Начало Галерия „Писатели през фотообектива” в Софийското метро
Галерия

„Писатели през фотообектива”
в Софийското метро

Портал Култура
20.05.2014
3206
дора габе1
Йордан Стубел и Дора Габе. Ок. 1926 г.

Фотоизложбата „Писатели през фотообектива“ показва моменти от живота на известни и позабравени български писатели през погледа на ранните ни фотографи – от 60-те години на XIX в. до началото на Втората световна война.

Сигурно вече сте зърнали необичайната изложба с ликове на български писатели в пасажа при метростанция „СУ „Св. Климент Охридски” и на стадион „Васил Левски” (15 май – 15 юни 2014), зарадвали сте се на аристократичното и определено европейско излъчване на високообразованите културни хора, може би сте се позасрамили, че не всички лица са ви познати и сте решили да се разровите в техните книги, да научате повече за техните съдби.

Именно това цели експозицията на 40-те луксозно изработени постера: да заинтригува, показвайки само малка част от една много по-голяма колекция, да загатне с имена и дати за цяла палитра от факти, да напомни за една красива епоха от не толкова далечното българското минало.

Темата и поводът, разбира се, са свързани с честванията на българската писменост и култура през май (откриването беше част от събитията по време на Националната библиотечна седмица), но общият замисъл ги надхвърля. Фондация НАБИС, организатор на изложбата, е подготвила сбирка от близо 16 000 ценни снимки, документиращи личности, места и събития от българското минало, за да бъдат те свободно достъпни в интернет пространството. 18 институции и частни лица са й предоставили фотографиите за европейската дигитална библиотека Europeana във връзка с международния проект EuropeanaPhotography, чиято цел е събирането на ценни снимки от първите сто години на фотографията (1839-1939).

Тази колекция е достъпна в пълнота през сайта на НАБИС, а търсенето в нея е максимално улеснено, така че без затруднение бихме могли да направим някое малко проучване. Още по-удобно е търсенето в Националния каталог на академичните библиотеки в България, създаден също от НАБИС с подркепата на фондация „Америка за България” – по автор, заглавие или ключова дума можем да издирим интересуващите ни книги, списания и дигитални обекти.

Може би най-впечатляваща в експозицията в метрото е сватбената снимка на Фани и Чавдар Мутафови – в колекцията онлайн обаче, освен нея можем да видим цяла серия от снимки на писателя на фронта, има го и сред други известни наши творци в Мюнхен; с изненада тук ще намерим фотография на Фани като малко момиченце и като привлекателна млада пианистка.

Фотографията на младия Константин Гълъбов, направена в Пловдив през 1920 г., е само една от многото снимки на изключителния германист и българист на най-различни места: със студенти на Витоша, сред колеги в Солун, с привлекателна дама в Гьотинген, пред книги и черги в Кюстендил или яхнал магаре в Драгоман.

И ако снимката на Асен Христофоров в постерната изложба е сред най-познатите негови изображения, в голямата колекция онлайн ще го видим и в друга светлина: във футболния отбор на „Робърт” колеж в Цариград, като музикант в студентски оркестър, в различни пътувания и като дете.

Повечето от фотографиите на наши писатели в онлайн колекцията са от фонда на Националния литературен музей. От неговия фонд са подбрани и експонатите за изложбата в метрото и след края й – на 15 юни – постерите ще бъдат подарени на музея.

На главната страница: сътрудниците на списание ”Златорог”. От ляво надясно, седнали на пода – Йордан Стратиев, Никола Фурнаджиев, Йордан Стубел, Ангел Каралийчев; зад тях – Николай Лилиев, Дора Габе, Владимир Василев, Спиридон Казанджиев, Ана Каменова, Николай Райнов; прави – Георги Цанев, Владимир Полянов, Цвета Ленкова-Василева, Георги Райчев, Елисавета Багряна, Янко Янев, Асен Златаров, Найден Шейтанов; втори ред прави – Димитър Шишманов, Чавдар Мутафов, Симеон Андреев. 30-те години на ХХ в.

Портал Култура
20.05.2014

Свързани статии

Още от автора