0
2558

Обич към малкия човек

ante p-ruskov
©phelia barouh

Разговор с писателите Анте Томич от Хърватия и Милен Русков по време на Софийския литературен фестивал (10-15 декември 2013). Водещ е Андрей Захариев, участва преводачката Русанка Ляпова.

fest-logoОще в началото водещият Андрей Захариев насочи разговора към два романа —Какво е мъж без мустаци”на Анте Томич и „Възвишение” на Милен Русков, много различни, но и сближаващи се на терена на хуманизма, на любовта към героите, към малките хора, на почитта към мита. Стана дума също за балканското културно пространство, за универсалното и регионалното, за миналото и за балканския патриархат като източници на ирония и вдъхновение. И още: за Нобеловата награда за литература,  продуцентите в киното и други теми.

Анте Томич, Хърватско (1970) e роден в Сплит. Философ и социолог по образование, Анте Томич започва своята литературна кариера като журналист в един от водещите хърватски всекидневници Свободна Далмация. Многобройните очерци, есета и разкази доказват таланта му на разказвач, който се разкрива в пълния си блясък в дебютния му роман Какво е мъж без мустаци (2000, в превод на български – изд. Алтера). Следват още романи, сборници с репортажи и статии, филмови сценарии, които превръщат Анте Томич в име, задължително за всяка представителна антология на съвременната хърватска проза.

Ето как той описва Балканите: „Сърбите, хърватите, босненците, българите, черногорците, албанците или с една дума балканците са слабо образовани, планински хора. Те не приемат закона и реда, ами живеят според техните патриархални племенни правила. Те не се харесват едни други, но споделят една страст — всички мразят турците. Нищо не ме вдъхновява така, както тези идиоти.”

Милен Русков (1966) е български писател и преводач, автор на три книги: Възвишение (2011, Жанет 45), Захвърлен в природата (2008, Жанет 45), Джобна енциклопедия на мистериите (2004, Жанет 45). Романът Захвърлен в природата е преведен на английски и издаден в САЩ от издателството за преводна литература Open Letter Books (Thrown into Nature, 2011). Носител е на наградите Елиас Канети (2013), Златен век на Министерството на културата (2012), Христо Г. Данов (2012), Роман на годината (2009) и Южна пролет (2005).

Описва Балканите по следния начин:Объркана работа. Стари нации с млади държави и следващото от това съчетание на прекомерни амбиции с лоша организация и висока агресивност. Специфична култура, която не прилича на никоя друга в Европа, може би поради продължителното формиращо влияние на Османската империя.”