Начало Сцена Опера Орлин Анастасов постави „Бохеми“ в Ереван
Опера

Орлин Анастасов постави „Бохеми“ в Ереван

403
„Бохеми“ от Пучини, фотография Арменски академичен театър за опера и балет

Това е първата постановка на творбата на Пучини за Орлин Анастасов, но преди това сам той е участвал като певец в спектакли на „Бохеми“

2024 е обявена за година на Джакомо Пучини и навсякъде по света се поставят неговите опери. На 14 юни в Арменския академичен театър за опера и балет „Александър Спендиарян“ в Ереван се състоя премиерата на „Бохеми“. За постановката бе поканен българският режисьор Орлин Анастасов.
Постановката е традиционна, красива и напомня на приказка, обяснява той. Сцените от второ действие – Коледния празник в Париж, са много пищни – на сцената са над сто артисти, като всеки има своя задача.

„Не е като при „Аида“, когато всички стоят на сцената и след това си тръгват. Действието се развива като във филм. Сцената на Ереванската опера е огромна. Малката мансарда на бохемите в първо и четвърто действие разположих в средата на сцената на малка платформа. Исках да подчертая ефекта на бедност, на недоимък. След това пред очите на публиката разгърнахме пищното второ действие, промените направихме пред зрителите. Беше като пъзел, който редяхме пред тях, и те посрещаха всичко с възторг. Исках да има големи контрасти между картините като сценография, костюми и сценично присъствие.“

Това е първата постановка на творбата на Пучини за Орлин Анастасов, но преди това сам той е участвал като певец в спектакли на „Бохеми“. „Много е хубаво, че имах достатъчно време да подготвя премиерата. Всеки ден надграждахме нови подробности“ – споделя режисьорът, който е работил в театъра няколко месеца.

„Бохеми“ от Пучини, фотография Арменски академичен театър за опера и балет

„Бохеми“ е поставена в Ереван още през 1936 г. и сега се завръща триумфално след дълго отсъствие. След успешните премиерни представления са планирани още два спектакъла – на 17 и 18 юли.

„Тук за всяка роля обикновено имат по няколко певци, така че сега трябва да подготвя още два изцяло нови състава. Скоро имаха постановка на „Мадам Бътерфлай“ и се явиха десет изпълнителки за ролята на Чо-Чо-Сан. Голямо изобилие от гласове“, щастлив е Орлин Анастасов.

В ролята на художника Рудолф се представи Липарит Аветисян, когото българската публика аплодира в същата роля в дебютния спектакъл на Соня Йончева в Софийската опера и балет на 29 февруари и 2 март 2024 г.

Липарит е млад певец със забележителна кариера по световните сцени, но е солист на Ереванската опера, заслужил артист на Република Армения. „Това, което обичам в тази история, е, че операта описва просто, чисто, искрено, безкористно приятелство, част от което става Мими, и се ражда любов, която завършва трагично“, казва солистът. Според него работата с Орлин Анастасов е била много плодотворна, тъй като той се различава от другите престижни режисьори по това, че е певец и разбира певците много добре, познава плюсовете и минусите на артистите от техническа гледна точка, така че прави всичко, за да се чувстват те максимално комфортно. „Понякога срещаш фантастични режисьори, които не осъзнават как един певец може да постигне това, което иска.“

Друга звезда в състава е Асмик Торосян – Мими. Това е нейният дебют като Мими, но преди това на различни чуждестранни сцени е изпълнявала Мюзета. „Дълги години образът на Мими е в сърцето и душата ми. Просто чаках малко зрялост, за да бъда най-накрая готова за тази роля.“

Диригент на спектакъла е италианецът Давиде Масилия, художник на постановката е Аветис Барсегян, художествено осветление – Самвел Малерян.

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. До януари 2022 г. е главен редактор на програма „Христо Ботев“.

Свързани статии

Още от автора

No posts to display