Начало Галерия Нощни маршрути в Пловдив
Галерия

Нощни маршрути в Пловдив

Владислав Севов & Даниела Севрийска
29.08.2014
1547

Пространството до А

На 12 и 13 септември в Пловдив ще се проведе едно от най-мащабните културни събития в страната – Нощта на музеите и галериите, което отбелязва своята десета годишнина с програма, включваща над 120 събития на повече от 90 места.

Традиционно програмата е организирана в няколко основни теми: Музеи и галерии, Култура и клуб, Град и публично пространство и Детска програма. Специалната юбилейна програма ще включва културни локации от Алтернативна карта на Пловдив. В сътрудничество с блога на пловдивската Нощ  ви представяме две места от галерийната програма.

 

Галерия  „А +” ще строи в Нощта мостове на открито

 

 

A+

Галерия „А +“ е арт пространство, което неусетно маха бариерите между хората и изкуството. Предразполага те да зарежеш вдървения етикет на галерийното общуване. Не ти натрапва самоцелното консумиране на културни факти. Тук е опазена частица от непринудената интимност на избледняващия бохемски Пловдив. Можеш да чуеш как непознат свири на пиано и без капка притеснение да влезеш в галерията, да седнеш на пода в близост до изпълнителя (най-вероятно също обикновен посетител като теб), после да си извадиш книжка, да се зачетеш и междувременно да вдигаш поглед към изложените по стените картини.

Алек Александров, един от хората зад галерия „А +”, обяснява, че подобни изблици на спонтанност и творчески импровизации не са рядкост за хората, които минават, пък било и съвсем случайно, покрай табелката с адрес Загреб 18. „Наскоро си пием биричката с едни приятели тук, на улицата пред галерията, и виждам как насреща се задава някакво момиче, което взех за моя позната. Махнах й, без изобщо да се замисля. Тя се приближи и се оказа, че е съвсем друг човек – дизайнерка от Швейцария. Заговорихме се с нея. От дума на дума влезе вътре да разгледа изложбата. Изведнъж седна на пианото и свири поне 20 минути, защото стана ясно, че има и музикално образование. След това се сбогува с нас и потегли към „Найлона”. И всичко това се получи толкова естествено – все едно, че няма нищо по-нормално от това в 23 часа вечерта да разглеждаш картини и да посвириш в някаква галерия, ей така, без да познаваш никого там.”

Alek A+

За юбилейното издание на Нощта на музеите и галериите от галерия „А+” искат да запазят този дух на плавно преливане от една творческа материя в друга. Замисълът им е да построят мост, който да свързва различните форми на изкуството и да пренася посетителите по протежението на цялата улица „Загреб”, където ще се случва една непрекъсната поредица от пърформанси. „За пореден път целим да съберем на едно място богата програма – музика, светлинни инсталации, късометражни филми, живопис… За да видим как зрителят, озовал се насред тази обстановка, променя своите собствени възприятия – какви са реакциите му, когато преминава от първия фрагмент, през втория, третия и така нататък. Ще се постараем да редуваме статичните и динамичните елементи. Иска ни се през цялото време да се случва нещо, да има постоянно дефилиране на артисти и вливане-изливане от ляво на дясно по улицата.”

Алек посреща с красноречива усмивка опитите за очертаване на точен маршрут из програмата на галерия „А +” за Нощта. Споделя, че той самият никога не знае в каква посока ще тръгнат нещата. Миналата година, въпреки някои трагикомични обрати в организацията на едно от представленията, в крайна сметка между участниците и публиката се получава такава симбиоза, че до два през нощта пространството от галерията чак до Халите буквално е наводнено от хора. Просто никой не иска да си тръгне. Този септември предпоставки за създаването на аналогична ситуация в зрителския интерес също са на лице: „Първата вечер ще ни гостува програмата на „Джобен фестивал – пролет 2014”. Това са наши колеги от София, които ще представят една след друга общо 10-12 кратки форми на изкуството – керамика, живопис, пърформанси, театрални акции, късометражни филми. Ще има и инсталация с живи скулптури, които ще се появяват тук-там и ще изчезват. Също така чакаме гости от Варна – SUNSHINER & FARS, които ще участват с втората част на своята сайт спесифик инсталация „Сурва”. Благодарение на тяхната намеса в градската среда всичко около галерията ще се изпълни с образи и картини, които ще светят в нощта. Отбелязвам, че абсолютно си оставяме прозорец за всякаква импровизация, която по някакъв начин е лимитирана все пак във времето, тоест появява се определен артист, за два-три часа прави нещо, след него идва друг… Искам специално да кажа, че ще имаме концерт на пианиста Николай Маринов, един вундеркинд от Пловдив. Уникален пианист, в шести клас е, а вече е с 40 награди, повечето от международни конкурси. Хората може би го знаят като „момчето от Парижката гара”, защото при един свой концерт в Париж вижда на гарата пиано и отива да свири на него. Прави жестоко изпълнение и това е заснето. Има го качено в Youtube.

В Нощта ще направим пред галерията една сцена и ще сложим бял роял, на който Николай ще свири, а през това време на калкана на сградата зад него ще върви прожекция, показваща движението на ръцете му по клавишите. За втората вечер – 13-и септември, отново сме планираме силни музикални включвания. Това го няма в официалната програма, но ако е рекъл Господ – ще стане. Обединихме се с останалите четири обекта около нашата улица „Загреб” и ще поканим Бобо да представи албума на новата си банда. След него пък на сцената ще се качи една пловдивска група, която също е много готина – свирят интересна музика с етно мотиви.”

Питам Алек кой е най-видимият за него резултат от провеждането на Нощта на музеите и галериите в Пловдив. Той започва отговора си отдалече, като разказва как през 2011 г. „А+” е единствената галерия, която отваря врати на територията на Пловдив. В началото, ако не се броят откриванията на изложбите, на които се събират максимум 100-200 души, потокът от „минувачи” се изчерпвал с двете квартални котки и тук-таме някой изгубил се из кв. Капана човечец. „Не можех да си обясня как така се намираме на една ръка разстояние от всички централни обекти по главната улица, а никой не минаваше през нас. Шегувах се, че галерия „А +” е като онзи перон от „Хари Потър” – 9¾, който е между два други перона и ако не се блъснеш в него, няма шанс да го видиш или да влезеш в него. Истината е обаче, че всичко опира до общата картина. Няма ли среда, няма ли екипна игра, нищо не става. Никоя галерия не е сама за себе си, защото голямата културна физиономия на даден град – тя е сбор от много малки качествени образи от него, които се събират в даден момент и започват да създават по-добра среда за живеене и правене на изкуство. Добре е, че покрай Нощта на музеите и галериите в Пловдив доста неща започнаха да стават видими. Хората започнаха да се събират по улиците и да си говорят. Лека-полека виждам как наоколо  се оформя една концентрирана среда от хора с интереси към съвременното изкуство и културата. Нощта е сред най-хубавите неща, които се случват на местна почва, защото по време на този фестивал градът се съживява. Всичко ври и кипи. Чак ме е яд, че всяка година пропускам купона по другите точки из града, защото трябва да съм нон стоп в галерията. Освен това е готино, че от Нощта, макар самият фестивал да е с продължителност само два дни, успяват да се родят и някои дългосрочни проекти или да се развитият потенциални идеи с бъдеща реализация.”

Като вмести темата за бъдещето в разговора, към настоящия момент Алек стиска палци кметът на Пловдив да направи, както вече е обещал, една сцена отстрани до галерия „А+”, за да се оползотвори максимално възможността за прожекции на открито върху калкана на сградата. Стане ли това, Алек лично поема ангажимента всяка събота, докато е хубаво времето, да прави beer art фест и айляк зона с безплатно кино. Даже вече е решил с кой филм ще започне. Естествено това ще е неговият любим – „ Ново кино „Парадизо”.

 

Ново пространство за съвременно изкуство

 

 

eXAF

То ще се открие в Пловдив навръх Нощта. Екипът на eX Art Foundation, досега реализирал проекти в различни градски пространства, допълва топосите на дейността си с един стационарен пункт, в който ще продължи да развива платформи за медийни изкуства, да представя предимно млади автори и да формира и приобщава нови публики. Мястото е на булевард „Руски” 89 – красива триетажна къща с пространства, в които планираните активности непременно ще се вградят сполучливо. Откриването дава старт и на нов кураторски проект на eXAF със заглавие Factum. Той отново е посветен на откриването и налагането на нови автори в сферата на визуалните изкуства. В самата вечер на 13 септември ще бъдат представени видеоарт творби на 13 автори – повечето от тях от формирания вече постоянен ареал от артисти, с които организацията работи. И разбира се, както всяко ново начало и това ще бъде отбелязано с парти. Подходящ за целта е дворът на къщата, в който щъкат дружелюбни костенурки.

Ядрото на eXAF са Ваня, Ради и Здравко. Те много държат на няколко основни цели, вписани в  учредителния акт на организацията преди 6 години (www.exaf.org/celi). „Стремим се да внесем малко осъзнатост и красота в едно главно консуматорски настроено общество. Без религиозни и политически принадлежности, ние се борим за отворени мултикултурни пространства и различни гледни точки.” Портфолиото на фондацията съдържа няколко проекта, оставили видима следа в календарите на съвременната арт сцена у нас в последните няколко години. Третата годишнина от основаването си eXAF отбелязват с изложбата Average Content в Червената къща в София и в Къща „Мексиканско изкуство” в Пловдив. Миналата година те бяха кураторите на „Арт позитив” в Баня „Старинна” – темата „Аналог” бе част от проекта им „Аналогово присъствие”. В платформата „.gif-АРХИВ” събират артисти, които правят интернет базирано изкуство във формат gif. Тази година участваха в организацията на Sofia Underground, където представиха и свой кураторски проект. Бяха съпричастни на идеята за възвръщането на културното значение на кино „Космос” с артфестивала „Галактически инкубатор”, събрал над 30 участници в една ноемврийска събота на 2013 г. Проекти на eXAF се реализират в София, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Русе, дори Крумовград.

„Градът – екран” e следващият проект на групата, частично финансиран от Националния фонд „Култура”. Избрани градски пространства в София, Пловдив, Велико Търново и Стара Загора ще станат „сцена” за нови медийни изкуства. Като в тази концепция ще се търси вече непреднамереният контакт с хората от града.

Проектът Factum, който ще стартира в Нощта на музеите и галериите, се състои от две основни „рубрики”. Едната е кампания за откриване на нови визуални артисти от България, с целева група – артисти до 33 години.  Ще бъде изпратена отворена покана към училищата по изкуствата и до други организации, които могат да опосредстват достигането до определения таргет. Втората част от проекта е представяне на новоизгряващи автори в сферата на съвременното визуално изкуство от Европа и света. Този подбор вече ще се прави с помощта на международните партньори на фондацията.

Най-близката до новата артбаза утвърдена „нощна” локация е кино „Космос” Силно препоръчваме „отклонението” няколко крачки на северозапад до „Руски” 89.

 

Програмата на Нощта на музеите и галериите в Пловдив вижте тук.

Владислав Севов & Даниела Севрийска
29.08.2014