Начало Галерия Размисли срещу течението
Галерия

Размисли срещу течението

Даниела Чулова - Маркова
02.11.2015
1937

1a

Изложбата на Чавдар Петров „Монолог в стената“, подредена в Галерията на СБХ на ул. „Шипка“ 6, протича паралелно с експозицията от рисунки „Началото“ в галерия „Арт 36“.

„За мен има значение къде отиват картините ми. Тези, които са идвали да купуват от мен, пак се връщат.“ Чавдар Петров

Не е лесно да се пише за неуловимото. Още по-трудно е, когато се опитваш да опредметиш видяното. В думи. Образът трудно влиза в оковите на словото, абстракцията пък ловко се изплъзва…….

Чавдар Петров е от онези художници, които винаги са верни на себе си. Без оглед на времена и нрави, на вкусове и моди. През всичките тези години той се движи срещу течението, в пределите на своя монолог. Монолог, който оставя ярки следи в съзнанието на всички, които го „чуват“.

Чавдар Петров е художник, който изненадва. Той е от авторите, които без думи казват много, които се изразяват пряко, непосредствено и най-вече истински. Зад своето наглед дистанцирано присъствие в художествения живот, художникът може да бъде дефиниран с една дума: откровеност.

Художникът обича мъглата, изгрева, нощта. Той концентрира професионалния си интерес върху спектъра от тайнствени състояния, които носят в себе си възможност за трансформация, за изненада, за богат цвят и свобода на жеста.

500

Мотивът, с които той не се разделя, е реката. Роден до река Дунав, той винаги я „носи“ в съзнанието си. Любими негови герои са рибите, корабите, моряците. Рисува реката и нейните обитатели. Преобръща реалното в абстрактно и абстрактното в реално. Осезаемото в невидимо и видимото в надматериално. Пред всяка картина трябва да поспреш и да потърсиш това, което се крие в нея.

В експозицията Чавдар Петров предлага кратък екскурс през своята творческа еволюция. Той го нарича монолог, без претенции да се изтъква. В ранните му творби е налице присъщата за времето фигурация, но в гама, в топла, червеникава богата охра. С времето фигурите се трансформират в цветови пластове, превръщат се в стилизирани плоскости. Постепенно цветът се избистря. Петната изчезват, за да отстъпят място на големи декоративно положени колоритни маси, върху които властва линията – нервна, екстатична, завладяваща. Тя маркира територии, обособява образи. Линията редом с характерния ултрамарин с оранжено-червени акценти създава приказен нощен град, отваря необичаен, тайнствено притихнал, но жив прозорец. Линията конструира река, откъдето пак с нейна помощ изплуват вездесъщите образи на риби, лодки и моряци. Ей така, на един дъх, изведнъж.

4a

Експресивната декоративна абстракция е емблематична за Чавдар Петров. Художникът стилизира, без да дематериализира; натрупва, без да претрупва; наслагва линия след линия и използва плътността им, за да превърне петното в образ. С годините той става все по-синтетичен, все по-осмислено-знаков. В периода 2005 – 2008 г. в палитрата му доминират жълто, оранжево, червено. След това започва господството на сиво-синьото, но с живителни акценти от червено и оранж. Майсторската трактовка на формата прави картините му абстракции с душа. И със същност.

Чавдар Петров не е сред художниците, които се вглеждат излишно в историчност и хронология. Не се вълнува да търси корени и приемствености, а дири нови дестинации за трансформиране. Той следва себе си и това го прави до известна степен специален, различен, художник с физиономия. И му дава свобода.

3a

Чавдар Петров е роден на 14 октомври 1955 г. в с. Екзарх Йосиф, Русенски окръг. Завършва художествената гимназия в гр. Казанлък през 1974 г. През 1980 г. завършва Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, специалност живопис. Член е на СБХ от 1985 г. Живее и работи в гр. Видин. Чавдар Петров има над 20 самостоятелни изложби, някои от които в галерия „Раковски” 108 в София (1985 г.), галерия „Руски” 6 в София (1987 г.), ХГ „Никола Петров” във Видин (1993 г.), галерия „Арт 36” в София (шест самостоятелни изложби), галерия „Райко Алексиев в София (1995 и 2000 г.), Балабановата къща в Пловдив (1996 г.), Cite des arts в Париж (2005 г.) и др. Има и участия в колективни изложби в България и в чужбина (Сърбия и Черна гора, Румъния, Русия, Украйна, Чехия, Германия, Франция, Австрия и Южна Корея). 

Даниела Чулова - Маркова
02.11.2015