Начало Сцена Скок в бъдещето
Сцена

Скок в бъдещето

2356
1
Фотограф Михаил Георгиев

През януари в Театрална работилница „Сфумато” беше представен премиерният спектакъл на танцовия пърформанс „Артист”.

Радост е емоцията, която танцовият пърформанс „Артист“ предизвиква с всичките си внушения. Не умиление, а радост. Препълнен салон, интелигентна млада и одухотворена публика, студентска предимно, която попиваше с внимание представеното на сцената действие. То се изразяваше многообразно с танц, жестове, говор и музика, които могат да се обобщят под определението „високо професионален танцов театър”. Идеята на спектакъла е абсолютна адекватна на вълненията на младите, току що завършили НАТФИЗ хора, които стъпват на професионалното поле заредени с множество въпроси към неяснотата на бъдещето си. Говорят за себе си като за артисти, които ще трябва да преодоляват множество трудности в обезкуражаващото безсмислие на средата. Задават въпроси към себе си и към изкуството: защо го правят и какво всъщност е изкуството…

Всичко това би могло да звучи наивно, ако не беше подплатено с респектиращ професионализъм и владеене на изразните стредства. Удивителен качествен скок в познаването на езика на съвременния танц беше демонстриран от спектакъла „Артист“ на сцената на „Сфумато“ – скок, който запраща в бъдещето с оптимизъм. Интензивна хореография, смели визуални решения, изобретателност в разработването на стиловите методи и похвати в солистичните, дуетни и групови изпълнения, недвусмислена техничност и вяра, светла и чиста вяра, в присъствието на сцената и в това, което тези млади артисти изповядват на нея…

3
Фотограф Михаил Георгиев

В представлението вярата се излъчваше от очите, телата и движенията на танцьорите с неподправена сила, която придаваше внушително значение на всеки детайл. Подчертавам ВЯРАТА, защото без нея танцът се превръща в ексхибиционистична демонстрация на умения.

Разбира се, винаги могат да се намерят слаби места и към тях да се отправят пожелания – компютърното изпълнение на музиката, например, не може да замести въздействието на един акустичен запис – но този компромис е финансово обясним и за жалост в много случаи предопределен. Монтажът на музика, танц, говор и на цялостната кинетична картина обаче беше съвършен от структурна гледна точка – премерен, фин, умел и изпълнен с лекотата на пълното владеене на езика. Това е причина за радост и повод за голям оптимизъм по отношение на развитието на жанра у нас.

Благовеста Митева и Валери Кирилов в сътрудничество със своите колеги от специалността „Театър на движението – пантомима” в НАТФИЗ (тук е мястото да се изкажат поздравления към образователния стандарт на тази специалност) са произвели спектакъл, който спокойно може да се представи на всяка европейска сцена.

Адмирации и подкрепа заслужава и идеята на младите хора да се превърнат в трупа, която да се нарича дръзко „Не така!“, с което оповестява, че ще утвърждава чрез отрицанието – една „запазена марка” на младостта.

ARTisT, танцов пърформанс, режисьор Валери Кирилов, автор Благовеста Митева, композитор Милен Апостолов, артисти: Симона Тодорова, София Владева-Адамова, Яница Шопова, Благовеста Митева, Калин Калинов, Кръстьо Методиев, Ясен Попов, Валери Кирилов.

 

Мила Искренова е сред най-изявените български хореографи, работещи в сферата на съвременния танц. Специализирала съвременен танц в Палука шуле, Дрезден, в Танцовата академия в Кьолн и в Лабан център – Лондон. Преподавала е танцова техника и импровизация в НБУ, Националното училище за танцово изкуство и в НАТФИЗ, както и в Италия и Гърция. Работила е с водещите български танцови трупи: балет „Арабеск“, на който е хореограф от 2001 г., Амарант данс студио, Хетероподи данс. Автор е на книгите „Радостта на тялото“, „Вкусът на Твоето тяло“, „Анна и Алената глутница“ и на пиесата „Меломимик“.

Свързани статии

Още от автора

No posts to display