Начало Сцена Опера „Спирка Приятелство“
Опера

„Спирка Приятелство“

Юлияна Караатанасова
19.02.2024
1648
„Спирка Приятелство“, фотография Александър Арсениевич

Възпитаниците от Школата за музика и танци „Орион“ представят „Спирка Приятелство“, детски мюзикъл от Мануела Генова по либрето на Лора Димитрова

Какво вълнува днешните деца, какво ги радва или ги кара да се чувстават тъжни? Какви са техните тревоги и мечти? Имат ли родителите време да се замислят за това, или децата се чувстват самотни и неразбрани? Тези и други въпроси задават на своите възпитаници от Школата за музика и танци „Орион“ Мануела Генова и Лора Димитрова, преди да започнат да пишат мюзикъла „Спирка приятелство“. Сценичното действие върви на един дъх и е изпълнено с динамика, хумор, прекрасни мелодии и ритми в съвременни песенни и танцови стилове. Магистър по пиано и медийна композиция от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Мануела Генова успява да създаде ефектна композиция със свежи музикални идеи и ритми. Публиката, изпълнила до краен предел залата, аплодира възторжено талантливите изпълнители на 6 февруари в РЦСИ „Топлоцентрала“.

Малките артисти изиграха себе си, преминавайки през различни емоционални състояния, вокални и актьорски предизвикателства. Сюжетната линия проследява развитието на взаимоотношенията между отделните персонажи, като от самотни индивидуалисти децата се превръщат в група приятели и постепенно стигат до извода, че е по-добре да бъдат заедно и да вършат добри дела. Развивайки талантите си в многото посоки, необходими за представянето на мюзикъл, децата от Школата са израснали в стремежа да бъдат всеотдайни актьори и певци, да усвоят колективната същност на жанра с неговата непрекъсна динамика и активна смяна на състояния и емоции. „Това, което правим, го правим с много любов“, посочва Мануела Генова. Създаването на „Спирка Приятелство“ разкрива мечтите и тревогите на участниците. „Те абсолютно открито споделиха своите вълнения.“ Децата са открити, смели и искрени. „Концепцията ни бе да създадем пълнокръвни образи по техните мечти и представи за света, което да обвържем в една интересна история за малки и големи“, отбелязва Лора Димитрова. Чрез своите персонажи, сред хумор и закачки малките актьори разкриват своята визия за живота и желанието да бъдат добри и истински приятели. Музиката и актьорството изискват от тях вдъхновение, труд, дисциплина и многобройни репетиции. С постигането на целите идва и самочувствието на сцената и още по-силното желание да се представят като истински професионалисти. Авторите и младите таланти споделят и израстват заедно в творческия процес. „Когато децата говорят за своите мечти, аз ги виждам в очите им. Така се появиха мелодиите в мюзикъла. Те принадлежаха на децата, които ги пеят“, обяснява Мануела Генова. Прекрасните декори и космюми допълват магичната атмосфера на спектакъла.

„Спирка Приятелство“, фотография Александър Арсениевич

Школата за музика и танци „Орион“ развива дейността си в къщата музей „Панчо Владигеров“ – пропита от неповторимата атмосфера на музиката на композитора, създал знакови творби и оставил огромно наследство. Децата се отнасят с респект към своя музикален дом. „Те много добре усещат какво свято място е тази къща“, допълва Мануела Генова.

Сериозна група професионални музиканти подкрепя таланливите участници в мюзикъла „Спирка Приятелство“ с акомпанимент на живо. Това са джаз музикантите Димитър Горчаков – пиано, Даниеле Феббо – бас китара, и Андрей Велков – барабани. Режисьор на спектакъла е Росица Костова, хореограф – Никол Илиева, а сценограф – Боряна Ангелова. В спектакъла специално е присъствието на Зорница Петрова – финалист в „Гласът на България“ 2023, и Христина Юречко – участничка в този музикален формат по bTV. Появата на детския музикъл „Спирка Приятелство“ е добър знак за необходимостта този жанр да бъде изпълняван от деца и пред детска аудитория, както и заявка за успешни бъдещи проекти на младите автори.

Юлияна Караатанасова
19.02.2024

Свързани статии