Начало Галерия Свилен Блажев дари наградата си на галерия „Владимир Димитров-Майстора”
Галерия

Свилен Блажев дари наградата си
на галерия „Владимир Димитров-Майстора”

Стефан Джамбазов
03.02.2014
3439

blazh1

Годишната национална награда за живопис на името на Майстора бе връчена на 1 февруари. Публикуваме текста на новия сайт за културата в изкуството и обществото Въпреки.

Художникът Свилен Блажев дари парите от Годишната национална награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора”, която получи, на галерията в Кюстендил, носеща името на Майстора. Това стана на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари. 7000 лева, колкото е паричното изражение на наградата, ще отидат за рамки на акварелите на Майстора.

blaz2
Проф. Андрей Даниел, миналогодишният лауреат на наградата, получи своята статуетка и откри изложба в Кюстендил.

Това не е първи такъв изключителен жест на художника, който е подпомогнал центъра „Дуйчев”, нещо, което се разбра в края на миналата година, когато Блажев откри голяма юбилейна изложба в галерията в Кюстендил. И не само него. Прекрасният художник и човек Свиката, както всички приятели го наричат, даже не отвори плика с парите, а получавайки го, го връчи на директора на галерията в Кюстендил скулптора Валентин Господинов. Наред с това беше открита и прекрасна изложба на Андрей Даниел, миналогодишния носител на наградата, и този път той получи и своята статуетка. Тя е изработена от скулптора Кирил Матеев след спечелен конкурс за пластика за Националната награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора.

blaz3
Паметникът на Владимир Димитров – Майстора в село Шишковци.

Изключително приятна беше атмосферата при връчването на наградата. Бяха приятели и колеги на двамата художници, някои от които присъстваха и в платната на Андрей Даниел, но хубавото е, че и самите хора от Кюстендил и от село Шишковци, където е живял и работил Майстора, го чувстват като свой приятел и дори идол. След прекъсване от над 20 години престижната награда е възстановена през 2013 г. по инициатива на Община Кюстендил, с участието на Съюза на българските художници и Министерството на културата. В периода от 1973 г., когато е учредена от СБХ, до 1989 г., когато е връчена за последен път, наградата има 39 лауреати. Между тях са легенди като Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Илия Петров, Генко Генков, Стоян Сотиров, творци от следващото поколение като Калина Тасева, Димитър Киров, Светлин Русев. Двукратно са награждавани Атанас Яранов, Вера Недкова, Веса Василева, Емил Стойчев и Милко Божков.

Журито тази година беше в състав: Любен Генов – председател, проф. Андрей Даниел, Бисера Йосифова, Валентин Господинов, проф. Десислава Минчева, Димитър Буюклийски, Долорес Дилова, Марин Добрев, Румен Серафимов, представител на Министерство на културата – Лора Атанасова и представител на КК на СБХ – Райнис Гелов. Свилен Блажев е номиниран за годишната национална награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора” с последната си голяма юбилейна изложба, открита на 1 ноември 2013 г. в галерията в Кюстендил. Той е роден през 1953 г. През 1980 г. завършва специалност „Стенопис” в Художествената академия в София при проф. Димо Заимов. Специализира в Cité Internationale des Arts, Париж, през 1995 г. Има над 25 самостоятелни изложби в България и чужбина: София, Пловдив, Бургас, Кюстендил, Самоков, Лимасол, Букурещ, Хелзинки, Виена, Хамбург. От 1979 г. негови творби участват в представителни изложби на съвременното българско изкуство в Европа и САЩ, има осем награди за живопис и рисунка. Член е на Съюза на българските художници. Живее и работи в Кюстендил.

Въпреки

 

Стефан Джамбазов
03.02.2014

Свързани статии

Още от автора