Начало Музика Концерти Новият сезон на Софийската филхармония
Концерти

Новият сезон на Софийската филхармония

3477
Сезонът на Софийската филхармония ще започне под палката на Еманюел Чекнаворян

Сезон 2022–23 предложи на почитателите на класическата музика незабравими преживявания. Директорът Найден Тодоров покани едни от най-забележителните изпълнители и диригенти. Ще спомена само няколко имена, сред които певците Роландо Вийязон, Роберто Аланя и Александра Кужак, инструменталистите Джошуа Бел, Бомсори, Катя и Мариел Лабек, Елена Башкирова, Сергей Накаряков, диригентите Саша Гьотцел, Дмитрий Юровски, Юлиан Рахлин и др. Сред гостуващите диригенти и солисти бяха и българите Георги Димитров, Емил Табаков, Калина Василева, Боян Виденов, Кристиан Александров, Константин Илиевски, Минчо Минчев, Светлин Русев, Лия Петрова, Веско Ешкенази, Людмил Ангелов, Емануил Иванов, Симеон Гошев, Светлина Стоянова и др.

Последва плавен преход с летните фестивални концерти в Правец и Квадрат 500. И ето ни отново през септември с един задъхан, вълнуващ маратон до Нова година. Според Найден Тодоров разделянето на програмата на два полусезона дава спокойствие и сигурност в работата. Той има запазени дати не само до края на този сезон, но и за следващите, защото музикантите, с които работи, имат договори и ангажименти поне за няколко години напред.

Отново цветовете доминират в концертните планове и ни отвеждат към отделните дати и цикли – червен, оранжев, жълт, зелен и бял, обединили двайсет и четири големи концертни вечери. Освен това има четири концерта за децата и още четири събития за тийнейджъри от програмата на „Фортисимо фамилия“.

В специалната книжка ще откриете имената на всички оркестранти, както и кои са хористите в Националния филхармоничен хор. Подробно са описани абонаментните цикли, цените, специалните промоции за членовете на Филхармоничното общество и на Детското филхармонично общество. За тези, които за първи път ще посетят концерт в зала „България“, са последните две страници, на които подробно са описани правилата или как да се държи публиката по време на концерт. Тези правила могат да бъдат открити и във всяка програма за концерт на националния ни състав. 

Найден Тодоров: „Живеем във време разделно. Време на недоверие, нетолерантност и агресия между хората, видими накъдето и да се обърнем – в социалните мрежи, на улицата, в политиката, дори в оазисите на културата… Имаме спешна нужда да върнем в живота си хармонията, която сплотява едно движещо се към бъдещето общество… Този сезон е нашето послание към вас – дори във време разделно, никога не е късно да повярваме отново, да се изправим и да постигнем мечтите си! Бъдете част от нашите осъществени мечти и заповядайте в зала „България“.

Акцентите

Без претенция за изчерпателност ще отделя като акцент в новия сезон завръщането на много прочути наши и световни музиканти. Това е важен знак за състоянието на един оркестър, за нивото на подготовка, за репетициите, посрещането и работата с публиката. Да се завърнеш отново за концерт с един оркестър означава, че съвместната работа е била успешна. За публиката също е важно да може да чуе свои любими интерпретатори в друг репертоар.

Официалното откриване на новия сезон е планирано за 10 септември, когато Еманюел Чекнаворян ще дирижира две прочути произведения – Симфония №40 на Волфганг Амадеус Моцарт и Органовата симфония на Камий Сен-Санс. През 2022 г. чухме Еманюел Чекнаворян и като цигулар, и като диригент. На финала е новогодишният концерт на 28 декември, по традиция поверен на Саша Гьотцел, който пък на 2 ноември ще представи Симфония №8 на Брукнер.

Две дами също ще споделят радостта да работят с оркестъра. Това са Вилиана Вълчева, която се завръща на сцената в София (17 септември), и Деляна Лазарова (1 октомври).

И през този сезон „рамо до рамо“ ще застанат музикантите от Филхармонията и младите им колеги от Младежката филхармония „Пионер“, а Любомир Денев-син е избрал Симфония №1 на Шостакович.

Още една голяма симфония ще бъде представена – Симфония №9 на Густав Малер, под палката на Росен Миланов.

Пет концерта е запазил за себе си Найден Тодоров – с трима цигулари – Веско Ешкенази (на 5 ноември), Вадим Репин – (9 ноември) и Максим Венгеров – (7 декември), с пианиста Михаил Плетньов (на 19 ноември) и с виолончелиста Готие Капюсон (на 5 октомври).

След като изправиха на крака и дори просълзиха българската публика през 2020 г., се завръщат Диана Дамрау и Никола Тесте, този път с Моцартова програма. На пулта отново ще бъде Павел Балев. През последните месеци тримата завладяха сърцата на многобройна аудитория по време на световното си турне, а в София ще бъдат на 8 октомври. Със солов рецитал на 24 ноември се завръща Иво Погорелич.

На 16 ноември известният финландски музикант Лейф Сегерстам отново ще дирижира своя композиция, както и Концерта за пиано на Димитър Ненов, солист ще бъде Иво Върбанов. В програма са още „Смърт и просветление“ на Рихард Щраус и „Празнично анданте“ от Жан Сибелиус.

За жалост един от недостатъците, който забелязвам, са малкото  български творби в програмата – от Димитър Ненов, Добринка Табакова, Панчо Владигеров, Марин Големинов, Любомир Денев-син и Румен Бояджиев-син.

Забележително е присъствието на много атрактивни имена от цигулковата група, всички до един добре познати у нас и многократно аплодирани. Списъкът оглавяват българите Лия Петрова и Светлин Русев, следвани от Максим Венгеров, Вадим Репин, Сергей Хачатрян, Мидори. Широка е и репертоарната палитра – концерти от Николо Паганини, Александър Глазунов, Сергей Прокофиев, Бела Барток, Жан Сибелиус и Ленард Бърнстейн.

На 19 октомври като солист и диригент ще гостува Огюстен Дюме, който ще изпълни Третия цигулков концерт на Волфганг Амадеус Моцарт, „Циганката“ на Морис Равел, Танца на смъртта на Камий Сен-Санс и „Сън в лятна нощ“ на Феликс Менделсон.

Обръщам специално внимание на планираното за 5 ноември събитие, когато под диригентството на Найден Тодоров ще прозвучат „Годишните времена“ на Антонио Вивалди и „Годишните времена на Буенос Айрес“ на Астор Пиацола, а солист ще бъде Веско Ешкенази.

Завръщане в зала „България“ правят и още няколко много нашумели творци, като станалите любими на българската публика френски виолончелисти Камий Тома (22 септември) и Готие Капюсон (5 октомври). На пулта се завръщат легендарните диригенти Джеймс Джъд, Шарл Дютоа, Кристиан Мандеал. 

Дебюти със Софийската филхармония

На 14 септември диригентът Андреас Отензамер и кларинетистът Даниел Отензамер представят програма с творби на Брамс, вариации по тема от Хайдн, Моцарт – прочутия Кларинетен концерт и Шуман – неговата Пролетна симфония. Двамата братя са сред търсените музиканти днес не само за концерти. Високо ценени са и записите им за престижни дискографски къщи.

В деня на музиката – 1 октомври, за концерт е поканена Деляна Лазарова, чиято успешна кариера набира скорост. Тя ще дирижира Втората симфония на Бетовен и Четвъртия цигулков концерт на Паганини със солист Светлин Русев.

С Концерта за виолончело на Шуман ще се представи Клаудио Бохоркес на 26 октомври, а на пулта ще бъде великолепният Кристоф Ешенбах, който ще дирижира увертюра „Егмонт“ и Седмата симфония на Бетовен.

Към тези дебюти допълвам и появата на забележителния пианист Михаил Плетньов, който за първи път ще бъде солист на Филхармонията. Последното му гостуване в София е било през 1979 г., но за концерт с Оркестъра на радиото, и то с Чайковски. На 19 ноември той ще изпълни Втория клавирен концерт на Сергей Рахманинов. А в концерта, дирижиран от Найден Тодоров, ще прозвучи и Симфония №8 на Антонин Дворжак.

Самата аз нямам търпение да посрещна Василий Петренко, който на 21 декември, съвсем в духа на традицията, ще дирижира „Лешникотрошачката“ на Чайковски.

Ще отбележа и концертите на Националния филхармоничен хор. Два от тях ще дирижира Цветан Крумов. Първият е посветен на сакралната музика на Шарл Гуно, а вторият – на 22 декември, е празничното рождественско събитие. Прекрасно е, че откривам и един много специален концерт – „Честит рожден ден, Бетовен“, точно на 17 декември.

Разбира се, тази пъстра и богата програма ще бъде допълнена с още интересни срещи, които ще представят камерните състави на Софийската филхармония – квартетите „София“, „Флаутисимо“, „Филхармоника“, „Фрош“, „Кварто“, Духовият квинтет, вокалният ансамбъл „Бела воче“ и „Класик Арт“.
На добър час!

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. До януари 2022 г. е главен редактор на програма „Христо Ботев“.

Свързани статии

Още от автора

No posts to display