Начало Идеи Актуално Принципи на солидарност
Актуално

Принципи на солидарност

Юрген Хабермас и др.
16.11.2023
1818
Юрген Хабермас, 2014 г., фотография Уикипедия

Философът Юрген Хабермас за първи път коментира войната в Близкия изток. Той е един от подписалите становището, публикувано на уебсайта на изследователския център Normative Orders към Гьотевия университет във Франкфурт на Майн, което осъжда антисемитизма в Германия.

Принципи на солидарност. Становище

Настоящата ситуация, създадена от ненадминатото по своята жестокост нападение на „Хамас“ и реакцията на Израел спрямо него, доведе до каскада от морални и политически изявления и демонстрации. Убедени сме, че въпреки всички противоречиви мнения, които се изразяват, следва да се придържаме към някои принципи, които не бива да се оспорват. Те са в основата на една правилно разбрана солидарност с Израел и с евреите в Германия. 

Клането на „Хамас“ с декларираното намерение за унищожаване на еврейския живот като цяло подтикна Израел да отвърне на удара. Как се провежда този контраудар, който е принципно оправдан, е предмет на спорен дебат; при това принципите на пропорционалност, предотвратяването на цивилни жертви и воденето на война с перспектива за бъдещ мир трябва да бъдат ръководни принципи. Въпреки цялата загриженост за съдбата на палестинското население обаче, стандартите за преценка се изплъзват напълно, когато на действията на Израел се приписват геноцидни намерения. 

По-специално, действията на Израел по никакъв начин не оправдават антисемитските реакции, особено не в Германия. Непоносимо е евреите в Германия отново да са изложени на заплахи за живота и здравето си и да се страхуват от физическо насилие по улиците. Демократичното схващане на Федерална република Германия за себе си, което е ориентирано към задължението за зачитане на човешкото достойнство, е свързано с политическа култура, за която еврейският живот и правото на Израел да съществува са централни елементи, заслужаващи специална защита в светлината на масовите престъпления на нацистката епоха. Ангажиментът към това е основен за нашия политически съвместен живот. Елементарните права на свобода и физическа неприкосновеност, както и на защита от расистка клевета са неделими и се прилагат еднакво за всички. Всички онези в нашата страна, които са култивирали антисемитски настроения и убеждения под всякакви предлози и сега виждат добре дошла възможност да ги изразят без задръжки, също трябва да се придържат към това. 

Никол Дейтелхоф, Райнер Форст, Клаус Гюнтер и Юрген Хабермас

Превод от немски Стилиян Йотов 

Юрген Хабермас и др.
16.11.2023

Свързани статии