Начало Музика Личности Проектът „Музиката вместо улицата“ стигна до Париж
Личности

Проектът „Музиката вместо улицата“ стигна до Париж

3931
Деца от 27 държави репетират в Париж, фотография „Музиката вместо улицата“

Четири талантливи деца от Сливен ще свирят на 26 февруари в залата на Парижката филхармония. Френският оркестър „Демос“ е съставен от деца от 27 държави, членки на Европейския съюз

На 26 февруари в зала „Пиер Булез“ на Парижката филхармония ще се състои концерт по повод френското председателство на Европейския съюз. Заедно с музикантите от прочутия оркестър са поканени талантливи деца от всички държави членки. България ще бъде представена от четирима инструменталисти от програмата „Музиката вместо улицата“, която цигуларят Георги Калайджиев създаде в родния си град Сливен.

В школата в Сливен се обучават деца от бедни семейства от ромския етнос. В Париж ще свирят Сашо Георгиев (14 г.), Цоньо Чолаков (14 г.), Николина Николаева (16 г.) и Велио Дормушев (17 г.), които заминаха на 18 февруари за репетиции във френската столица. Фейсбук страницата на „Музиката вместо улицата“ е изпълнена със снимки от Париж и срещите в залата на филхармонията.

„Изборът се случи след поредица от концерти на нашия състав. Бяхме поканени от камерния ансамбъл „Дианополис“, Ямбол и свирихме на едноименния фестивал. После г-жа Десислава Радева гостува в нашия гараж, където репетираме и децата вземат своите уроци. Тя ни помогна да осъществим контакт със Софийската филхармония. С Филхармонията направихме два концерта в зала „България“, което беше невероятно преживяване за децата. Зала „България“ за мен е свещено място. Толкова съм горд, че нашите деца получиха възможността да стъпят там и да свирят със Софийската филхармония! След това получихме покана от камерния ансамбъл „Софийски солисти“ и от Пламен Джуров да изнесем  (през септември миналата година) съвместен концерт във Военния клуб в София, което беше последният акцент от тези великолепни събития. Свирихме Кармен сюита, три пиеси от Шостакович, Пиацола, Бах – Двойния концерт, и българско произведение. Децата се представиха великолепно и бяха много, много щастливи. След това се върнах в Германия, където живея, и тогава получих мейла от Парижката филхармония, която ни кани за концерта в Париж.“

По време на репетициите, фотография „Музиката вместо улицата“

Като разказвате всички тези случки, звучи невероятно, но вашата дейност се знае отдавна у нас и е съвсем логично за получите покани за концерти. Но изведнъж се включва и Парижката филхармония!

Е, разбира се. Те може и да са ни наблюдавали. Ние имаме интернет страница.

Не са много ансамблите, които работят толкова последователно с деца в неравностойно положение. Такова е и условието за включване в този концерт.

Да, разбира се, но ние получихме и гореща подкрепа и препоръка от нашата скъпа Кремена Николова-Флор (ръководителката на отдел „Реклама и връзки с медиите“ на Софийската филхармония – б.р.). И ето че нашите деца са в състава на оркестъра.

А как избрахте точно тези четири деца?

Аз изпратих списък на целия камерен състав, с който свирихме във Филхармонията и със „Софийски солисти“. Получихме отговор, че всяка страна може да изпрати само четири деца. Те разбраха кой на колко години е, на какъв инструмент свири, от колко години свири и ни върнаха имената на избраните деца. Вероятно изборът е бил в зависимост от необходимия състав за отделните пиеси. Получихме и нотите на произведенията, които ще се свирят – „Картини от една изложба“, Холберг вариации. Разбира се, не всички части. Ще бъде изпълнена и Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен и съвременни композитори, които аз не познавам. Получихме три варианта – лесен, среден и професионален. Нашите деца научиха професионалната версия, но могат да свирят и трите. Подготовката с г-жа Радка Кусева беше много детайлна и сериозна. Репетирахме всекидневно.

Дали ще имаме възможност да проследим събитието?

Да, ще има излъчване за цяла Европа. На нашата страница ще има линк .

Кой ще дирижира концерта?

За подготовката на програмата са ангажирани много диригенти. Има индивидуални репетиции, както и групови, и общи репетиции с целия оркестър. Самият аз съм безкрайно щастлив, че мога да присъствам и да се докосна до работата на известни преподаватели и диригенти. И се уча дори повече от децата. Разбира се, те не свирят през цялото време. Има и допълнителна програма с посещения на различни културни обекти, на Айфеловата кула, разходка по Сена. Но най-хубавото е контактът между тези малчугани от различни страни, които намират общ език помежду си. Поръчах на моите деца да си вземат тетрадки и да записват какво се случва всеки ден, за да запазят информацията и срещите за дълго.

В Парижката филхармония, фотография „Музиката вместо улицата“

Децата, с които работите, са свикнали с гостувания и пътувания в чужбина.

Да, имахме вече четири турнета в Германия. Тази година сме поканени да открием Празника на музиката, в град Гера, Германия. Ще представим няколко части от Кармен сюитатаТурски марш от Моцарт, Симфония Венециана от Салиери и др. С един солист тромпетист ще свирим Торели или Вивалди, още уточняваме.
Този месец започнахме и един нов проект, нарекохме го „Надежда“ – за ранно обучение на деца след 3 години. Той се води от нашата бивша ученичка Цветелина Христова, която завърши Музикалното училище в Бургас и в момента е студентка в София. На първата среща имаше шест, седем дечица, но съм сигурен, че ще дойдат повече. Цветелина ще ги въведе в света на музиката с песнички, танци, игри, разкази. След това може би някой от малчуганите ще прояви интерес към инструментите ни – имаме цигулка, виола, чело, контрабас, пиано, китара. Така ще търсим новите попълнения за нашия проект „Музиката вместо улицата“. Предвиждаме заниманията да бъдат в събота, засега поне два пъти в месеца. Хубаво е, че Цветелина получи възможност да свири като стажант в Симфоничния оркестър в Сливен. Резултатите са много положителни.

Сливенският оркестър възобнови концертния си сезон и програмите, които предлага са много интересни.

Да, на последния концерт свири директорката на състава Кремена Николова. Това беше изключителен маратон – Концерти за цигулка на Вивалди, много трудни, а тя се справи блестящо. Тя поведе оркестъра към една много красива страна на музиката, а колегите я следваха вдъхновено.

Вашите деца ходят ли на тези концерти?

Да и дори г-жа Пепа Чиликова (зам. кмет на община Сливен – б.р.) даде идеята да бъде отделена една ложа или място в залата, за да могат нашите деца да присъстват безплатно на тези концерти. Щастлив съм, че в нейно лице и в лицето на г-н Стефан Радев (кмет на Сливен – б.р.) срещаме всестранна подкрепа. Подадоха ни ръка и смятам, че в бъдеще децата ще се чувстват по-сигурни в своето музикално развитие.

Планирате ли други концерти?

Имаме покани от Плевенска филхармония, от съставите в Шумен и Враца. Радва ме, че има интерес към нас, защото съвместното музициране е прекрасно и много полезно за нашите млади музиканти.

На 26 февруари от 20 ч. френският оркестър „Демос“, съставен от деца от 27 държави от Европейския съюз, и детският хор на „Оркестър от Париж“ под диригентството на Сорин Ниймайер и Орелиен Азан Зиелински ще изпълнят части от „Картини от една изложба“ от Мусоргски-Равел, „Пер Гинт“ от Едвард Григ, „Цигански ритми“ – сюита от традиционни цигански песни, „Свобода“ от Александрос Маркис, създадена специално за оркестър „Демос“. Съставът на оркестъра е от 120 души. Репетициите за този концерт се ръководят от Корина Ниймайер и Ребека Тонг, лауреати на конкурса „Маестра 2020“.
На концерта, който се провежда под патронажа на френския президент Еманюел Макрон, ще присъстват представители на страните членки на Европейския съюз, на Европейската комисия и на Европейския парламент.
Проектът „Демос“ започва през 2010 г. в Париж и е насочен към възможността за достъп до музикално обучение на деца, за които той е затруднен по етнически, социални, религиозни или други причини. Състави, създадени по проекта, действат в 13 области на Франция и в много различни градове.

Георги Калайджиев

Георги Калайджиев е роден през 1947 г. в Сливен. Баща му свирел на цигулка, но не успял да учи поради бедност. Научил за таланта на детето, кметът на града, Георги Йорданов, отпуска общинска стипендия и детето отива да учи в Музикалното училище в Бургас. Георги Калайджиев продължава образованието си в Музикалната академия в София и специализира в Будапеща. Той свири в „Софийски солисти“ и дори е негов концертмайстор. С този състав гостува в различни страни по цял свят. От 1993 г. е концертмайстор на филхармонията в Гисен, Германия. Създава и оркестър „Колегиум музикум“. В Германия започва да преподава. Женен е за Мария Хаушилд, с която през 2009 г. започват проекта „Музиката вместо улицата“, предназначен за деца от ромския етнос. Те получават безплатно инструменти и обучение по солфеж и история на музиката. Проектът се финансира чрез дарения от Германия. С децата работи и Радка Кусева. До този момент възпитаниците на г-н Калайджиев са над 300. Някои от тях продължават образованието си в музикалните училище в Бургас и Стара Загора, а след това и в Музикалната академия в София.

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. До януари 2022 г. е главен редактор на програма „Христо Ботев“.

Свързани статии

Още от автора

No posts to display