Начало Музика Концерти Националната музикална академия на 95 години
Концерти

Националната музикална академия на 95 години

Ирена Гъделева
13.12.2016
4204

Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ отпразнува 95 години от създаването си с тържествен концерт на 5 декември в София и на 6 декември в Стара Загора, в рамките на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

Въпреки израстването и немалкото успехи през годините, родното ни професионално музикално образование има нужда от подкрепа и самочувствие, а какво по-добро от това да се похвали – с действащия вече 60 години Академичен симфоничен оркестър, с ярки таланти, както сред студентите, така и сред техните преподаватели, и с новата придобивка – концертния роял, който пристигна преди броени дни и вече е на разположение на пианистите. Всичко това публиката видя на една сцена на 5 декември, когато с тържествен концерт бе отбелязана 95-годишнината от създаването на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Както често се случва, концертната зала на Академията беше изпълнена до краен предел, имаше правостоящи и хора, които не успяха да си намерят място като зрители. В приветственото си слово новоизбраният ректор проф. Димитър Цанев поздрави всички бивши и настоящи възпитаници, отбеляза победите, но се спря и на нещо много важно – трудния път за постигането на високо ниво от крехка детска възраст с отговорност и дисциплина, за да разцъфне един талант и да удържи на всички препятствия, за да се покаже пред света, в който да остави своя диря. На проф. Цанев и неговия екип се пада отговорната задача да изведат НМА към нейния вековен юбилей, да върнат доверието на младите хора, за които светът вече е отворен. Убедихме се в този празничен концерт, че учебното заведение, което наскоро получи награда за най-висок рейтинг в областта на музиката и танца в България, отглежда достойно поколение – млади хора, които са избрали да останат и да се борят за признание тук. Беше интересно да се видят както техните постижения на сцената, така и блесналите погледи на техните преподаватели в залата – окуражаващи, преживяващи със своите студенти.

Едно от най-ценните качества на празничния концерт беше преобладаващото присъствие на български автори в програмата. Началото беше с Тържествени фанфари, пиеса, специално написана и посветена на Академията  от акад. Васил Казанджиев. Въздействието беше подсилено и от присъствието на композитора в залата. Последва част от Клавирното трио на Любомир Пипков в изпълнение Симеон Златков – пиано, Филип Филипов – цигулка, и Теодора Атанасова – виолончело. Във време, когато камерната музика не може да се смята за начин музикантите да си изкарват прехраната, е особено приятно да се чуе добре изработено и представено с отношение и дълбочина българско творчество. Трима бяха и студентите солисти във втора и трета част на Триптих от Александър Райчев: Мирослав Димов – ударни инструменти, Мартин Савелиев – кларинет, и Дария Йовчева – пиано. Творбата, писана през 1989 г., би могла да заема далеч по-видимо място в репертоара на оркестрите ни, а вместо това тъне в забрава. Райчев, също както и Пипков, е използвал фолклорни мотиви, добавил е сложни метроритмични елементи, които е вплел в на моменти приказните музикални импресии. Взискателната партитура беше разчетена и поднесена на публиката достойно, за което заслуга имаше и Академичният симфоничен оркестър, воден от проф. Пламен Джуров. Сред трите оперни арии в програмата, представени от млади гласове от Вокалния факултет, също имаше българско произведение – след Глория Кънева с Ария на Леонора из операта Фаворитката от Доницети и Жана Костова, която чухме като Мюзета от Бохеми на Пучини, басът Боян Савов изпълни мрачната и въздействаща Ария из Хан Крум Ювиги и така беше отдадена почит към отишлия си на 25 ноември 2016 г. диригент и композитор проф. Александър Йосифов.

Своя принос към тържествената атмосфера дадоха и студентите от хора към Теоретико-композиторския и диригентски факултет, подготвени от проф. д-р Адриана Благоева. Заедно с Академичния симфоничен оркестър те изпяха Кирие и Глория из Меса в сол мажор от Шуберт. Като солисти се изявиха Мирела Александрова и Иван Пенчев.

В своеобразен празничен апотеоз се превърна изпълнението на първа част от Концерт за цигулка и оркестър №1 на Панчо Владигеров – патрон на Националната музикална академия. Пред Академичния симфоничен оркестър като солистка застана цигуларката Сара Паносян и под палката на проф. Пламен Джуров тази нелека творба прозвуча като истинска гордост на музикантите от няколко поколения да бъдат наследници на достойна за опазване традиция.

Ирена Гъделева
13.12.2016

Свързани статии

Още от автора