Начало Галерия Разбираш ли ме?
Галерия

Разбираш ли ме?

Даниела Радева
17.06.2015
2115
1
Изложба „Пресечна точка розово“ на Ясен Згуровски и Стефан Иванов

За проекта на The Fridge „Разбираш ли ме? Разбирам те!“ в три съвместни изложби на Ясен Згуровски и Стефан Иванов; Светозара Александрова/Александър Александров; Симеон Стоилов/Ел Жотева и Лиляна Караджова, март – юли 2015 г.

„Разбираш ли ме? Разбирам те!“ е проект на художественото пространствоThe Fridge с продължителност от пролетта до лятото на 2015 г., който се състои главно от три изложби. Първоначалното намерение е да бъдат сформирани художествени двойки – художници, които не се познават помежду си, да се запознаят и потърсят общи допирни точки в работата, мирогледа и отношението си към изкуството. След това реално да работят заедно по обща тема, от което да се получи съвместна изложба.

Произходът на тази идея, разбира се, идва от някои особености на художествения живот в България – мотивите за пазарна или друга конкуренция са твърде слаби, приятелските връзки твърде силни и всички са единодушни по въпроса, че няма с кого да си говорят за това, което творят и произвеждат. Така в The Fridge правят опит да стимулират професионалното общуване с нарочни действия по създаване на такива художествени двойки. Поканени са трима автори, млади, но с опит – Ясен Згуровски, Светозара Александрова и Симеон Стоилов. След като се запознават с куп портфолиа на млади художници до 30 години, всеки избира художествен партньор. След това двойката е оставена безконтролно да мисли за тема, концепция, начини за произвеждане, аранжиране и т.н. на съвместна изложба. Всички обичайни формалности са на заден план в интерес на това да се получи реално колаборативно работене. Интересното при избора, който правят младите с опит, е, че никой от тях не предпочита да избере и създаде последовател на собственото си творчество. Напротив, младежите, на които се спират, имат собствена художествена физиономия и характер.

При Ясен Згуровски и Стефан Иванов идеята се върти около един общ цвят, който двамата използват, розовото. Но от изложбата става ясно, че ударението е върху разликите между двамата, дори ясно се виждат различните значения на розовото в зависимост от контекста на неговата употреба. Изложбата е формирана като диалог на противоположности със склонност към толерантност. Доста по-близките по отношение на изразните средства, но не и по отношение на мнението Светозара Александрова и Александър Александров използват съвпадението на фамилните си имена за изложба в духа на сатиричната драма със заглавие „Фамилия Александрови“. Зад привидната идилия на домашни декори дебнат семейни и обществени угризения.

2
Момент от създаването на изложбата на Симеон Стоилов, Лиляна Караджова и Ел Жотева „Тъмни мисли/светли петна”

Третата изложба, която се откри на първи юни, представи трима автори. По стечение на обстоятелствата Симеон Стоилов попада на Лиляна Караджова и Ел Жотева, които вече планират да работят заедно, така че правилото на проекта е нарушено – и още по-добре, новото правило е, че художниците не трябва да виреят в послушание.

В рамките на проекта „Разбираш ли ме? Разбирам те!“ е  и малък конкурс за теоретично ориентирани към съвременното изкуство на възраст до 30 г. Отново правилата и препоръките са сведени до минимум, но задължителното е текстовете да са за художествена двойка от съвременното изкуство, независимо от кой период на XX или XXI век и независимо от националността на художниците. Макар че от частен разговор с The Fridge разбрахме, че и четирите вече получени текста са за братята Джейк и Динос Чапман, но все още няма нищо за Кристо и Жан-Клод.

Даниела Радева
17.06.2015

Още от автора