Начало Идеи Престижна награда за книга на Албена Азманова
Идеи

Престижна награда за книга на Албена Азманова

Марта Монева
20.10.2021
3666
Албена Азманова

В началото на октомври политоложката Албена Азманова получи наградата Michael Harrington Award на Американската асоциация за политически науки (APSA) за книгата си „Капитализмът на ръба: за радикална промяна без криза и утопия“, публикувана от Columbia University Press през 2020 г.

Наградена е „една изключителна книга, демонстрираща как науката може да бъде използвана в борбата за по-добър свят“, по думи на журито. И още: „Книгата на Азманова анализира мутацията на неолибералния капитализъм в по-злокачествена социална форма, която тя нарича „капитализъм на несигурността“. Опирайки се на историята, политическата теория и политическата икономия, за да разкрие несигурността, от която страда мнозинството от населението в условията на капитализма на несигурността, Азманова предлага свеж подход към мисълта за радикална промяна“.

Албена Азманова е учила право и политология в България (Софийски университет), Франция (Университет Страсбург III) и САЩ (The New School of Social Research, Ню Йорк). Понастоящем е доцент по политически науки в Брюкселската школа за международни изследвания към Университета в Кент. Заемала е академични длъжности в New School в Ню Йорк, Sciences Po в Париж, Харвардския университет и Калифорнийския университет в Бъркли. Работила е като политически съветник в редица международни организации, член е на Независимата комисия за устойчиво равенство към Европейския парламент. Aвтор e на множество статии за трансформацията на капитализма и възхода на новите идеологии, социалните конфликти, съда и правосъдието, върховенството на закона и демократичните преходи. Издава сп. Emancipations.

С тази награда Албена Азманова се нарежда до видни интелектуалци като Корнел Уест, който тази година паралелно получи наградата на APSA Charles A. McCoy Career Achievement Award.

Разговор с Албена Азманова можете да прочетете в ноемврийския брой на списание „Култура“.

Марта Монева
20.10.2021

Свързани статии