Начало Идеи Дебати Смъртта, която възпламени България
Дебати

Смъртта, която възпламени България

Александър Леви
05.03.2013
1211

пламен

Вестта за смъртта на Пламен Горанов тутакси обиколи всички социални мрежи: обгорял над 80%, този младеж, самозапалил се преди две седмици с искане за оставката на кмета на Варна, почина от раните си. Всекидневните „молитви” той да оздравее, от страна на неговите привърженици, се оказаха недостатъчни. „Надяваме се поне жертвата му да не е била напразна!”, казват те. Така алпинистът е на път да се превърне в символ на народното недоволство, породено от високите цени на тока, което, противно на всички очаквания, доведе до оставката на правителството на 20 февруари. Още повече, че той не беше единственият: през последните дни има поне три случая на самозапалване – и множество опити – регистрирани от властите. „Очевидно става дума за цяла серия. И дори мотивите да са различни, те идват да покажат, че хората са на ръба и готови на всичко”, заявява доктор Христо Хинков, ръководител на отдел „Психично здраве” към Националния център за обществено здраве, София.

Протестиращи с качулки

Сравнявани с чешки, тибетски и тунизийски мъченици, тези истории на отчаянието дадоха нов порив на протестите, които са вече всекидневие в България. На два пъти – на 24 февруари и 3 март, в деня на националния празник – протестиращите излязоха по улиците на големите градове, за да покажат, че няма да се задоволят само с оставката на правителството. Но техните искания, за момента неясни, се приемат хладно сред българската интелигенция. „Техният социален модел е в спектъра между Либия на Кадафи и Беларус”, не крие раздразнението си Константин Павлов (Комитата), автор на един много четен политически блог в страната. В понеделник протестът прерасна в гражданско неподчинение с изграждането на „палатков лагер” пред сградата на президентството в София. „В някои дни имаме усещането, че е достатъчна една искра, за да изпадне цялата страна в анархия”, смята западен дипломат. Двукратното влизане в болница на премиера в оставка Бойко Борисов, бивш спортист по бойни изкуства, който единствен въплъщаваше „стабилността” в страната, със сигурност допринася за чувството на несигурност.

Във Варна, градът, в който Пламен Горанов се самозапали, кметът Кирил Йорданов, обвиняван във връзки с мафията, се превърна в мишена на народния гняв. Протестиращите искат оставката му и се обявяват срещу завземането на града от една икономическа групировка с лоша репутация  – ТИМ, основана през 90-те години от бивши морски пехотинци. „ТИМ е основната причина за нещастията ни”, възкликва Пламен по време на един митинг, само няколко дни преди да извърши фаталния си жест, както се вижда на едно видео, пуснато в интернет от негови приятели.

Le Figaro

Превод от френски: Тони Николов

Александър Леви
05.03.2013

Свързани статии

Още от автора