Начало Сцена София представя независимата си сцена
Сцена

София представя независимата си сцена

Портал Култура
12.06.2024
350
photo Anna van Kooij

От 12 до 15 юни българските артисти ще се срещнат с над 400 организации и творци от цял свят по време на годишната среща на IETM, която се провежда за втори път у нас. Артистичната програма включва около 50 заглавия – театрални спектакли, танцови пърформанси и концерти

Над 400 организации и артисти от над 60 държави пристигат в София за годишната среща на IETM, международната мрежа за изпълнителски изкуства, създадена през 1981 г. Членовете ѝ са артисти на свободна практика, мениджъри, самопродуциращи се артисти, селектори на фестивали или арт центрове, културни активисти, представители на институции. Тема на събитието, което се провежда от 12 до 15 юни в РЦСИ „Топлоцентрала“ –  „За какво горим и от какво прегаряме“, са предизвикателствата пред независимите артисти днес, проблемите около техния статут, създаването на по-устойчива среда за развитието им, възможностите за обмен, грижата за менталното здраве и мястото на съвременните технологии в създаването на сценичния продукт. Актуални и за българските артисти проблеми ще бъдат разгледани в различни панели и дискусии: за необходимостта от нови политики, от търсене на ефективни решения, подобряване на условията на труд и др.

По време на срещата освен панели и дискусии, ориентирани към артистичната общност, ще има и специална туристическа обиколка, която представя независимите сцени в града. Гид на обиколката ще бъде Стефан Прохоров – председател на Асоциацията за свободен театър. Артистичната програма на IETM Sofia включва над 50 български представления. Те ще бъдат представени в „Топлоцентрала“, както и на сцените партньори на събитието: Yalta Art Room, Народен театър „Иван Вазов“, I AM Studio, Сцена „Дерида“.

На 12 юни от 18 часа „Топлоцентрала“ ще покани своите гости в пространство на споделени преживявания с RE(W)RITE! – пърформанс на Нуло Фачини край реката. Вечерта ще продължи с „Еуфория на болестта (или прекрачване на микроскопичните граници)“ на Вили Прагер и Ива Свещарова. В Yalta Art Room от 19.30 часа ще се играе постановката на Катерина Беломорска „Слугините“ от Жан Жьоне, а в I Am Studio – „От какво се страхува Вирджиния Улф?“, авторският спектакъл на Тея Сугарева. В късните часове на деня посетителите в „Топлоценрала“ ще видят Exhibits – театрална инсталация на открито на Vox Populi, One-Two – пърформанс на Християн Бакалов, и други спектакли.

На 13 юни програмата включва пърформанс на Сетивен театър – Портал, на тема водата, спектакъла по Карло Гоци на Анастасия Събева „Портокалите и любовта към…“(Амфитеатър, Топлоцентрала), „37 клечки кибирт“ от Здрава Каменова и Гергана Димитрова (зала 2, Топлоцентрала), визуалния танцов пърформанс „Фрактус“ (Сцена „Дерида“), „Морфин“ по Михаил Булгаков, режисьор Кристина Беломорска (Yalta Art Room) и „Шило“ на Яница Атанасова (зала 1, Топлоцентрала).

На 14 юни се играят спектакълът на „ХаХаХа ИмПро“ (Амфитеатър, Топлоцентрала), „Решението“ на Александър Мануилов (зала 2 на „Топлоцентрала“), „Леонс и Лена“ от Георг Бюхнер“, режисьор Боян Крачолов в Yalta Art Room, „Хипотетично“ на Галина Борисова в Народния театър. Концерт на Иво Димчев ще сложи финала на вечерта в „Топлоцентрала“.

Последният ден от програмата в София, 15 юни, ще завърши със спектакъла „Неведение“ на Албена Ставрева в Народния театър, танцовия пърформанс на Филип Миланов Behind You (Yalta Art Room) и представлението Wired на хореографа Деян Георгиев на Сцена „Дерида“.

На 16 и 17 юни пред гостите на форума ще бъдат представени пространствата за култура и социални събития във Варна, преди срещата – на 10 и 11 юни, на фокус бяха Габрово и Велико Търново.

Портал Култура
12.06.2024

Свързани статии

Още от автора