Начало Книги Библиосвят Портал Култура получи националната награда „Христо Г. Данов”
Библиосвят

Портал Култура получи националната награда „Христо Г. Данов”

Портал Култура
11.06.2016

hr g= danov

Литературните награди „Христо Г. Данов” се връчват всяка година по случай 24 май от Министерството на Културата и Община Пловдив в къщата на възрожденския издател в старата част на града. Наградите в деветте категории се присъждат на автори, преводачи, художници и издатели за особен принос към българската литература.

Наградата за 2016 г. за електронно издание беше спечелена от Портал Култура.

Романът „Кротките” на Ангел Игов получи наградата „Христо Г. Данов” за художествена литература, а сред другите номинирани бяха книгата „Що е „Стършел” свършил?” и сборникът с пиеси „Жертви на любовта” на Елена Алексиева.
Наградата за преводна художествена литература получи Манол Пейков за превода на „Сърцето ти нося (в сърцето си го нося)” от Е. Е. Къмингс.

Георги Гочев бе награден за преводите на „Държавата” на Платон и „За поетическото изкуство” на Аристотел в раздел „Хуманитаристика”.
За илюстрирането и оформлението на „Приказки” от Ран Босилек и „Житие и страдание на грешния Софроний” от Софроний Врачански бе отличен Борислав Стоев.

Литературният критик  Митко Новков получи приза за представяне на българска литература.

Наградата в раздел „Издания за деца” получи Виктор Самуилов за книгата „Не е честно”.

Наградата за книгоразпространение спечелиха книжарници „Хермес”, а за библиотечно дело бе наградена Регионалната библиотека в Стара Загора „Захарий Княжески”.
Иван Гранитски бе награден за цялостен принос към българските книжовност и култура.

Портал Култура
11.06.2016

Свързани статии