Начало Идеи Професорското каре се завръща
Идеи

Професорското каре се завръща

Портал Култура
14.04.2017
12483

Очаквайте завръщането на „Професорско каре“ в Портал „Култура“, отново с участието на четиримата професори от Софийския университет: Цочо Бояджиев, Калин Янакиев, Владимир Градев и Георги Каприев. 

Преди почти девет години, през септември 2008 г., бе излъчена премиерата на предаването „Професорско каре“ по телевизия Re: tv. Каре, защото авторите му бяха четирима: Цочо Бояджиев, Калин Янакиев, Владимир Градев и Георги Каприев. Професорско – защото и четиримата са професори в Софийския университет. Карето продължи своя живот над година, време, за което бяха излъчени повече от 40 предавания –  за самотата и смъртта, за страха и старостта, за властта и насилието, за езика, който говорим, за интелектуалеца и политиката…

Девет години по-късно Портал „Култура“ възстановява обикнатата тогава от мнозина рубрика на професорите по философия. Очаквайте завръщането на „Професорско каре“ на територията на нашата зона за култура, обмен на идеи и гледни точки в сферата на публичния и обществен дебат на 21 април тази година – отново с участието на професорите от СУ „Св. Климент Охридски“: Цочо Бояджиев, Калин Янакиев, Владимир Градев и Георги Каприев. Първата тема, която ще ви предложат видните български философи и културолози, е посветена на Европа, Европа, която, разбира се, е интересна от конюнктурна и политическа гледна точка, но и към която академичният поглед може да предложи много по-голяма дълбочина. Европа като богата метафора, която включва в себе си система от ценности, маниер на живеене, интерпретация на случващото се в света и нашите усилия да разчетем тази метафора.

Амбицията на Портал „Култура“ е да предлага на своите читатели и зрители по 10 издания годишно на възроденото „Професорско каре“. И отново, както и преди, усилието на авторите ще бъде насочено към това да въведат своята аудитория в териториите на духа, на смисъла, на истината, разсъждавайки на глас, в синхрон или в опозиция, по теми, засягащи дълбинни структури на човешкото битие.

Портал Култура
14.04.2017

Свързани статии

Още от автора