Начало Галерия Обеми и силуети
Галерия

Обеми и силуети

Диана Драганова-Щир
31.01.2023
2576
Леда Старчева, „Свързани корпуси“, 2022, смесена техника, 30x18x15 см

Леда Старчева, „Свързани корпуси“, Къща музей „Вера Недкова“, Национална галерия, 1 декември 2022 – 31 март 2023 г.

Програмата „В дома на Вера Недкова“ продължава представянето на съвременни български художници в пространството на Къщата музей „Вера Недкова“.

Изпълнен с много уют и интимност, апартаментът в центъра на София ни въвежда в личния и творчески свят на авторката. Платната по стените ни потапят в духа на времето, в което е живяла и творила Вера Недкова, и разказват много спомени и истории за нейната личност и талант.

Изложбата на Леда Старчева „Свързани корпуси“ продължава посоката на представяне на различни визии и гледни точки на съвременни български художници. Прецизна и аналитична, тя е последователна в изграждането на чисти и компактни форми, освободени от бъбриви детайли и излишна наративност. Авторката систематично изследва обемите и тяхната взаимовръзка, като последователно ги съединява, размества и противопоставя в своите композиции.

Леда Старчева, „Недостъпна градина“, 2022, смесена техника, 42×28 см

Вдъхновена от атмосферата и характера на мястото, Леда Старчева ни разказва за своите лични впечатления от града. Потопена в идилията на малките улици, авторката споделя: „Минавам край непроницаеми бетони – паметници на индустрията, която крепи света…Виждам отломките и стърчащите арматури…“. С тези мисли тя извървява пътя от дома до ателието, с тях тя прекрачва прага и влиза в дома на Вера Недкова.

В настоящата изложба Леда Старчева представя отчетливи и стройно очертани индустриални силуети и части от конструкции. Тя анализира и изследва границите и целостта на обектите. Начинът ѝ на изразяване се характеризира с изграждане и структуриране на малки по мащаб и форма обеми, в които отделните елементи преминават в множество фрагментарни парчета и отломки.

Леда Старчева, „Портал“, 2022, смесена техника, 34x16x16 см

Авторката търси взаимовръзката между различните сегменти и части, които свързва и поставя под различен ъгъл и в необичаен ракурс. Въздействието на нейните творби до голяма степен се дължи на субективното взаимоотношение между пропорциите и интензивното чувство за цялост и завършеност. Прецизно подбраните и използвани от Леда Старчева материали допълват усещането за лекота, изящество и ефимерност.

Диана Драганова-Щир е куратор на изложбата.

Диана Драганова-Щир
31.01.2023