Начало Галерия Сънища от стъкло
Галерия

Сънища от стъкло

Яна Костова
02.03.2023
3561

Изложбата ISANI: Сънища от стъкло е първото самостоятелно представяне на Александър Петров у нас. Открива се на 4 март в галерия Depoo и продължава до 17 март.

Minddefiеldz или още Александър Петров е роден в София през 1986 г. Завършва Национално средно общо образователно училище „София“, профил „Приложни изкуства“. Има завършена бакалавърска степен в специалността „Керамика и стъкло“ при проф. Моника Попова в Нов български университет, където в момента продължава да учи. През последните години има участия в общи изложби, през 2022 г. участва и във фестивала София Ъндърграунд. От 2004 г. работи като асистент-дизайнер в „Арт Глас Дизайн“, фирма която се занимава с дизайнерска обработка на декоративно и промишлено стъкло. Настоящата му изложба ISANY: Сънища от стъкло е първата самостоятелна изложба на Minddefieldz у нас.

От малък се увличаш по колите и се занимаваш със стъкло. Затова идеята за кола от стъкло, колкото и сюрреалистична да е, при теб изглежда по-скоро закономерна. Би ли ни разказал за твоя проект ISANI?

Това име ISANI го измислих още в края на 80-те за моите модели, рисунки на коли. Всеки ден рисувах в един тефтер нови скици. Това продължи кажи-речи цял живот. Въпросният прототип на изложбата е като реализирана детска мечта, защото беше все едно работя за автомобилна компания и правя истински 3D модел, а не просто рисунка. 

Миналата година направи пилотния си проект за автомобил от керамика в рамките на магистърската програма при Моника Попова в НБУ. Как се роди идеята за нея?

Една от темите, от които можехме да избираме, беше „Моето превозно средство“. Това беше идеално за мен. Преди това бях правил коли само от пясък на плажа. Моделирането с глина е истинско удоволствие и годините на обучение при Моника Попова бяха и все още са едни от най-хубавите за мен.

Александър Петров

Занимаваш се от двадесетина години и с графити. Каква е тяхната роля в изложбата?

Радвам се, че правя изложбата в галерия Depoo, именно защото там мога да рисувам по стените. За представянето на една кола фонът на провокативните цветове на една графити стена е изключително подходящ, защото я поставя в атмосферата на улицата.

Както стана вече дума, за теб стъклото е втора природа. Работиш и в семейната фирма.

Фирмата се  занимава с огъване на стъкло, създадена е от баща ми, съществува от 1989 г. Но работата със стъкло в моето семейство започва много отдавна. Още в края на 30-те години дядо ми отваря собствено ателие за художествена обработка на стъкло. Той, Величко Петров, е майстор на ръчното гравиране, а също така и на техниката глиптика. Баща ми се насочи към огъването и беше първият, който започна да се занимава с това в България. Огъване на флоат, тоест плоско стъкло, а не леене на разтопено стъкло. Нашите стъкла намират приложение в архитектурния и интериорния дизайн по индивидуални проекти.     

Яна Костова
02.03.2023