0
2035

Паметник от моя спомен

Как един детски спомен може да възкреси паметта за загиналите през войните, въпреки общественото нехайство към мемориала, унищожен при издигането на днешния НДК. Писателят Георги Тенев за битката между спомена и забравата.

Паметник от моя спомен. На фасадата на СГХГ откъм Градската градина

 

 

6 – 7 Май 2013 г.

Проектът на писателя Георги Тенев „Паметник от моя спомен“ е архивен и биографичен прочит на конкретен факт от историческото минало и днешния ни поглед към него. Той представя 200 фоторепродукции на мемориални плочи с имената на български войници и офицери, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война (1912-1913 г.).

Съдбата на тези плочи през годините е незавидна. Те са част от мемориал в района на днешния НДК. Става дума за Паметника на загиналите от 1-ви пехотен Софийски полк и 6-и пехотен Търновски полк, пострадал частично от бомбардировките през 1944 г., който е заличен окончателно през 70-те години при строежа на НДК и оформянето на околното пространство. Надписите с имената на военните са запазени в хранилищата на Националния военно-исторически музей, но всички опити и инициативи за възстановяване на паметника под една или друга форма през последните  десетилетия не са имали реален успех.

Поставянето на репродукциите съвпада със 100-годишнината от войните, в които са загинали българските войници и офицери и със 75 годишнината от изграждането на самия мемориал.

Георги Тенев осъществява проекта в екип със скулпторите Наталия Тодорова, Ивана Ненчева и Илия Новачев, дизайнера Гарс, фотографите Красимир Стоичков и Петър Йорданов, кинорежисьора Любомир Печев.

tenev1 copy

 

Георги Тенев (род. 1969 г.) е автор на проза, поезия и драматургия. През 1994 г. завършва експерименталния клас на Маргарита Младенова и Иван Добчев в НАТФИЗ, избран е за Хердеров стипендиант от българския носител на Хердеровата награда Константин Илиев и продължава следването си във Виенския университет през 1996/97. Съосновател е на Триумвиратус Арт груп (1994), заедно с режисьора Явор Гърдев и сценографа Никола Тороманов. Носител е на Голямата награда „PRIX EUROPA — най-добра европейска радиодрама“ на Берлинския фестивал (1999) за съвместния авторски проект „Атолът“, заедно с Явор Гърдев и композитора Асен Аврамов. Постановки по негови текстове са играни в Германия (Лайпциг, 1998), Франция (Париж, 2004, Нанси, 2003), Русия (Санкт Петербург, 2004). Публикувал е книгите: „Страхът на резидента от отзоваване“ (2001), „Цитаделата“ (2001) и романите „Вундеркинд. Книга първа: Карамазови вариации“ (2004) и „Партиен дом“ (2006). През 2007 г. получава голямата награда за роман на годината на фондация „Вик“ за книгата си „Партиен дом“ (Издание на „Алтера“).