5
1299

Не-апокалиптично

От страната на Ангела Меркел

KYanakiev

Този текст няма никакви претенции за аналитичност. Чисто импресивен е. И цели да информира за онова, което е оче-видно (в най-буквалния смисъл на думата), ако човек не е изгубил напълно зрението си.

Преди седмица се върнах от (служебно) посещение в Германия – страна, която в последните 20 години съм посещавал многократно, но в която не бях стъпвал от по-миналата, 2014 г. Ето защо ми беше особено любопитно да видя ситуацията в нея, след „избухналата“ междувременно и „разтресла“ Европа „бежанска криза“.

Ако следвах онова, което (практически ежедневно) ни внушават повечето български медии, трябваше да очаквам по площадите и улиците на германските градове (за късмет пребивавах в Кьолн, тоест тъкмо там, където преди няколко месеца „тълпи“ мюсюлмани нападнаха местни жени) да видя картина от горе-долу следния характер: орди от афгански пущуни, оспорващи териториите на улиците на града с иракски язиди и сирийски туркмени. Между тях травматизирани германци, изрядко смеещи да ги прекосяват на път за все повече отнеманите им от „варварите“ работни места. Разбира се, повечето от германците трябваше да изглеждат вече по „трансполов“ начин – като хилядократен copy/paste на печално-известната (известния) Кончита Вурст. И, разбира се, в скритите по малките улички кафенета и бирарии, коренните жители на Кьолн трябваше да имат една единствена тема за разговор: пагубната политика на г-жа Меркел, която ги постави в това унизително положение и чийто рейтинг оттогава (единствената светлина в тунела) непрекъснато пада, за да се срути най-накрая неминуемо в краката на националистическата „Алтернатива за Германия“ (което обаче няма да разреши проблема, а само ще го усложни още повече).

Сигурно защото нямам профетическото „трето око“ на някои родни „иеремии“, признавам, че не успях да видя тази апокалиптична картина, нито да усетя, че и в Германия (както в целия западен свят) вече нищо не се ръководи от каквато и да било „политика“, а единствено „провиденциално“ (и отвеждащо всичко, естествено, към точката на „либералния апокалипсис“).

Какво видях с „профанското“ си зрение?

Както преди две (и преди четири, и преди десет) години заварих Кьолн огромен, космополитен (да, космополитен) град, по улиците на който можеха да се видят хора от всички раси. Да, пак както преди две, четири, десет години, сред тях имаше немалко жени-ориенталки, със забрадени глави. Те обаче в никакъв случай не бяха от „бежански“ произход: по-скоро изглеждаха дори охолни и съвсем спокойно се разхождаха между германците, влизаха и излизаха от магазините им, където продавачите бяха еднакво ведри и любезни към тях, както към всички останали. Това сигурно поради прословутата неспособност на западния човек да бъде „непосредствен“ и просто да наругае „чужденеца“, когато не му е симпатичен.

На площада пред Кьолнската катедрала също не успях да съзра никакъв материален или друг „стигмат“, останал от случилото се преди няколко месеца. Стотици, може би дори хиляди хора – както е обикновено пред катедралите в европейските градове – седяха на стъпалата пред грандиозното й туловище, а малко встрани този път група балкански „мургавеняци“ (единствено те можеха да бъдат привидяни като „бежанци“) свиреха с акордеони и кларинети екзотичната си за тези предели музика (т.е. не просеха). Присъствие на униформена полиция не се забелязваше. От общото спокойствие на всички никак не можех да си помисля, че това отсъствие се дължи на отчаяното „дезертьорство“ на пазителите на закона от и без това „катастрофиралата“ Германия.

Дали не бе възможно моето „профанно“, не-апокалиптично впечатление да се дължи обаче на това, че се разхождах из центъра? Ами ако свиех в някой по-краен квартал? В прословутите „мюсюлмански гета“?

На всеки обаче, който е посещавал този (и подобните му) германски градове, е известно, че – за разлика от нашите – кварталите им, отдалечени от центъра, съвсем не са „крайни“ в криминалния смисъл на тази дума, а са само по-тихи, изпъстрени с паркове и наместо с автомобили са изпълнени с велосипедисти. Точно така се оказа и тази година (бяхме настанени именно в такъв един „краен“ квартал). Да ви кажа ли какво по-точно видях в него? Мрачни брадати мъже с чалми? Новостроящи се джамии? Бледи женски лица опасани с хиджаб? Признавам, че не успях да видя тези неща. Видях обаче: три – само в този квартал – малки (алтернативни) театъра. Видях неголяма католическа църква (живеехме буквално зад нея), в която всяка вечер имаше кратка меса (след Втория Ватикански събор католическата църква прави вечерни меси, за да могат да участват в тях работещите през деня), посетена от поне петнадесетина човека всеки ден. Имаше също обширен – типично немски – парк с езеро, в чиято мрачина вечерно време се разхождах с много, много по-голямо спокойствие, отколкото бих го правил по същото време на денонощието дори по най-осветените улици на софийските „Баталова воденица“ или „Редута“. И нещо удивително, което не бях забелязал при предишните си идвания тук и което ми се видя същинския символичен „контрапункт“ на рисуваната от родните ни „профети“ картина на Германия. По затревените алеи в средата на улиците в квартала стояха тук-там големи шкафове с витрини, пълни  с книги. Просто ей така – на самата улица. Шкафове с подарени за общо ползване романи, стихосбирки, сборници. Колоездачите спираха пред тях, пускаха някаква дребна монета, отваряха остъклените врати, избираха си книга и сядаха на съседна пейка, за да почетат. И това – при целия крах на „политиката изобщо“, при мощното ускорение на „изпуснатия от ръце“ свят, движещ се към неминуемия скорошен Армагедон! Каква слепота, каква бездънна „нечуваемост“ за горкия „иеремиев плач“, ореваващ Германия и Запада откъм нашенските предели. В ред ли бяха германците?

Да, нека сега го кажа и по-сериозно. Със сигурност в Германия, която ми се видя излъчваща същото спокойствие и мощ (именно спокойствие поради мощ) са възникнали определени проблеми след – впрочем именно християн-демократическото решение на г-жа Меркел да приеме голямо количество близкоизточни бежанци и мигранти. Възможно е следващата година нейната партия да отстъпи първенството си в Бундестага (разбира се, не на някой друг, а на другата – традиционна германска партия на властта – социалдемократическата). Възможно е дори впрочем умерената, националистична „Алтернатива за Германия“ да стане… пета по големина политическа сила в него (което няма как да не тревожи особено чувствителните към ксенофобията след 1945 г. германци). Възможно е Меркеловата ХДС и да е преживяла наскоро „безпрецедентен спад в доверието“ (класирайки се втора по ред) на местните избори в провинция Мекленбург-Померания (за сведение, най-източната провинция в бившата източна Германия, травматизирана все още от половинвековния комунизъм, а не тъкмо от днешните „бежанци“). Но да се говори, че поради тези си проблеми днес Германия е в почти апокалиптична криза, че политиката на Меркел я е дамгосала за десетилетия напред (заедно с цяла Европа), е същинско безумие.

Казано на шега – помислих си, че ако разполагах със средства, със сигурно бих се изкушил да събера заедно най-гласовитите представители на родните „апокалиптици“ и да им заплатя една едноседмична екскурзия до страната на Ангела Меркел. И след като ги разведа по всички важни топоси например на Кьолн, за да потърсим заедно – убеден съм, напразно – тълпите „ислямски мигранти, променящи генофонда на изнежения Запад“, да ги заведа накрая при паметника на Конрад Аденауер, прислонен до снагата на църквата Св. Апостоли (за който съм писал и по-рано в „Портала“), за да видят с очите си, че той продължава да стои необезпокояван там, свалил шапка пред космополитното множество минувачи, със самата си пъстрота свидетелстващо за мощното притегателно място, в което той е превърнал тази страна на Хитлеровите руини.

И после да се върнем малко по-спокойни за „цивилизационния избор“, който направихме в България – „външната граница“ на „разпадаща се“ Европа.

Проф. дфн Калин Янакиев е преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, член на Международното общество за изследвания на средновековната философия (S.I.E.P.M.). Автор на книгите: „Древногръцката култура – проблеми на философията и митологията“ (1988); „Религиозно-философски размишления“ (1994); „Философски опити върху самотата и надеждата“ (1996); „Диптих за иконите. Опит за съзерцателно богословие“ (1998); „Богът на опита и Богът на философията. Рефлексии върху богопознанието“ (2002); „Три екзистенциално-философски студии. Злото. Страданието. Възкресението“ (2005); „Светът на Средновековието“ (2012); „Res Vitae. Res Publicae. Философски и философско-политически етюди от християнска перспектива“ (2012); „Европа. Паметта. Църквата. Политико-исторически и духовни записки“ (2015); „Христовата жертва, Евхаристията и Църквата“ (2017); „Историята и нейните „апокалипсиси“. Предизвикателството на вечния ад“ (2018); „Бог е с нас. Християнски слова и размисли“ (2018); „Политико-исторически полемики. Европа, Русия, България, Съвременността“ (2019); „Метафизика на личността. Християнски перспективи“ (2020). През 2015 г. е постриган за иподякон на БПЦ. През 2016 г. излезе юбилеен сборник с изследвания в чест на проф. Калин Янакиев „Christianitas, Historia, Metaphysica“.
Предишна статияГлобализирай това!
Следваща статияСъмнението на „човешкия фактор“

5 КОМЕНТАРИ

 1. не-апокалиптично, викаш…
  1. ми те точно така ленинградчани си пиеха бирата 1940-та, па после си ядяха червата в руините, щото по-пъргавите плъхове и оцелелите котки беха изяли месото от човешките трупове. След две-три години подобно шоу и в дойчланд. Дето също строяха строя…
  2. нема есхатология /обща/ викаш… Или поне не й е скоро времето
  3. Христос казва – о, те лесно ще дойдат последните времена. Пиеха, женеха се, мъжеха се /!/, търгуваха…, докато не ги покри водата… Лежерно, бейби, докато прималял от нега си поркаш биричката в парка и задремваш от немска пасторалност и семинари /и грантове/.
  Да се върна на подточка две. Ми като нема да е скоро края на света и сме малоумни зилоти, начертай ни бъдеще, професоре. Направи се нещо на Ф. Фукуяма, по-скоро на боговдъхновен, то очевадно ти само го разбираш православието, ми изтълкувай ни го. ко да прайм? строя ли да строим? под твойто грантово възвишение?

 2. Интересно е че на безкрайното вяло писание на пРОФЕСОРА Стокн е изригнал с края на света. Да припомним на зилота че света край няма. Той, света, е кълбо… некави ленинградчани, котки и черва… А и цитати от месия който твъдят че казвал че краят на света е… водата. Според едни философи водата била началото на света… Що за свят който има начало а няма край. Нека пратим пРОФЕСОРА да си наточи перото а зиолота да изтрезнее защото е изпаднал в делириум. А като изтрезнее ще го пратим да търси края на кълбото.

  • Разбира се, пак не си в час.
   Безкрайното вяло писание на „професора“ всъщност е доста показателно за това, как се отплащат за труда му. Явно не само има хонорари в кеш, но и разходки, семинарчета, туй-онуй. Бе да разбере слугата какви са му господарите. А с корабче по Рейн не ви ли разхождаха, г-н Янакиев ?

   • Вега, не гледайте в чинията на пРОФЕСОРА. Ние не сме данъчни агенти. Ние бистрим тези. А не източника на финансиране/произход на тезите. Гнусното на Русия, понеже вашето неглижиране е нейен похват, е отричането на тезата не с антитеза а с изкарване на източника който евентуално бил генерирал тезата. Обикновенно ЦРУ, евреите. В случая е руската пропаганда за „бойното поле Германия“ и това което е видял професора. Вие искате да ни внушите че той е видял бойно поле а понеже са го нахранили той ни казва че всичо е спокойно. Обикновенна азиятска простащина. Късайте с руското Вега. На друг кораб сме. ОКСИДЕНТАЛЕН. Ние като нация мечтаем за този кораб още от Възраждането. Опитите на азятеца да ни накара сами да го напуснем за да се возим на баржата му са тъпи. И такива са глашатаите му. Друг е въпросът че Меркел се опита да изнасили общественото мнение. Това в демократичния свят винаги се плаща скъпо. Не е като във вашия. Това ще струва политическата и кариера. Както и да е. За да запомните какво ви казвам си повтаряите на ум „Европа – добро. Русия – зло“.