Начало Книги Библиосвят Нобелова награда за френската писателка Ани Ерно
Библиосвят

Нобелова награда за френската писателка Ани Ерно

Портал Култура
06.10.2022
10334
Ани Ерно, фотография wikipedia

Френската писателка Aни Ерно получава Нобеловата награда за литература за 2022 г. Тя е отличена за „смелостта и клиничната проницателност, с които разкрива корените, отчужденията и колективните ограничения на личната памет“, отбелязва Шведската академия.

Ани Ерно е родена на 1 септември 1940 г. в Лилбон, Нормандия. Родителите ѝ държат бакалница и кафене. Тя получава католическо възпитание. След девическия пансион следва в Руан и Бордо. Работи като гимназиална учителка и преподавателка на задочни студенти. Посвещава се на писането в средата на 70-те години. В творчеството си тя разглежда темите за пола, езика и класата, като реконструира миналото, използвайки дневниково писане. Първите ѝ романи разказват за момичета от работническите среди и конфликтите им с родителите. В романа си „Мястото“ от 1984 г. (на български е издаден от „Народна култура“ през 1986 г.) Ерно анализира безпристрастно жизнения свят на своя баща. В следващите си книги тя пише за развода и аборта си, както и за своето заболяване от рак.

Определя се като „етнолог на самата себе си“, често се позовава на Марсел Пруст и „В търсене на изгубеното време“, както и на трудовете на социолога Пиер Бурдийо. Шведската академия цитира немския поет Дурс Грюнбайн, който нарича най-амбициозната ѝ книга „Годините“, в която се сливат лични и колективни спомени,„социологически епос“. До края на тази година тя ще бъде достъпна и за българските читатели, ще я издаде „Лист“ в превод на Валентина Бояджиева. 

Много висока оценка Шведската академия дава и на книгата на Ани Ерно „Събитието“, кратък разказ за нелегалния аборт на 23-годишната героиня. По нея писателката и режисьорка от френско-ливански произход Одре Диуан създава едноименен филм, който спечели най-високото отличие на Венецианския кинофестивал през 2021 г.

Нобеловата награда за литература се присъжда от 1901 г., тя е дотирана с 10 млн. шведски крони (ок. 920 000 евро). В т.нар. дълъг списък тази година фигурират 233 кандидати, чиито имена се пазят в тайна.

Портал Култура
06.10.2022

Свързани статии

Още от автора