Начало Сцена Панаирът на куклите, фестивал за всички възрасти
Сцена

Панаирът на куклите, фестивал за всички възрасти

Кирякос Аргиропулос
16.09.2014
1414
ar1
Снимки Стефан Джамбазов

Директорът и художествен ръководител на Столичния куклен театър Кирякос Аргиропулос пред Стефан Джамбазов за поредното, осмо издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” в София.

„Тази година слагаме акцент върху театъра за най-малките. Досега във фестивала се играеха най-различни представления като стилове, жанрове, техники, за деца и за възрастни, но като че ли пропускахме най-малките. И така може би затваряме кръга – на фестивала ще има зрители от най-ранна възраст до най-дълбока старост”, казва режисьорът Кирякос Аргиропулос, директор и художествен ръководител на Столичния куклен театър за поредното, осмо издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите” в София.

„Ще има четири представления, които са предназначени за най-малките, и някъде се пошегувах, като казвах, че това е фестивал за деца, които след като произнесат първите си думички „мама” и „татко”, дано третата им думичка е „театър”, смее се Аргиропулос, който е основател на Асоциацията за куклено изкуство в България АКТ-УНИМА и на Международния фестивал – биенале за уличен и куклен театър „Панаир на куклите”. Тази година фестивалът се провежда от 16 до 22 септември.

В рамките на фестивала са предвидени както множество постановки на закрито в театрите партньори, така и редица събития на открито: уличен театър, акробатика, клоунада, пантомима, улични музиканти и др. в пространството пред НДК, Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов” и парка „Заимов”. Организатори на фестивала са Столичния куклен театър, Столичната община, Mинистерството на културата, Асоциацията на куклените театри в България АКТ – УНИМА, България и Съюзът на артистите в България – САБ…

Спектакълът „Горската нимфа” на Театър Aerecho, Гърция ще бъде показан на 21 септември от 11 часа в парка Заимов до Театрална работилница Сфумато.

Фестивалът вече е с утвърдена репутация, от 2002 г. той е неразделна част от културния афиш на столицата. В тазгодишното издание на Панаира на куклите ще вземат участие 13 театрални трупи от България и 12 от Германия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Чехия, Словения, Полша, Словакия. Съвместно с Чешкия център ще бъде организирана изложба „Образци на чешката сценография” в СГХГ.

„През 2002 г. фестивалът започна като национален, след това съседните страни проявиха интерес към него, разширихме го, стана международен, но и тогава имахме съпътстващи събития – улични представления, шоута, и видяхме, че те предизвикват голям интерес. И когато фестивалът стана биенале, го направихме за уличен и куклен театър. Тоест вече много ярко присъстват и трупи, които правят изкуство за широката публика, по улиците и парковете. И тази година ще се радваме на много стабилно присъствие – на френската трупа Malabar и на полския театър Biuro podrozy, които вече са били на нашия фестивал”, казва Кирякос Аргиропулос. (Полската трупа ще покаже на 18 септември пред НДК улично представление за възрастни на „Макбет”, а френската – „Бестиер”, улично представление за всички възрасти, на 17 септември от 20.30 часа пред Народния театър.)

Театър „Жар” ще представи спектакъла „Паметта на огъня” на 19 септември при ротондата „Св. Георги”.

Според Кирякос Аргиропулос у нас уличният театър прави първите си стъпки. Но има и силни трупи, една от тях ще играе при ротондата „Св. Георги” до президентството. Спектакълът е „Паметта на огъня”, а театърът е „Жар”. В София ще приключи и един международен проект –„Хелидра”. „Проектът стартира преди три години в Гърция, където поставихме рокопера. Ще направим отчет за проекта, ще има и международна конференция, която се обръща към традициите и съвременността на уличния театър”, казва Кирякос. За съжаление този спектакъл няма да бъде показан на фестивала, защото трупата е много голяма и се оказва, че в София няма подходящо място, където да играе. Трябват голямо пространство и твърд терен, защото има акробати на кокили, както и тежък реквизит.

Хелидра” е уникален проектна сътрудничество между четири различни вида театрални компании от Гърция, Полша, Франция и България, осъществяващи представления на открито. В Гърция са го играли в амфитеатъра „Мелина Меркури”.

ar5
За съжаление „Хелидра” нe може да бъде показан в София. Снимка: архив на Столичен куклен театър

Български трупи тепърва се развиват, търсят своето лице, отбелязва Аргиропулос и добавя, че фестивалът има за цел да подпомогне и българските актьори, да покаже най-добрите куклени спектакли в страната от последните една-две години. Посочва театрите в Бургас, Варна, Видин, Пловдив.

От чужбина идват още германският Helios със спектакъла си за малки H2O. Чешката трупа Drak, една от най-силните в Европа, ще покаже „Последният трик на Жорж Мелиес”, а от Испания идва Agrupación Señor Serrano с „Катастрофа”. Четирима изпълнители и стотици желирани мечета пресъздават чрез интерактивен спектакъл тъжна приказка за модерната човешка цивилизация, която страда от земетресения, нефтени разливи, войни, хаос и унищожение. Спектакълът поставя въпроса за съизмеримостта на природните катаклизми и катастрофите, предизвикани от модерния човек, които често са много по-опасни и смъртоносни.

Кирякос Аргиропулос заговаря и за кукления театър за възрастни. Защото съществува предубеждение, че куклите са само за деца. „Трябва да покажеш на възрастния зрител, че куклените представления са стойностни и са на високо художествено ниво, че засягат теми, насочени към мислещия човек. И тогава ще се увеличи интересът към кукления театър за възрастни.

„В Европа и Русия куклените постановки за възрастни се радват на широк интерес и успех. При нас това се случва бавно, нямаме традиции. Сега жалонираме пътя. Имаше единични постановки, които не се развиха във времето. Сега си поставяме за цел на година да правим по едно представление за възрастни и да го показваме на нашата публика. Каним и външни спектакли, които са стойностни. За да подчертаем значимостта на кукления театър, сериозността му. Това, че той има средства и техники да задоволи високите изисквания на възрастната публика”, споделя режисьорът и директор на Столичния куклен театър. Там през следващата година предстои ново представление за възрастни – „Голямата мама” на Калин Илиев с режисьор Петринел Гочев. Към детската публика е адресирана предстоящата постановка на „Меко казано” от Валери Петров, с която Кирякос Аргиропулос искал да изненада приятно поета, но за съжаление той не я дочака.

ar4
„Бурята” по Шекспир, постановка на Катя Петрова в Столичния куклен театър, също е в програмата на фестивала. Снимка: архив на театъра

„Театърът все пак е форма, не е само текст. При нас формата е много важна и търсенето на изразни средства е една от задачите и на кукления театър, и на НАТФИЗ – да мислят, да фантазират по-мащабно, да не се спират, да имат смелостта да изобретяват, защото в кукления театър това са много важни компоненти. Да можеш да изобретиш нещо и от това да изскочи мисъл, да изскочи знак. Много от представленията на нашия фестивал са без текст – в испанското представление няма нито една дума, това е спектакъл за нас, възрастните, които мислим, че познаваме света”, казва Аргиропулос. И добавя: „Родиха се няколко представления в последните години, които са доказателство, че има млади хора, които мислят различно и намират свои изразни средства”.

За него най-важното е младите да надскочат консерватизма, да правят това, което чувстват, да фантазират и да бъдат свободни. И напомня, че Юлия Огнянова като преподавател е постигнала точно това със своя клас, от който излязоха имена като Теди Москов, Сашо Морфов, Мая Новоселска…

Иначе Столичният куклен театър има публика. Само за миналата година са се играли над 460 представления. А Панаирът на куклите е общински фестивал, част от календара на културните събития в София. Кирякос Аргиропулос е доволен от отношението на Столичната община и специално на кмета Йорданка Фандъкова. „Докато Фандъкова е кмет, нямаме проблеми”, усмихва се директорът на театъра и добавя: „В последно време толкова събития се случват и това прави София една европейска столица на културата”.

Текстът е публикуван в сайта ВЪПРЕКИ.

Кирякос Аргиропулос
16.09.2014

Свързани статии