Начало Книги Библиосвят Под знака на немскоезичната литература
Библиосвят

Под знака на немскоезичната литература

Портал Култура
10.12.2018
6316

Богатата програма на Софийския международен литературен фестивал включва над 80 участници и 40 събития.

Шестият Софийски международен литературен фестивал, който се провежда по време на Панаира на книгата в НДК (11–16 декември), е посветен на немскоезичната литература. Той минава под мотото „Четири страни – един език“. Гостуват автори от Германия, Австрия, Швейцария, Лихтенщайн: Кристоф Хайн, Роберт Менасе, Лукас Берфус, Шерко Фатах, Илия Троянов, Йонас Люшер, Фердинанд Шмац, Марион Пошман, Забине Бокмюл, Дагмар Гайслер, Катя Алвес. Разговорите с тях са посветени на днешните неврози и социални травми; на Европа като сюжет; на историческото наследство, паметта и истината и др. Предвидени са много дискусии с участието и на български автори: за преводните издания на българска литература на немски език, за немскоезичния роман, отварянето на архивите на тайните служби в Германия, България и Румъния, дебат върху Георг Бюхнер и Бертолт Брехт, както и върху съвременната  българска драматургия. Ще се проведат разговори за новите тенденции в германското книгоиздаване и социокултурната роля на издателя (с участието на Брита Юргс, председател на фондация „Курт Волф“), за аудиокнигите и литературата, пренесена във виртуалната реалност. Публиката ще има възможност се потопи в инсталацията VRwandlung, адаптация за виртуална реалност на първата глава на „Метаморфозата“ на Кафка, а нейният автор режисьорът Мика Джонсън ще изнесе лекция. На фестивала ще бъде представен Франкфуртският панаир на книгата.

Очакват ни нови форми на срещи с публиката: тайно поетическо четене с неизвестни час и място на провеждането и участници; бързи литературни срещи между читател и писател (с предварително записване). Сред литературните инициативи, които ще бъдат представени, са Международният литературен фестивал в Русе, Къщата за литература и превод и др. Детската програма включва срещи с писатели и работилници.
Публиката ще види и две изложби: Buchschmuck включва селекция от визуални интерпретации на произведения на немскоезични автори като Франц Кафка, Патрик Зюскинд, Гьоте, Херман Хесе и Е.Т.А. Хофман. Другата експозиция е на арт книги, вдъхновени или интерпретиращи литературни произведения.

Тази година сцената на фестивала в Мраморното фоайе на НДК е изградена по проект на арх. Иван Иванов, с мебели от Склада. В пространството са разположени пейки от „Скритите букви“ и щанд с книги на участниците.

Портал Култура
10.12.2018

Свързани статии

Още от автора