Начало Филми 15 минути Не мигай
15 минути

Не мигай

Мария Бобева
09.04.2024
1120
Кадър от филма „Не мигай“

Портал Култура представя късометражния филм на Мария Бобева в сътрудничество със сайта kinematograf.bg

„Не мигай“ (2021), режисьор и сценарист Мария Бобева, продуцент Петро Душков

Едно от най-големите предизвикателства, пред които може да се изправи човек, е да израсне без своите родители. Тези от нас, които сме имали късмета да бъдем отгледани в собствен дом, обградени от обич и грижа, рядко се замисляме за непосилното страдание и отчайващите липси, които изпълват или може би изпразват живота на сираците в онази обикновено най-безгрижна част от живота. Всяка тревога, която сме имали, и всеки проблем, пред който сме се изправяли, трябва да се умножат стократно и пак едва ли можем да си представим какво изпитва едно дете, сменило няколко приемни родители и множество сиропиталища.

Освен социално ангажирана история, късометражният игрален филм „Не мигай“ на режисьорката и сценаристка Мария Бобева е и прекрасно изпълнен трилър, който ни държи под напрежение до последния кадър. Сюжетът на филма обхваща един фрагмент от Бъдни вечер в къщата на Андрей (Дийн Камерън) – мъж на средна възраст, който е приемен родител на Джони (Габриел Ривас) – юноша на около 15 години. Те очакват всеки момент полицията да отведе младежа. Джони е ударил полицай и трябва да го приберат в ареста за определен период, а Андрей е поставен в ситуация, в която не може да не им съдейства, ако иска отново да вземе тийнейджъра при себе си. Джони обаче е подготвил една необичайна коледна изненада – игра, която може да има смъртоносен край. Историята, както споделя Мария Бобева, е по действителен случай, вдъхновена от опита и трудностите, през които преминава неин приятел, който осиновява тийнейджър.

Действието се изгражда върху основата на социален проблем, наличен във всяко общество по света, това прави историята универсална. Липсата на сигурност и подкрепа, мъката от несправедливостта, които често изпълват живота на сиротните деца, лесно могат да се трансформират в престъпност, гняв и явна или скрита агресия. Ситуацията е много деликатна и трудна за овладяване. Именно този момент е прекрасно пресъздаден в „Не мигай“. Мигането се превръща в метафора за непрестанното и изключително внимание, с което трябва да се отнася един родител към своето дете, а още повече към едно осиновено дете, с чиито проблеми и история е само частично запознат. Филмът на Мария Бобева напомня, че осиновяването е акт, който изисква не само добра воля и желание да се помогне, но и изключителна отговорност и смелост от страна на приемното семейство.   

Цветовата палитра на кадрите кореспондира с амбивалентните чувства, които филмът предизвиква. Топлите тонове на домашния коледен уют, противопоставени на мрачния нощен външен свят, виждащ се през прозорците, които напомнят черни дупки и сякаш искат да засмучат Джони извън временния комфорт, който е получил в дома на Андрей. Камерата ни доближава в интензивни близки планове, комбинирани с панически звукови ефекти, за да можем да хвърлим бегъл поглед в емоционалния кошмар на двамата персонажи. Трябва да се отбележи и убедителното актьорско присъствие на Дийн Камерън и Габриел Ривас, които успяват да ни въвлекат в напрегнатата ситуация.

Филмът е режисьорски дебют на актрисата Мария Бобева, която работи и живее в Лос Анджелис. Той е кинематографично изпипан и въздействащ и съвсем закономерно печели множество международни отличия и привлича вниманието на редица американски фестивали.

Иван Врамин

Мария Бобева
09.04.2024