0
1170

„Пиеро“ отново събира куклите

„Оперета Алцхаймер“ на MalaStrana Compagnie, Франция

Международният куклено-театрален фестивал за възрастни ще се проведе от 24 до 29 септември в Стара Загора

Ще бъдат представени 37 различни събития в различни пространства в Стара Загора. Заради пандемията от КОВИД чуждестранните гости ще са по-малко, повече са български постановки. Всички събития се провеждат при спазване противоепидемичните мерки.

В конкурсната програма участват 11 спектакъла от страната и Европа. Селекцията, както на всяко издание на фестивала, се стреми да покаже пред публиката съвременните тенденции и иновативни похвати в куклено-театралното изкуство. Ще видим както спектакли на театри, които са утвърдени и развиват репертоар за възрастни (ДКТ Пловдив, ДКТ Варна), така и спектакли на частни театри и формации. Отново след 2015 г. идва Театър Одиво от Банска Бистрица, Словакия, този път със спектакъла Ignis Fatuus. От Франция гостува MalaStrana Compagnie със спектакъла „Оперета Алцхаймер“, от Унгария – Малко театро, Будапеща с музикалния спектакъл „Непознатата звезда Курт Вайл“ и Фрьоч трио. По традиция абсолвенти от НАТФИЗ ще участват с дипломния си спектакъл „Снежната кралица“.

Тази година председател на журито ще бъде режисьорката Веселка Кунчева. В журито са сценографката Мариета Голомехова; Анна Иванова – режисьорка от Русия, преподавателка по история на кукления театър в Академията по изкуствата в Санкт Петербург; Петър Цанков, композитор на някои от най-известните куклени спектакли през последните десетилетия; Митко Новков – директор на програма „Христо Ботев“ на БНР. Наградите са осем – за музика, сценография, мъжка и женска роля, режисура, експериментални форми, награда на младата критика и GRAND PRIX за най-добър спектакъл. Освен тях се присъжда и Награда за цялостен принос и популяризиране на кукленото изкуство за възрастни.

„Снежната кралица“, фотограф Теодора Тодорова

В рамките на тазгодишното издание на фестивала ще бъдат представени резултатите от проекта „Дигитално оживели кукли“, създаден от Куклен театър Стара Загора и VAR Lab, ще се проведе уъркшоп на тема „Плакатът. Флагманът на съвременната визия“, ръководен от графичния дизайнер Димитър Трайчев/Stalker Studio. Ще бъде представена книгата „Тандемът“ на проф. Катерина Илкова от НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.

Фестивалът е създаден през 2000 г., провежда се като биенале. В досегашните му издания са представени спектакли и събития от пет континента. Отличен е от Европейската фестивална асоциация с Европейски лейбъл за значимост и иновативност EFFE 2019–2020.