Начало Филми 15 минути Приказки
15 минути

Приказки

Николай Василев
12.11.2013
11233

4

В рубриката ни за късометражно кино: документален филм на един Дон Кихот от днешния ден и за любовта, която е „по-скъпоценна от изумрудите и струва повече от хубавите опали”.

Приказки късометражен филм, 2009 г., 27 мин.

Сценарий и режисура: Николай Василев

Оператор: Борислав Георгиев

 

Това е безспорно истински влюбен — каза славеят. — Това, за което аз пея, той изстрадва; което е радост за мен, за него е мъка. Наистина любовта е чудно нещо. Тя е по-скъпоценна от изумрудите и струва повече от хубавите опали.

Славеят и розата”, приказка от Оскар Уайлд

Действието във филма „Приказки” на Ники Василев се развива в село Леденик, на 7 км от Велико Търново. Там, в изоставена лечебница за животни живеят момчета и момичета сираци. През 2009 г., когато е сниман филмът, са били 15 души. Централното събитие е предстоящата сватба на Мария и Светлин, за която чичо Христо (така го наричат „децата му”) се тревожи как да намери пари.

Но кой е чичо Христо? Мъж на средна възраст, женен, щастлив родител на няколко собствени деца. Преди двайсетина години решава да помага на сираци, за да си изкарват честно хляба. Той има фирма за събиране на отпадъци и дава работа на сираците. Мотивите му според режисьора, който се запознава с Христо Атанасов, докато снима филма, са почтени и доблестни. Като на рицарите в приказките.

Всъщност много често в приказните сюжети скъпоценните неща се оказват захвърлени в блатото, на бунището, в най-презрените от човеците места, където главният герой след много премеждия и изпитания открива своята мечта или своето щастие. Там, под дрипавата роба и в недъгавото тяло на несретник или звяр героите виждат скритата от чуждите погледи любов. И тази любов ги кара да се променят, да действат, да узреят за подвизите на честта и истината.

Дон Кихотовци има и в нашето време, за да ги разпознаем, понякога не е задължително да сме романтични или да сме чели приказки. Тези чудаци изникват като гъби след дъжд, дори и днес, когато екологията на света се нуждае от промяна в нашите сърца точно колкото и от запазване на изчезващите животински видове.

Да, добрите стари приказки ще ни помогнат да си спомним на кого сме искали да приличаме като деца и къде е този герой днес. Въпроси за истински рицари.

Димитър РАДЕВ

 

nikolaiНиколай Василев е роден през 1975 г. в Казанлък. Завършил е специалността „Кино- и телевизионна режисура” в Нов български университет през 2004 г. Работи като сценарист и режисьор на документални филми и телевизионни поредици в БНТ 1. Носител е на наградата Jameson за късометражно кино на 14-ия Международен София Филм Фест за документалния филм „Приказки”.

 

Николай Василев
12.11.2013

Свързани статии