Начало Музика Концерти Посоките на Биг бенда
Концерти

Посоките на Биг бенда

6630
Снимки БНР

Биг Бендът на Българското национално радио откри новия си концертен сезон на 4 октомври в Първо студио със знаменателен концерт.

Триото звезди на тромпета у нас – Михаил Йосифов, Росен Захариев-Роко и Венцислав Благоев солираха във вечерта под наслов Electric Miles, посветена на великия джаз тромпетист Майлс Дейвис.

Трима солисти с различен творчески натюрел, звукоизвличане и импровизационен маниер, обединени от идеята да  се докоснем до света на Новатора, създал нови стилове и направления –  определящи и досега голяма част от изразните средства на съвременния джаз, както и до негови съмишленици като Джон Скофилд и Маркъс Милър.

Значението на гениалния музикант бе изящно синтезирано в началото с думите на диригента Антони Дончев: „Постигнал в творчеството си свободата, той даваше достатъчно пространство за другите да се чувстват свободни“. Музиката му прозвуча от нови партитури, подарени на Бенда от гостувалия миналата година саксофонист Тони Смит (цялата нототека на Шотландския национален джазов оркестър е предоставена на БНР) и изсвирени за първи път у нас. Изумително бляскавите и находчиви аранжименти от висша трудност (заслужава си да споменем имената на Фред Стърм, Флориан Рос, Майкъл Гибс, Майкъл Абене, Пол Харисън, Кристиан Джейкъб, Макото Озоне, Джефри Кийзър) представиха един оркестър, в който всички бяха солисти. Отличиха се саксофонистите Арнал Гарофе (нов член на Бенда, от Барселона) и Димитър Льолев, над всичко се рееха рифовете с пронизителните бленди на китариста Огнян Весков в традицията на звуковата палитра от времето на Майлсовата синкретична изразност. Вътрешна кулминация на концерта бе пиесата му Directions.

В различни посоки ще ни отведат и ежемесечните музикални пътешествия на Биг Бенда в предстоящия сезон. Ще бъде отдадено дължимото на юбиляря Симеон Щерев (75 години) и на паметта на Александър Бразицов, с нови проекти се включват Рут Колева и Ангел Заберски-син, ще има  концерти на Младежката джаз академия и на джаза в класиката, както и гостуване на швейцарския тромпетист Ерик Трюфа – посоки, обединени от безпогрешния нюх и високия професионализъм на ръководителя на Бенда Антони Дончев.

Проф. д-р Момчил Георгиев преподава „Управление на музикалните изкуства“ в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“. Има 4 книги и над 120 статии и рецензии у нас и зад граница. Председател и програматор на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“. Член на американската Асоциация на джазовите журналисти.

Свързани статии

Още от автора

No posts to display