозния строеж на мост, който ще свърже остров Сицилия със сушата на Италия. Семейство Патерно, заедно с другите големи мафиотски фамилии, ще бъдат основните частни инвеститори в мегапроекта, а в замяна ще получат достатъчно „чисти и законни“ пари, за да излезе бизнесът им на светло. Всичко това обаче е поставено на карта, след като амбициозният Винс, в опита си да впечатли Кръстника, оркестрира сложна и изключително брутална операция във Венецуела. Предизвиквайки умишлена катастрофа на училищен автобус, той използва телата на децата, за да прекара големи количества кокаин в Канада. Успехът на това начинание, както и агресивният и безкомпромисен стил на Винс му помагат скоростно да се издигне в редиците на организацията. Всичко това естествено предизвиква ревността на Джако, който се чувства пренебрегнат от баща си. Скоро на бял свят излизат зловещите детайли за това какво действително се е случило във Венецуела и Винс изпада в немилост. Стига се до разрив в семейството, който заплашва да ескалира в същинска война.

Made in Canada

Това, което безспорно отличава „Мафия Inc.“ от познатите ни класики на Скорсезе и Копола, в които действието се развива в Щатите, е непривичната за мафиотска сага обстановка на Канада през 90-те години на миналия век. Всички герои превключват постоянно между английски, френски и италиански, често в рамките на един разговор. Подобно на много други филми и тук имаме характерните за жанра многобройни предателства и интриги, разточителни сватби в кичозни имения, вълнуващи полицейски разследвания (вместо от ФБР, от канадския им еквивалент Royal Canadian Mounted Police (RCMP), убийства в кланици и брутални престрелки.

Като имаме предвид факта, че зад този филм не стои някое голямо холивудско студио и е направен за скромните осем милиона, „Мафия Inc.“ изглежда абсолютно впечатляващо и епично („Ирландецът“ бе направен за 160 милиона долара). Операторът Стийв Косенс майсторски улавя както блясъка на показното богатство, така и жестоката, неподправена реалност на улицата. Цялостното усещане е за класически филм, сякаш изскочил от някое друго десетилетие. Музиката е чудесна смесица от популярни италиански песни и добре познати шлагери, като Felicità на Ал Бано и Ромина Пауър, използвани по ефектен начин.

„Мафия Inc.“

В един филм с толкова много персонажи и движение режисьорът и сценаристът развиват сюжета така, че в нито един момент да не изгубим от поглед какво се случва. От друга страна, темпото на места страда заради щедрото времетраене от близо два часа и половина.

Представител на един отминал свят

Изключително попадение е ангажирането на Серджо Кастелито като дон Франк Патерно. Известният италиански актьор, а напоследък и режисьор („Не мърдай“ и „Да дойдеш на света“ с Пенелопе Круз) е играл в множество филми и сериали в родната си Италия, както и във Франция, но никога досега не се е превъплъщавал в мафиот. „Да изиграеш дон, означава да се присъединиш към един своеобразен актьорски пантеон“, споделя Кастелито. Спокоен, вежлив и уравновесен, неговият дон Патерно за части от секундата може да избухне в свирепа ярост. Той е комплексен персонаж, не само безскрупулен лидер на криминален синдикат, но и загрижен за семейството си патриарх, който непрекъснато трябва да поддържа деликатния баланс между двете и контрола върху събитията. Режисьорът Гру казва за него: „Исках Серджо да бъде представител на един отминал свят, на старомодната идея за Италия“.

Другата по-забележима роля е на Марк-Андре Гронден като непредвидимия социопат Винс (чийто реален прототип е една от най-известните фигури в подземния свят на Монреал – Рейнал Дежардан). Един колкото чудовищен, толкова и харизматичен персонаж, до края на филма ще сме раздвоени в емоциите си към него, което е заслуга изцяло на Гронден.

„Мафия Inc.“ в никакъв случай не преобръща правилата на жанра. Напротив, неговата своеобразна старомодност и традиционализъм са превърнати майсторски в коз и това несъмнено ще допадне на любителите на класическите мафиотски саги. Ако неотдавна по екраните не бе пуснат „Ирландецът“, „Мафия Inc.“ щеше да бъде един от най-сполучливите образци в жанра за последните години.

Никола Икономов
23.11.2020