Начало Идеи Актуално Напусна ни Стефан Джамбазов
Актуално

Напусна ни Стефан Джамбазов

Тони Николов
15.03.2021
13862
снимка Радостина Билярска

Когато Зелма Алмалех ми се обади с думите, че „Стефан отлитна на небето“, направо не повярвах.

Стефан се бореше от години с тежката болест, не се отчайваше, винаги казваше, че е добре, че ще продължи напред…

И продължаваше. Едва или има друг човек в България, който да е живял на по-големи обороти в „културния ни живот“ от него – изложби, филми, постановки, книги…

Културата бе онова, което давашe въздух и смисъл на дните му. Още от годините в програма „Христо Ботев“, в „Демокрация“, да не говорим за ефира на „РФИ-България“, където пред очите ми се роди проекта на „Въпреки“, който Стефан и Зелма по-късно превърнаха в стилна и диалогична онлайн медия, посветена на културата.

„Въпреки“ – но с откритост към другите. С възможност да се зарадваш и на стореното от тях.

По традиция Стефан снимаше всеки Годишни награди на Портал Култура. Помагаше като приятел, радваше се на наградените. Дойде и на последните „пандемични награди“, зарадван от наградата на Федя Филкова, която скоро след това ни напусна.

А ето че сега и Стефан я последва.

Винаги ме е смайвала борбеността му, с която отстояваше убежденията си.

Такъв беше във всичко, с което се заеме. Последният път, когато го видях, бе на неговата фотоизложба, посветена на Андрей Даниел. Бе страшно отслабнал, а продължаваше да говори за нови проекти.

Беше толкова неуморен и в документалното кино. Много ценя филма му за Райко Алексиев и най-вече филма „Надежда“ – едно от най-ярките свидетелства на размирната 1990 г., и то през призмата на студентската стачка.

Дано БНТ, която държи правата на тези филми, се сети да излъчи някои от тях в дните, когато се прощаваме със Стефан Джамбазов.

Сбогом, Стефане!

Тони Николов
15.03.2021

Още от автора