0
12529

Софийската улица „Цар Самуил“ отново става зона за изкуство

Снимка Стефан Джамбазов

На 12 май, събота, столичната улица „Цар Самуил“ – между „Денкоглу“ и „Солунска“, отново ще стане свободна зона за изкуство. Проектът „Европа през младите в изкуството“ е на фондация „Въпреки“. Този път темата са ударните инструменти – в памет на проф. Добри Палиев, който е живял близо до тази улица, и по повод на 90-годишнината от рождението му.  

За втори път след миналата година улицата ще се освободи от автомобилите и ще се превърне в място, където хората могат да общуват с изкуството. Галериите „Париж“, „Астри“, „Контраст“, „Интро“ и др. ще приемат гости през целия ден. На улицата ще рисуват и ще показват свои картини ученици от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в София. А след 16 часа на изградената сцена на открито ще звучи музика в изпълнение на скулптора и музикант Мартиан Табаков, перкусиониста Бранко Вълчев, два състава на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – „Тупан“ и „Палиев’с Спаркълс“ с преподавателки Мария и Искра Палиеви, студентски състав на композитора Асен Аврамов, също ученик на проф. Палиев, както и на барабаниста Александър Даниел заедно с известния тромпетист Росен Захариев-Роко.

Както и миналата година, проектът на Фондация „Въпреки“ е финансиран от Програма „Европа“ на Столичната община и реализиран в партньорство с община Триадица. Партньори този път са НУИИ „Илия Петров“ и НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Организаторите държат на класическия Аристотелов принцип за единство на време, място и действие, затова културните събития са концентрирани на едно място, далеч от сергии за храна и друга търговска дейност

Програмата е много богата и едва ли може да се изброи всичко в нея, защото роля до голяма степен ще има импровизацията, която ще зависи и от присъстващата публика. В галерия „Париж“ на 12 май ще се открие изложба на Едмонд Демирджиян (1951–2009) – „Енергия“. Тя представя творби от различни периоди, изпълнени с акрилни бои, пастел и акварел, и се явява продължение на изложбата в галерия „Дебют“.

В галерия „Астри“ е изложбата „Съвременна България“, в която участват Захари Каменов, Ивайло Мирчев, Светлин Русев, Милко Божков, Нина Русева, Петя Денева, Тони Елефтерова, Месрур Сабит и Милчо Костадинов. В галерия „Интро“ е експонирана изложбата Engraving на Димо Колибаров, един от авторите, които формират облика на съвременната българска графика от 1990-те до днес. В галерия „Контраст“ е изложбата Pollution. Греди Асса (живопис) и Елена Филипчева (колажи) си задават въпроси, предчувствайки екологичната катастрофа: Престъпен ли е прагът на необратимите процеси? Кога ще бъде прехвърлена мярата, отвъд която настъпва антиутопията?

В Галерия Spazio на този ден ще бъде открита изложбата „Емоционални полета“ – концептуален проект на София Дяволова с текстилни принтове, новаторски илюстративни техники, експерименти при изработката на традиционния костюм. А в Арткъща с музей „Куклите“ от 16 часа ще се играе спектакълът „Малкият принц“ (с предварително записване на тел. 0884 72 62 53). В Ателие „Ятри“ – от 14 до 16 часа ще има колективно литературно четене с музикални импровизации по книгата „Басма и габардин“ в присъствието на авторката Диана Иванова.

Ученици от Художествената гимназия ще рисуват на улицата по темата ударни инструменти и ще се срещнат със свои връстници от Музикалното училище. „Защото смисълът на проекта е в това да обедини изкуствата и хората, които работят в различни сфери на творчеството“, подчертават организаторите Стефан Джамбазов и Зелма Алмалех.