Начало Идеи Актуално Няма да мълча
Актуално

Няма да мълча

Иля Яшин
20.02.2024
3705
Иля Яшин

Новините идват бавно в лагерните бараки, узнах за смъртта на Алексей Навални едва вчера. Трудно ми е да предам колко ме потресе тази вест. Трудно ми е да събера мислите си. Болката и ужасът са непоносими.

И все пак няма да мълча – ще кажа това, което смятам за важно.

За мен въпросът не е какво се случи с Навални. Не се съмнявам, че е убит. В продължение на три години Алексей беше под контрола на силоваците, които през 2020 г. организираха неуспешен опит за убийството му. Сега доведоха делото си до край.

За мен въпросът не е кой го уби. Не се съмнявам, че е Путин. Той е военнопрестъпник. Навални беше ключовият му опонент в Русия и предизвикваше омраза в Кремъл. Путин имаше и мотив, и възможност. Убеден съм, че той е поръчал убийството.

Разбирам, че държавната пропаганда ще започне да манипулира общественото мнение. Ще кажат, че смъртта на Навални не е изгодна за президента, че убийството му месец преди изборите е нелогично, че Путин се е съсредоточил върху глобалната политика и няма време да мисли за някакъв затворник… Пълни глупости, отхвърлете ги незабавно. След отравянето на Алексей през 2020 г. пропагандата защитаваше Путин с аргумента: „Ако е искал да го убие – щеше да го убие“. Това е така. Той искаше и го уби. И не просто го уби, но го уби демонстративно. И умишлено, в навечерието на изборите, така че всъщност никой да не се съмнява в причастността на Путин. По същия начин демонстративно уби и Пригожин – отново за да не се съмнява никой.

В разбирането на Путин тъкмо така се утвърждава властта: чрез убийства, жестокост и показно отмъщение. Това не е мисленето на държавник. Това е мисленето на главатар на банда. Така че нека си го кажем честно: Путин е главатар на мафиотска структура, която се е сляла с нашата държава. Той е лишен от каквито и да било морални и законови задръжки. Той държи хората в страх, а тези, които не се страхуват – затваря и унищожава.

Затова беше разстрелян Борис Немцов. Затова беше убит Алексей Навални. Три години в колониите той бе измъчван в карцерите, пречупваха го, за да помоли за милост. Не се получи и тогава го лишиха от живот.

Противопоставянето на Навални и Путин разкри мащаба на техните личности. Алексей ще остане в историята като човек с изключително мъжество, който вървеше напред в името на това, в което вярваше. Той вървеше, презирайки страха и смъртта. Вървеше с усмивка и високо вдигната глава. И умря като герой.

Путин ще си остане малък човек, получил случайно огромна власт. Персонаж, който се крие в бункер, убива тайно и превръща милиони хора в заложници на комплексите си. Но аз не желая смъртта му. Мечтая той да отговаря за престъпленията си не само пред Божия, но и пред земния съд.

Алексей Навални беше мой приятел. Както и Борис Немцов. Нашето дело беше общо и ние посветихме живота си на това Русия да стане мирна, свободна и щастлива страна. Сега и двамата ми приятели са мъртви. Усещам в себе си черна празнота. И разбира се, давам си сметка пред какъв риск съм изправен. Аз съм зад решетките, животът ми е в ръцете на Путин и е в опасност. Но ще продължавам да прокарвам своята линия.

Стоейки над тялото на Борис през февруари 2015 г., се заклех да не се страхувам, да не се предавам и да не бягам. Девет години по-късно, скърбейки за Алексей, мога само да повторя тази клетва.

Докато сърцето ми бие в гърдите, ще се боря с тиранията. Докато съм жив, няма да се страхувам от злото. Докато дишам, ще бъда с моя народ.

Кълна се.

Алексей, спи спокойно, братко.

Юлия, Людмила Ивановна, Анатолий Иванович, Олег, Даша, Захар, дръжте се.

С вас съм.

През 2022 г. опозиционерът Иля Яшин беше осъден на 8 години и шест месеца затвор заради публикациите си за военните престъпления на руската армия в Буча. Присъдата включва и забрана за администриране на интернет-ресурси в продължение на четири години. В съда Яшин, който участва чрез видеовръзка, нарече руския президент Владимир Путин „военен престъпник“.

Заглавието е на Портал Култура, текстът е публикуван в Телеграм-профила на Иля Яшин

Иля Яшин
20.02.2024

Свързани статии