Начало Сцена Опера Оперни премиери от цялата страна в Стара Загора
Опера

Оперни премиери от цялата страна в Стара Загора

3854
Старозагорската опера, снимка ФБ

От 23 ноември до 9 декември градът на липите отново ще бъде столица на музикално-сценичните изкуства

Важни оперни годишнини ще бъдат във фокуса на фестивалната програма тази година, афишът е богат и интересен. Фестивалът на оперното и балетното изкуство (ФОБИ) се провежда за петдесет и трети път и продължава традицията да събира и представя големите продукции на театрите в страната. Тази година публиката ще може да види освен спектакъл на Старозагорската опера и продукции на Варненската, Пловдивската, Русенската и Софийската опери.

Годишнини и майсторски класове

В Стара Загора ще бъдат отбелязани 210 г. от рождението на Рихард Вагнер, 150 г. от рождението на режисьора Макс Райнхард, 80 г. на оперната певица Мария Клинчева, сопран, 90 г. от рождението на баритона Стоян Попов, както и 200 г. от създаването на „Евгений Онегин“ от Ал. Пушкин.

Важен акцент в програмата внасят майсторските класове. Тази година Веселина Кацарова, артистичен директор на Старозагорската опера, и тенорът Калуди Калудов ще предадат опита си на певци от България, Полша, Германия, Австрия, Румъния, Украйна, Турция, Грузия, Япония, Китай. Калудов ще работи от 16 до 26 ноември, а Кацарова от 20 до 29 ноември. В истински вокални празници се превръщат финалните концерти на майсторските класове. За първи път в историята на фестивала младите изпълнители ще имат възможността да черпят опит и знания от двама педагози едновременно. Концертът на 29 ноември ще представи постигнатото в рамките на десетдевните интензивни занимания. Ще бъде излъчен филмът „Човешкият глас“ на режисьора Николай Василев, по сценарий на Миглена Стойчева и оператора Недялко Данов. Това е разказ за гласа през съдбите на трима герои – Верка Сидерова – народна певица, Дарина Такова – оперна певица, и фониатъра д-р Димитър Кехайов.

Съпътстващи събития

В залите на Старозагорската опера ще има изложби, прожекции на филми и специални срещи, които допълват сценичните изяви.
На 25 ноември Държавната опера в Бургас ще представи документална изложба, посветена на Стоян Попов, чийто път започва от този театър. Един от големите наши изпълнители, той освен на световните сцени гостуваше и на всички оперни театри в страната. Многобройни са участията му в спектакли и на театъра домакин. Заедно с платната от изложбата за пътя на твореца разказват юбилеен фотоалбум, както и безценни кадри от фонда на БНТ, представени от неговата дъщеря Светлана Димитрова.

Продължава и друга традиция, която намира широк прием сред публиката – да бъдат показвани в нова, непозната светлина утвърдени имена. В предишните две издания имаше изложби на тенора Калуди Калудов и на цигуларя Мичо Димитров. Тази година е изложбата с живопис на концертмайстора на Старозагорската опера Паулина Захариева, озаглавена „Цветни миниатюри“.

На 27 ноември от 17.30 часа във фоайето на операта къщата музий „Панчо Владигеров“ ще прожектира филма „Рапсодия Владигеров“, заснет в театрите, в които през 20-те години на миналия век Панчо Владигеров и австрийско-германския режисьор Макс Райнхард създават етапни за европейския театър постановки. Вечерта ще продължи с концерт на ансамбъл „Симфониета“ със специалното участие на баса Ивайло Джуров, който ще представи композиции на Панчо Владигеров за театрални постановки на Макс Райнхард. По време на концерта диригентът Милко Коларов, ученик на Владигеров, ще разкаже за своите срещи и многобройните уроци, които е научил от него.

На 2 декември Миглена Стойчева ще представи сопрана Мария Клинчева, чиято творческа биография е неразривно свързана с историята на Старозагорската опера. Акцентите от сценичните ѝ превъплъщения ще бъдат допълнени с кадри от Златния фонд на БНТ.

Официална програма

На 23 и 24 ноември домакините откриват фестивала с премиера на операта „Евгений Онегин“ на Чайковски. На пулта ще бъде Ивайло Кринчев, а режисьор е Славчо Николов, сценичен дизайн и костюми – Гендони. Централните партии ще изпълнят: Татяна –  Тамара Калинкина (23.11.), Беса Лугичи (24.11.); Олга – Даниела Дякова (23.11.), Глория Пенчева (24.11.); Ларина – Добринка Койнова; Филипевна – Тереза Бракалова; Евгений Онегин –  Йосиф Славов (23.11.), Валери Турманов (24.11.); Ленски –  Николай Моцов (23.11.), Ивайло Йовчев (24.11.); Княз Гремин –  Ивайло Джуров (23.11.), Юлиан Константинов (24.11.).

На 26 ноември отново с премиерен спектакъл – „Летящият холандец“, гостува Варненската опера. Постановката на Вера Немирова е адаптация на продукцията от 2017 г. в оперния театър на Магдебург, Германия. Ще дирижира Светослав Борисов, сценографията е на Чавдар Чомаков, а костюмите на Павлина Ойстерхус. В ролите ще се представят Даланд – Гео Чобанов; Сента – Линка Стоянова; Ерик – Валерий Георгиев; Мари – Калина Жекова; Кормчия – Артьом Арутюнов; Холандеца – Деян Вачков.

Пловдивската опера се включва на 30 ноември с балетна вечер. Първото произведение в нея, „Дългата коледна вечеря“ на хореографа Раду Поклитару, основател и главен балетмайстор на Академичния театър за модерен балет в Киев, е вдъхновено от отличения с Пулицър американски драматург Тортън Уайлдър. „Жени в ре минор“ е спектакъл, пропит с преклонение пред гения на Й. С. Бах. Сценограф е Андрей Злобин, костюмограф Дмитро Курята.

Петдесет години след премиерата на операта „Лето 893“ на Парашкев Хаджиев Русенската опера я върна на сцена и посвети събитието на 1130-годишнината от Преславския народен събор. В Стара Загора творбата ще бъде представена на 5 декември под диригентството на Владимир Бошнаков. Режисьор е Пламен Бейков, сценографията и костюмите са на Денис Иванов. Изпълнители са Борис Михаил –Момчил Миланов; Владимир Расате – Добромир Момеков; Симеон – Теодор Петков; Ермиара – Глория Пенчева; Севина – Даниела Караиванова; Домета – Стоян Стоянджов; Токту – Иван Пенчев.

Финалът на фестивала е на 9 декември с новата постановка на Софийската опера „Валкюра“ от Рихард Вагнер. Спектакълът ще дирижира Евън-Алексис Крист, режисьор е Пламен Карталов, сценограф Ханс Кудлих, костюми Християна Михалева-Зорбалиева. Ролите изпълняват Вотан – Томас Хол; Фрика – Мариана Цветкова; Зигмунд – Мартин Илиев; Хундинг – Ангел Христов; Брюнхилде – Гергана Русекова; Зиглинде – Цветана Бандаловска; Хелмвиге – Айла Добрева; Ортлинде – Силвия Тенева; Герхилде – Любов Методиева; Валтрауте – Ина Калинова; Зигруне – Елена Механджийска; Росвайсе – Цвета Сарамбелиева; Гримгерде – Александрина Стоянова-Андреева; Швертлайте – Весела Янева.

Фестивалът на оперното и балетното изкуство е основан през 1967 г. и се организира от Държавната опера в Стара Загора с подкрепата на Общината.

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. До януари 2022 г. е главен редактор на програма „Христо Ботев“.

Свързани статии

Още от автора

No posts to display