0
2653

Скулпторът, който обичаше мравките

Една необичайна изложба на Иван Лазаров в софийската галерия Little Bird Place

Изложбата „Мравките на Иван Лазаров“ (28 ноември 2019 г. – 1 февруари 2020 г.) в столичната галерия Little Bird Place представя за първи път 32 рисунки и колажи на големия скулптор.

Тази година се навършват 130 години от рождението на изтъкнатия български скулптор Иван Лазаров. Едва ли е необходимо да поясняваме кой е Иван Лазаров – академик, професор в Държавната художествена академия (днес НХА), три пъти неин директор, пръв директор на Института за изобразителни изкуства към БАН (днес Институт за изледване на изкуствата), но преди всичко автор на едни от най-въздействащите образи в българската скулптура, общественик с будна мисъл и непоколебими творчески принципи и позиция. В съзнанието на всеки образован българин при мисълта за Лазаров изникват образът на очакващата майка на гроба на Димчо Дебелянов в Копривщица или селянинът-войник и неговият вол от пластиката „Те победиха” от периода на Балканската война. През септември и октомври в Софийската градска художествена галерия бе показана изложбата „И в кротък унес чака тя… Иван Лазаров и българското изкуство през първата половина на ХХ век“, изложба, включваща голяма част от известните произведения на Лазаров, а също и някои напълно непознати или рядко представяни негови творби, контекстуализирайки творчеството му чрез работи на други автори от периода. Тази изложба насочи вниманието към скулптурата на Лазаров, малко или недостатъчно показвана през последните години.

Отново по повод годишнината на Лазаров още една изложба представя негови произведения, но този път от съвсем друг характер, различен от този на „официалното“ му изкуство. Става дума за изложбата „Мравките на Иван Лазаров“, експонирана от 28 ноември 2019 до 01 февруари 2020 в новата софийска галерия Little Bird Place. За първи път тези малко познати и известни преди всичко на специалистите рисунки и колажи на мравки са изложени в галерия и се показват публично, добавяйки още един щрих към представите ни за скулптора. Повечето от произведенията са създадени в средата на 30-те години на миналия век: време, в което Лазаров е в най-продуктивния си период, създал е вече някои от най-знаковите за творчестовото си произведения, като същевременно е преподавател в Художествената академия и неин директор. С аналитичност, търпение и постоянен интерес скулпторът се взира в тези насекоми, наблюдавайки преди всичко организацията на живота им. В резултат на наблюденията си Лазаров прави цикъл от рисунки и колажи, води си записки, в които сравнява живота на мравките и живота на хората. Още един любопитен аспект от тази дейност е свързан с друга привлекателна за Лазаров изследователска област, а именно етнографията. Той събира народни предания, свързани с мравките, търси тяхната роля в приказки, пословици и вярвания.

Между научната илюстрация и художествената виртуозност, между науката и философията, серията произведения с мравки е нещо изключително както за творчеството на самия Лазаров, така и за изкуството в България от периода между двете световни войни, което до този момент няма традиции в научната ентомологична илюстрация. За скулптора това занимание е хоби, което обаче го увлича и с изявената си чувствителност към модерното. Той създава не само някои много добри научни илюстрация, но и серия колажи – художествено решение, сравнително ново по това време в българското изкуство и познато в творчеството на малцина автори от периода. В изложбата са представени 32 произведения, които очертават ясно няколко подхода при представянето на тези насекоми. От една страна, научният поглед търси достоверното изобразяване на отделни видове. От друга – свободната рисунка  пресъздава виртуозно конкретни впечатления от наблюденията на мравките. С подчертаната си декоративност и стилизация колажите напълно се вписват в творчеството на автора от това време, ако вземем предвид например цикъла релефи „Сватба“ (познат още като Родопска сватба), в който водещ е стремежът към знаково възпроизвеждане на идеята за сватбения ритуал.

Организирането на тази изложба в Little Bird Place има своя повод – преди всичко мястото, една нова галерия, чиято основна идея и програмна насока е представянето на изкуство, свързано с природата, екологията и биологичния свят. Различни събития в рамките на изложбата „Мравките на Иван Лазаров“ ще поставят акценти върху биографията и изкуството на скулптора, предлагайки допълнителна възможност за срещи с творчеството и идеите на един от най-интересните творци в България от първата половина на миналия век.